Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er svært lettet

Per-Olov Thernströms (63) samboer fikk endelig ro i sjelen etter at Ane Lykke Reppe (60) ble funnet skyldig i øksedrapet.

LETTE:T Tiiu Thorèn (65), som var samboer med drapsofferet, er lettet over dommen. Foto: Henning Lillegård
LETTE:T Tiiu Thorèn (65), som var samboer med drapsofferet, er lettet over dommen. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||GÖTEBORG (Dagbladet.no): - Jeg er utrolig lettet. Jeg har hele tiden vært overbevist om at voldtektsanklagene mot Per-Olov har vært usanne. Jeg får aldri igjen min kjære, men det er godt at hun nå får den straffen hun fortjener, sier Thernströms samboer, Tiiu Thorèn (65), til Dagbladet.

Onsdag formiddag ble den norske kunstneren og illustratøren Ane Lykke Reppe (63) dømt til rettspsykiatrisk undersøkelse.

I dommen fra Hovratten for Västra Sverige, som tilsvarer lagmannsrett i Norge, heter det at det «foreligger overbevisende bevis for at kvinnen er skyldig».

Avgjørelsen ble tatt med tre mot to stemmer.

Fengsel eller tvunget psykisk helsevern

Nå skal Lykke Reppe gjennomgå en  rettspsykiatrisk undersøkelse for å se om hun begikk drapet under alvorlig psykisk lidelse, heter det i dommen.

Undersøkelsen tar fire uker.

Hun er dermed funnet skyldig i øksedrapet på gårdbrukeren Per-Olov Thernström (63), men det er fortsatt usikkert om hun dømmes til fengsel eller tvunget psykisk helsevern.

Dømmes hun til mord, som er den svenske betegnelsen for overlagt drap, risikerer hun livstid.

Dagbladet får opplyst at Lykke Reppe ble hentet av politiet i Karlstad onsdag formiddag og ført i varetekt.

- Vi trodde bevisene skulle holde i tingretten, men det var godt at vi nå ble trodd, sier aktor, Barbro Brännlund, til Dagbladet.

Lykke Reppe ble frikjent for øksedrapet på gårdbrukene Per-Olov Thernström i desember, men dømt for bedrageri etter at hun i full forkledning tok ut penger fra avdødes konto drapskvelden. Retten trodde den gang på hennes forklaring om at hun handlet i nødverge da hun ble forsøkt voldtatt av sin eldre venn i sommerhuset ved sjøen Mangen i Molkom utenfor Karlstad 18. juli i fjor.

Thernström ble drept med en rekke økse- og hammerslag mot hodet, og ble funnet naken og ille tilredt ni dager seinere.

Drept med hammer og øks

Kunstneren har hele tiden hevdet at det var en kamp mellom liv og død inne på soverommet i sommerstuen, og at hun kun slo Thernström et par ganger. De kriminaltekniske undersøkelse på åstedet viste derimot at Thernström ble påført en rekke slag mot hodet, og at han hadde ligget stille da de dødelige slagene kom. De samme undersøkelsene viste også at det hadde gått flere minutter mellom slagene.

- Jeg vil ikke gjette meg fram til hvor mange slag han ble påført, men det kan ha vært mange. Thernström kan verken ha sittet eller stått i senga, sa kriminaltekniker, Wiene Drotz i Hovratten.

Samtidig viste funn som var gjort i en ny obduksjon, som ble lagt fram i Hovratten, at Thernström ikke hadde kroppen "full" av sove- og smertestillende medikamenter. Lykke Reppe hevdet at hun knuste og blandet rundt 12 tabletter i sjokoladeboller som hun serverte avdøde.

Den norske kunstneren og illustratøren har sagt at hun ikke husker at hun har foretatt tre minibankuttak fra avdødes minibankkort drapskvelden på til sammen 7500 kroner. I tillegg mente aktor at hun hadde stjålet flere tusen kroner fra avdødes lommebok. Dette gjorde hun i full forkledning.

- Du gir en svært detaljert forklaring om det som skjer inne i stuen, men husker plutselig ingenting fra timene etter drapshandlingen eller de påfølgende dagene. Vi har bevis på at du skrev en e-post den 20. juli om ting som skjedde den 19. Du lyver, sa bistandsadvokat, Thomas Bodström, i Hovratten.

DØMT: Ane Lykke Reppe. Foto: Thomas Rasmus Skaug
DØMT: Ane Lykke Reppe. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!