NATO-SJEF: Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg err til stede på Trident Juncture. Foto: Aris Oikonomou / AFP / Scanpix
NATO-SJEF: Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg err til stede på Trident Juncture. Foto: Aris Oikonomou / AFP / ScanpixVis mer

Nato-øvelse

- Jeg er trygg på at Russland vil opptre ansvarlig

Jens Stoltenberg møter pressen før dagens styrkedemonstrasjon.

TRONDHEIM (Dagbladet): På et jorde på Byneset utenfor Trondheim vil NATO i dag gjennomføre en styrkedemonstrasjon.

Om lag 3000 soldater fra flere ulike land vil delta i forestillingen, og soldatene skal iscenesette tolv scenarioer i lufta, til sjøs og på land.

Demonstrasjonen regnes for å være høydepunktet under NATO-øvelsen Trident Juncture.

I forkant av styrkedemonstrasjonen deltar forsvarsminister Frank Bakke-Jensen på pressekonferanse med NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg.

Her får Stoltenberg en rekke spørsmål om Russland, og nabolandets varslede missil-øvelse utenfor Møre denne uka.

- Fortsetter som planlagt

- Russland trener jevnlig i dette området. Jeg forventer at Russland vil opptre ansvarlig, sier Stoltenberg og legger til at NATO-øvelsen ikke vil bli påvirket av de russiske testene.

- Vi vil fortsette vår øvelse som planlagt, sier generalsekretæren.

Han understreker også i pressekonfransen at den pågående NATO-øvelsen er defensiv.

- Øvelsen er ikke rettet mot noen. Den er utelukkende for forsvar. Styrkene skal trene på å jobbe i krise og konflikt, sier han.

Møte mer Russland

Til NTB opplyser Stoltenberg at NATO og Russland skal holde et møte i Brussel onsdag. NATO-sjefen sier han ser fram til møtet i det såkalte NATO-Russland-rådet.

- Spesielt når det er vansker i forholdet, er dialog viktig, poengterer han.

Stoltenberg ønsker ikke å gå ut med detaljer om hvilke saker som skal diskuteres, men ifølge en diplomatkilde er det ventet at konflikten i Ukraina vil komme opp. NATO legger også opp til å brife russerne om Trident Juncture, i tillegg til at det ventes diskusjoner om hybride trusler og om Afghanistan.

Gjester

Styrkedemonstrasjonen seienere i dag vil vare i omtrent én time, og en rekke prominente gjester vil være til stede.

De vil blant annet få se overflyging med det nye kampflyet F-35, og soldater som stormer stranda og firer seg ned fra helikoptre.

NATO har også invitert observatører til å overvære styrkedemonstrasjonen.

Flere land har allerede bekreftet at de vil sende folk, deriblant Canada, Finland, Hviterussland, Nederland, Serbia, Storbritannia, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ukraina, USA, Østerrike – og Russland.

Observatørene vil bli brifet om militærøvelsen, opplyser NATO.

Scenarioet for Trident Juncture er at Norge angripes av en fiende som invaderer fra nord og presser på sørover. Så kommer allierte styrker Norge til unnsetning og tvinger fienden til retrett.