TILLITSVALGT: Anders Behring Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad talte i dag til Arbeiderpartiets landsmøte.
 Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet.
TILLITSVALGT: Anders Behring Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad talte i dag til Arbeiderpartiets landsmøte. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet.Vis mer

- Jeg er stolt og ydmyk

Geir Lippestad talte til Arbeiderpartiets landsmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en spesiell følelse. Jeg føler meg veldig stolt og ydmyk over å stå foran dere. Og dere skjønner hva jeg mener, sa Geir Lippestad til delegatene på Arbeiderpartiets landsmøte for en liten stund siden.

Advokaten som er mest kjent som Anders Behring Breiviks forsvarer fikk stående applaus både før og etter sitt innlegg. Han snakket om verdier i forandringens tid, om menneskeverd, likestilling og demokrati. Og om tida etter terrorangrepet 22. juli 2011:

- Det var det verste vi har opplevd i fredstid. Det er helt naturlig at det var fortvilelse og sinne i folket. Men vi hadde ledere som tydelig fokuserte på demokrati og åpenhet. Også de som hadde opplevd terroren, sa at vi skal møte hat med kjærlighet, vi skal møte terror med demokrati.

- En partisliter
Mange ga uttrykk for at de syntes det var sterkt å høre ham, og partileder Jens Stoltenberg takket etterpå advokaten:

- Vi er stolte over at du er en sosialdemokrat. Ikke bare av hjerte, men også som en partisliter på Nordstrand.

Lippestad forteller til Dagbladet at han er styremedlem i Nordstrand Arbeiderparti og om hvorfor han talte til landsmøtet:

- Jeg ble spurt, og jeg følte at det var en stor ære å bli spurt om å snakke nettopp her. Det ga meg muligheten til å snakke om ting som jeg brenner for. Men det var mange følelser som for gjennom kroppen da jeg entret scenen. Mange av dem gode, ære og stolthet. Men jeg følte meg også svært ydmyk. Jeg tror ikke dette ville vært mulig i mange land, etter det som har skjedd.

På vakt
I talen valgte Lippstad å sette søkelys på romfolkets situasjon og stiller spørsmål ved hvordan samfunnet behandler tiggerne som kommer til Norge. I innleggget viste han til en avisartikkel om tiggere som har bodd i pappesker ved Sinsenskrysset i et vinterkaldt Oslo.

- Hva ville det gjort med oss, hvis vi hadde funnet 40 døde mennesker under Sinsenbrua? Hva ville det gjort med oss som samfunn?

Etterpå gikk han mange varme klemmer fra tilhørere i salen.

- Hva tror du Breivik synes om at du snakker her?

- Det oppdraget er sluttført, så nå må jeg få lov til å gjøre andre ting. Jeg fortalte han tidlig at jeg var medlem i og hadde vært tillitsvalgt i Arbeiderpartiet, så det har han vært klar over hele tiden.