Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er stormannsgal

LONDON (Dagbladet): - Jeg blir aldri lei gigantiske konsertprosjekter. Derfor er det kanskje ikke så merkelig at jeg blir sett på som stormannsgal, sier Jean-Michel Jarre (48) til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jarre gjester Norge for første gang med konsert i Oslo Spektrum lørdag 10. mai. Billettene til Spektrum-showet legges ut for salg onsdag 19. februar.

Neste uke lanseres også Jarres nye album. Han har laget en direkte oppfølger til sin hittil største platesuksess, det nå 20 år gamle «Oxygene»-albumet.

Unplugged

- Dette er noe bortimot mitt unplugged-album, flirer Jarre i det vi møter ham på et av Londons mer fasjonable hoteller. Kjennere av klassisk musikk og rockere har lenge latt seg behage av Jarres musikk.

- Når jeg tenker meg om er kanskje unplugged å ta i. Men faktum er at jeg har gått tilbake til gammeldagse synther som ville vært utenkelige å bruke på 80-tallet.

- På 80-tallet lot alle som laget musikk på synth seg forføre av japanske ingeniører. Vi ble blendet av digital teknologi, sukker Jarre.

Stradivarius

- Men nå er det en ny tidsepoke. Jeg er blitt betatt av de gamle synthene som Moog og Melotron. De er på en måte synthens Stradivarius. De utgjør rå og lite avanserte elementer som gjør musikken min mer organisk og intelligent, forklarer Jarre.

Han er kjent for å bruke all den teknikk som står i hans makt, men nå er det altså tid for å gjøre ting enklere. «Oxygene 7-13» er eksempelvis spilt inn på åtte spor, ikke 48.

- Alt dette gjør at musikken og ikke innpakningen kommer i høysetet igjen, forteller han.

Storslagent

I mai legger han ut på sin første innendørsturni.

- Når jeg kommer til Norge har jeg med meg rundt 10 dansere og performance-artister, og fem musikere. Det blir fortstt storslagent, men jeg har en annerledes vinkel på det enn når jeg lyser opp hele byer, forteller Jarre.

Jean-Michel Jarre hadde for noen år tilbake tanker om å sette opp en spesialkonsert i Holmenkollbakken, men på grunn av manglende finansiering strandet det hele.

- Moskva by har bedt meg om å sy sammen et show i forbindelse med byens 850-årsjubileum seinere i år. Arkitektur, miljø, lys og musikk smelter sammen i et helt unikt show.

- Så du regner med å klare det din landsmann Napoleon aldri klarte, nemlig innta Moskva? kommer det fra vår munnrappe engelske fotograf.

- He, he! Det er jo en litt pompøs sammenlikning, men jeg liker den, smiler Jarre.

Forsøpling

Jarres kritikere har hele tiden hevdet at franskmannen har stått for en forsøpling og en forenkling av synthmusikken. «Jarre lager heismusikk,» er det blitt hevdet.

- All musikk du hører i heisen blir musak. På 80-tallet var det en trend å spille musikk i heisen, i kjøpesenteret eller hvor det nå måtte være.

Kona til Jarre, Charlotte Rampling, dukker opp med kaffe og kaker. Da de to falt for hverandre for over 20 år siden, var Rampling (kjent fra filmer som «Nattportieren» og «Orcha») det store sex-symbolet i engelsk film. I dag er hun sin manns viktigste samarbeidspartner.