«Jeg er tilbake på jobb mandag klokka 0800»

NOKAS-dommer Helge Bjørnestad har ikke tid til å hvile mye etter seks måneders intenst arbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Litt over en time etter at han hevet retten kom sorenskriver Helge Bjørnestad inn igjen i rettssalen på Forus like utenfor Stavanger.

- Dommen er ferdig og det er godt. Vi er ni dager unna fra at dette er en jobb som har tatt seks måneder, sier Bjørnestad.

- Hva har vært mest krevende?

- Det er å ha 13 tiltalte med 13 forskjellige hendelsesforløp, som alle har krav på individuell behandling ned til minste detalj, i en så stor sak som dette.

Sorenskriveren er kjent som en friluftsmann som elsker å gå på ski i fjellet. Selv om saken nå er over for tingrettens del har ikke Bjørnestad tid til skiturer.

Saksbehandlingsfeil

- Jeg er tilbake på jobb på mandag klokken 0800. I helgen skal jeg rydde her i NOKAS-bygget. Det blir ikke noe tomrom etter denne saken, Det er masse å ta fatt i, men det blir lite NOKAS.

Likevel skal han ikke være helt sikker på det. Enkelte av advokatene vurderer nemlig å anke over saksbehandlingsfeil. I ytterste konsekvens kan det bety at hele saken blir satt til side og må behandles av tingretten på nytt.

STOR SAK: - Dommen er ferdig og det er godt, sier dommer Helge Bjørnestad. Foto: ERLING HÆGELAND
STOR SAK: - Dommen er ferdig og det er godt, sier dommer Helge Bjørnestad. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer

Men, Bjørnestad håper det ikke skjer.

- Vi har behandlet dette så ordentlig og seriøst som vi har kunnet. Skulle det vise seg at vi på noen punkt har tatt feil, og det skulle medføre noe slikt, så er det bare noe som må komme. Jeg er derimot av den oppfatning at en lagmannsretts behandling vil kunne reparere det meste, sier dommeren.

Taus om vurderingene

Han ønsker ikke å utdype noe mer om de vurderinger retten har kommet til, for eksempel at Toska fikk fengselsstraff, mens andre fikk forvaringsstraff.

- Jeg vil ikke kommentere noe utover det som står i dommen. Det er det ikke tradisjon for i norske domstoler, svarer Bjørnestad diplomatisk.

Han oppfordrer folk å lese dommen som finnes på internett.

Slik kan de se sammenhengen, sier Bjørnestad.

Honnør til partene

Retten har hatt fem dommere. I tillegg til en fagdommer har det vært tre legdommere. Det er et prinsipp i norsk rettspleie av man skal dømmes av sine egne, og derfor har legdommerne alltid flertall.

- Mitt syn på legfolk i rettspleien har bare blitt forsterket etter dette. Det er viktig at vi har med legfolk. Vi har vært ekstremt heldige. Det har vært oppegående domsmenn, som det har vært en fornøyelse å ha med. Alle har bidratt til resultatet, sier Bjørnestad.

Etter at dommen var forkynt tok sorenskriveren seg også tid til å gå rundt å hilse på alle forsvarerne. Han tok dem i hånda, ga dem et klapp på skulderen og sa det var godt håndverk de hadde utført.

- Det har ikke stått på dem at resultatet ble som det ble, sier Bjørnestad.

Han føler nå, uansett hva forsvaret må ha sagt i pressen, at forsvaret har vært meget godt utført, uten unntak.

Vil aldri glemme

Sorenskriver Bjørnestad har opplevd både sinne, frustrasjon, men også latter og sider ved mennesker som har brent seg inn i minnet.

Selv vil han kanskje bli husket for sin strenge, men rettferdige væremåte i retten. Han har irettesatt tiltalte som har gjespet, og tilhørere har fått høre det når mobiler har ringt og brusflasker har blitt åpnet.

- Jeg vil huske enkelte vitner og jeg vil huske alle de tiltalte, hver eneste av dem, i lang lang tid. Jeg vil også huske enkelte utsagn lenge. Samtidig er dette en sak som vi forhåpentligvis ikke får noen flere av.

Han innrømmer at dagen i dag ikke har vært enkel.

- Det kjekkeste hadde jo selvsagt vært å sendt alle sammen på dør, uten videre, men da hadde vi ikke gjort jobben vår. Vi har gjort en tung, men samfunnsmessig viktig jobb, og ferdig med det, avslutter Bjørnestad.