Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er til å stole på

STOCKHOLM (Dagbladet): Statsminister Kjell Magne Bondevik får beinhard kritikk både fra egne rekker og fra opposisjonen for å svikte KrFs politikk og føre Høyre-politikk. Selv mener Bondevik at KrF har fått gjennomslag for en rekke merkesaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«I Høyres favn», «Går til sengs med Høyre» er titlene på to av angrepene hvor særlig hans distrikts- og miljøpolitikk får gjennomgå. Men Bondevik mener KrF-politikken har fått gjennomslag, særlig miljø- og bistandspolitikken.

- Jeg er til å stole på, sier Bondevik.

«Skutt ut i det blå?»

- Du påstår at «forurensende gasskraftverk er skutt ut i det blå». Hva i all verden mener du med det, når det er gitt tillatelse til å bygge to gasskraftverk på Vestlandet og et utenfor Hammerfest - som alene vil produsere 860000 tonn CO{-2} årlig?

- Det er et faktum at de er skutt ut i det blå. Mange regnet med investeringsbeslutning for de to gasskraftverkene på Vestlandet i år. Nå har Naturkraft ikke gjort dette, og det er tydelig at det er usikkert om de i det hele tatt vil bli bygd.

- Men det skyldes vel ikke KrFs handlekraftige politikk overfor Høyre?

- Det er en kombinasjon. Både på grunn av gass- og el-pris, og vår og Venstres politikk, hvor vi har fått Høyre med på å tilby en økonomisk startpakke for å utvikle forurensningsfrie gasskraftverk.

Sier statsministeren og understreker også at Arbeiderpartiet ikke hadde noen planer om slik satsing.

- I KrFs prinsipprogram heter det at Norge «må minske sitt eget utslipp av klimagasser». Hvordan passer 860000 nye tonn CO{-2} fra Snøhvit/Hammerfest inn i det bildet?

Høyere makter?

- Det er for tidlig å konkludere, fordi dette gasskraftverket også kan bli et forurensningsfritt pilotprosjekt. Det skal også gjennom vanlig konsesjonsbehandling, og den tar tid.

- Du setter altså din lit til at framtida, forskning og høyere makter skal gi deg forurensningsfrie gasskraftverk?

- Snøhvit var avklart under Sem-forhandlingene. Det er ikke nytt nå.

- Men du gikk til valg på KrFs program. Ikke på Sem-erklæringen.

- Det er riktig. Og vi gikk til valg på å redusere totalutslippene, og det skal vi klare: Det vil vi redegjøre for i en melding til Stortinget i vår.

- Du skryter også av en økt satsing på kollektivtransport?

- Vi har sagt at vi vil øke statens innsats med 1,5 til to milliarder kroner, og vi har en melding om kollektivtransport under arbeid. Vi har også lagt inn 65 millioner kroner mer i statsbudsjettet for i år.

- Det er altså 65 millioner kroner som er det konkrete. Mens resten er foreløpig uinnfridde løfter?

- Ja, men dette er ikke bare ord.

- Anført av Høyre-statsråd Ansgar Gabrielsen vurderer regjeringen å selge og privatisere en rekke statseide bedrifter, også Statkraft?

- Statkraft er av de selskapene vi kanskje må være mest forsiktige med å selge. Men vi har ikke konkludert vurderingen, sier Bondevik.

- Du er altså ikke villig til å avgi en viljeserklæring om ikke-salg av noe så avgjørende for norsk velferd og utvikling som eierskapet til den evigvarende vannkraften?

- Jeg synes ikke det er riktig å konkludere på forhånd, men motforestillingene er sterke, sier statsministeren.

Verdiløs?

- KrF vil satse på en sterk verdiformidling, står det i prinsipprogrammet. Det er ikke særlig synlig?

- Vi vil satse på verdiopplæring i skolen. Og verdikommisjonens rapport er det mange som jobber videre med, blant annet Norges Idrettsforbund.

- Men når en imam går til angrep på manglende norske verdier som gir en forferdelig skilsmissestatistikk, rotløs ungdom, psykiske lidelser og høyt misbruk av narkotika og alkohol, da tier du stille. Og går heller til angrep på imamen som også sa at det norske samfunnet er helt uten verdier?

- Jeg kritiserte ham fordi han stengte for en positiv dialog når han sier at det norske samfunnet er verdiløst. Men han har rett på noen punkter: Kampen mot rusgift og for bedre samhold i familiene er sentrale verdier, og det norske samfunnet gjør klokt i å tenke gjennom situasjonen.

- Ble klippet

- Hvorfor sa du ikke det, da?

- Jeg sa det, men det ble klippet bort på Dagsrevyen.

- Men disse verdiene du setter så høyt hører vi likevel lite om fra deg.

- Jeg ønsker mer enn noe annet å få fart i verdidebatten, men jeg er avhengig av at det blir videreformidlet...

- KrF blir kritisert for å svikte i distriktspolitikken: Et kutt på 1,2 milliarder kroner til SND har vært tung å svelge.

- Vi erkjenner at noe i distriktspolitikken kunne vært bedre. Men det blir jo helt galt å bedømme den alene på grunn av at SND får et kutt.

URETTFERDIG: - Vi erkjenner at noe i distriktspolitikken kunne vært bedre. Men det blir jo helt galt å bedømme den alene på grunn av at SND får et kutt, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.
Hele Norges coronakart