<strong>RASER:</strong> For over seks år siden sa Siv Jensen at hun var stolt av å lede et populistisk parti. Nå raser hun mot Heikki Holmås som mener Frp er et høyrepopulistisk parti. Stortingsvalget 2013. Foto. Benjamin A. Ward / Dagbladet
RASER: For over seks år siden sa Siv Jensen at hun var stolt av å lede et populistisk parti. Nå raser hun mot Heikki Holmås som mener Frp er et høyrepopulistisk parti. Stortingsvalget 2013. Foto. Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Jeg er stolt av å lede et populistisk parti

Det er ikke bare SV-Heikki som har kalt Frp populistisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Påtroppende statsminister Erna Solberg krever at SVs Heikki Holmås må si unnskyld til Frp og Siv Jensen etter at han kalte partiet høyrepopulistisk, noe Holmås nekter å gjøre på Twitter.

Men SV-statsråd Heikki Holmås er langt fra den eneste som har kalt Frp et høyrepopulistisk. Faktisk har Siv Jensen selv kalt partiet et populistisk parti i 2007. Uttalelsen kom i anledningen Martin Kolbergs forsøk på å knekke den såkalte Frp-koden.

- Frp-koden er enkel. Det dreier seg om sunn fornuft. Det handler om å ta folk på alvor, lytte til folk, snakke med folk og ikke sette seg på sin høye hest og fortelle folk hvor dumme de er som stemmer Frp. Hvis det er populisme å lytte til folks hverdagsproblemer og forsøke å løse dem, da er jeg stolt av å lede et populistisk parti, sa Jensen Nettavisen.

- Populistisk parti Også hos Siv Jensens potensielle regjeringspartner Venstre er det flere som mener Frp er et høyrepopulistisk parti. En av dem er et av Venstres største talenter, Guri Melby. Til Dagsavisen 24. august i år svarte hun følgende på om Frp er et høyrepopulistisk parti:

<strong>- HØYREPOPULISTISK:</strong> SVs Heikki Holmås nekter å si unnskyld for å ha kalt Frp høyrepopulistisk. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
- HØYREPOPULISTISK: SVs Heikki Holmås nekter å si unnskyld for å ha kalt Frp høyrepopulistisk. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Det er vel ikke tvil om at Frp i langt større grad enn de andre borgerlige partiene er et populistisk parti, det er derfor vi er opptatt av å si at det er stor forskjell på en mørkeblå regjering utgått av Høyre og Frp og en blågrønn regjering utgått av Høyre, KrF og Venstre.

Støre ut mot Frp Utgangspunktet for Melbys kommentar var at helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) dundret til og mente advarte mot Frp i regjering:

- Høyre er det første konservative partiet i Europa som vil regjere med et høyrepopulistisk parti, sa Jonas Gahr Støre 23. august i år.

Også tidligere statsråd Lars Sponheim har uttalt seg liknende om Frp:

Valget på db.no

I stortingsvalget 2013 velges 169 medlemmer av nasjonalforsamlingen for perioden 2013 til 2017.

• Se alle kandidatene som har kommet inn, basert på de siste innkomne valgresultatene.

• Les siste nytt om valget på db.no/valg.

• Se alle valgvideoene her.

• Ta Dagbladets valgomat.

• Se alle kandidatene i stortingsvalget.

- Frp er et høyrepopulistisk parti. Jo mer Frp vokser, jo vanskeligere blir det å stable et anstendig regjeringsalternativ på beina, sa Sponheim i 2009.

Venstres rådgiver En annen er Venstres kommunikasjonsrådgiver og tidligere Unge Venstre-leder Anne Solsvik.

- Venstre tror verken på sosialisme eller høyrepopulisme, og er en garantist mot ekstreme fløyparti i regjering - enten de heter SV eller Frp, skrev Solsvik i en kronikk i forbindelse med Unge Venstres kampanje «Den tredje vei» i 2009.

Kommentariatet Også blant politiske kommentatorer er det flere som har omtalt Frp som et høyrepopulistisk parti. Dagbladets Marie Simonsen, Dagsavisens Arne Strand, VGs avdøde Olav Versto, Aftenpostens Harald Stanghelle har alle brukt denne merkelappen på Frp.

Til VG i dag karakteriserer Siv Jensen Holmås sine uttalelser om som «pinlig» og «oppsiktsvekkende». På spørsmål om hva hun synes om stempelet som høyrepopulistisk og at hun selv har kalt partiet populistisk, svarer Jensen følgende i en tekstmelding til Dagbladet:

Valgserien Folkets røst

• Se alle episodene av Folkets røst!

- Jeg er stolt av å lede et parti som er opptatt av å lytte til folket. Det har ingenting med høyrepopulisme å gjøre.
Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer