- Jeg er uenig i jussen, jeg er uenig i argumentasjonen, og jeg er uenig i konklusjonen

Breiviks mareritt er blitt en realitet: Holden og Engh vil ha ham «sendt på galehus». Mette Yvonne Larsen er uenig i påstanden.

 IKKE FORNØYD:  Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen er ikke fornøyd med påstanden om tvungen psykisk helsevern for Anders Behring Breivik. Foto: SCANPIX
IKKE FORNØYD: Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen er ikke fornøyd med påstanden om tvungen psykisk helsevern for Anders Behring Breivik. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden holdt i dag sin sluttprosedyre i Oslo tingretts sal 250, i straffesaken mot Anders Behring Breivik. De to erklærte at de vil at Breivik dømmes til tvunget psykisk helseven - og at han erklæres utilregnelig.

Ofte vil dette være i tråd med tiltaltes ønsker, siden vedkommende da slipper å sitte i fengsel. Men Breivik har et intenst ønske å bli anerkjent som politisk terrorist, og ikke galning, og vil derfor helst havne i fengsel og bli erklært tilregnelig.

Dagbladet fulgte hele aktoratets prosedyre.

Ikke enig Dagbladet snakket med en av de koordinerende bistandsadvokatene, Mette Yvonne Larsen, kort tid etter at retten ble hevet i dag. Hun er, som ventet, uenig i påtalemyndighetens påstand om at Breivik er strafferettslig utilregnelig.

 - Jeg er uenig i jussen, jeg er uenig i argumentasjonen, og jeg er uenig i konklusjonen, sier Larsen til Dagbladet.

Koordinerende bistandsadvokat Frode Elgesem tror ikke at spørsmålet om tilregnelighet er avgjort.

- Her tror jeg ikke noe er avgjort før dommen faller, uavhengig av hva aktoratet legger ned påstand om, sier bistandsadvokat Frode Elgsem til Dagbladet.

På pressekonferansen etter retten var hevet presiserte de koordinerende bistandsadvokatene at meningene blant etterlatte og pårørende er delte.

- Det er ingen tvil om at det er stor uenighet innad blant de vi representerer, sier Siv Hallgren.

Høyreekstrem hilsen På vei ut av sal 250 i dag gjorde Anders Behring Breivik sin høyreekstreme hilsen. Det har han ikke gjort siden rettssakens første uke.

På grunn av reaksjonene som kom godtok han å slutte med hilsenen.

Men i dag gjorde han den altså igjen.

- Jeg har ikke fått noen reaksjoner på dette, men det var nok et tegn på at han er misfornøyd med prosedyren, sier Frode Elgesem om opptrinnet.

På pressekonferansen fikk bistandsadvokatene også spørsmål om hvordan klientene reagerer på at Breivik smiler under prosedyren.

- Det er ergrelse, det må jeg si. Men dette er en adferd han hatt lenge. Han er jo en meget eiendommelig og spesiell person, Siv Hallgren.

- Som ventet AUF-er Bjørn Ihler, som overlevde skrekkdagen på Utøya, sier han ikke ble overrasket over dagens konklusjoner.

- Der var som ventet, egentlig. Det har det vært helt siden den første psykiatrirapporten. Så får vi se hva forsvaret kommer til i morgen, og så er det opp til retten. Jeg har stor tiltro til at det blir rettferdig behandlet. Det blir interessant å se hva retten kommer fram til, sier Ihler til Dagbladet.

Dommer Arne Lyng sier i en kort kommentar til Dagbladet at han er fornøyd med dagen.

- Det var en god prosedyre, sier Lyng.

INTENST: Svein Holden gjør siste puss på prosedyren, minutter før han skal lese den opp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INTENST: Svein Holden gjør siste puss på prosedyren, minutter før han skal lese den opp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
TRANGT: Medieoppbudet var stort i Oslo tingrett i dag. Mange av de utenlandske mediene som var til stede i begynnelsen av terrorsaken var tilbake igjen i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TRANGT: Medieoppbudet var stort i Oslo tingrett i dag. Mange av de utenlandske mediene som var til stede i begynnelsen av terrorsaken var tilbake igjen i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 660342058


Varnish cache server