SKAKKJØRT: Ordfører i Stranda kommune på Sunnmøre, Frank Sve (Frp,) leder en kommune som ifølge Dagbladets kommunebørs havnet på tredje siste plass av kommuner med dårlig økonomistyring. Nå må han gi fra seg ordførerkjedet og mener media har skylda. 
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / DAGBLADET
SKAKKJØRT: Ordfører i Stranda kommune på Sunnmøre, Frank Sve (Frp,) leder en kommune som ifølge Dagbladets kommunebørs havnet på tredje siste plass av kommuner med dårlig økonomistyring. Nå må han gi fra seg ordførerkjedet og mener media har skylda. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / DAGBLADETVis mer

- Jeg er urettferdig behandlet av media

Frank Sve (Frp) må gå av som ordfører i Stranda. Han skylder på media og opposisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STRANDA (Dagbladet): Ordfører i Stranda på Sunnmøre, Frank Sve, og Fremskrittspartiet gikk tilbake 14,6 prosentpoeng til 32,9 prosents oppslutning, og mistet fire representanter i kommunestyre etter valget.

Medias skyld Sve gir opposisjonen og media skylda.

- Jeg er urettferdig behandlet i media, sier han og legger ikke skjul på sin bitterhet etter et valgresultat som betyr at han må gi fra seg ordførerkjedet til Jan Ove Tryggestad (Sp).

- Det er vel ingen andre som har fått så hard medfart i media som oss. En ting er lokale mediers fokus, men heller ikke riksmedia har fått med seg at den kommende ordføreren faktisk har vært med og stemt for de tingene jeg blir kritisert for, sier Sve.

Sivs drømmeordfører I 2007 dro Frank Sve i land nær halvparten av stemmene i kommunen som er mest kjent for sin produksjon av Grandiosa Pizza og turistmagneten Geiranger.

I valgkampen har det imidlertid vært et sterk fokusering på ordfører Frank Sve, som av partileder Siv Jensen ble dratt fram som en drømmeordfører etter knallvalget i 2007.

Men det var før de røde tallene dukket opp.

Siden har kritikken haglet over Sve for alt fra dårlig samarbeidsevne og egenrådig ledelse til elendig økonomistyring.

Dårlig økonomistyring For galt har det gått. Ifølge Dagbladets kommunebørs er Stranda den 424. dårligste av 426 og havnet på den beryktede ROBEK-lista.

PÅ BUNNEN:  Stranda kommune ble nummer 424 av 426 av kommuner med dårligst økonomistyring i Dagbladets kommunebørs.
PÅ BUNNEN: Stranda kommune ble nummer 424 av 426 av kommuner med dårligst økonomistyring i Dagbladets kommunebørs. Vis mer

Frank Sve ivret sterkt for utbyggingen av et alpinanlegg som tross advarsler i dag er et kommunalt foretak. To dypvannskaier har kostet enorme summer før de er fullført. Kritikerne hevder utredninger på et tidligere tidspunkt ville vist at de ikke kunne fullføres.

- Kritikerne skal styre - Du har sagt til media at det er én mann i Stranda som har oversikt, deg selv. Stemmer dette?

- Ja. Opposisjonen har vært mer opptatt av å rette kritikk mot ting de har vært enig i, enn å sette seg inn i sakene de kritiserer. Den nye ordføreren har vært med på å stemme for disse tingene. Ikke alle har fått med seg at han sitter i styret for det kommunale foretaket, sier Sve, som tross tilbakegangen mener han er valgvinner.

- Vi er det største partiet og vinner valget, men taper ordførerjobben, slik er livet. Nå skal kritikerne drive det de kritiserte. Det skal bli interessant å se, sier han.

Egenrådig Påtroppende ordfører Jan Ove Tryggestad mener på sin side at Frank Sve opptrer som om Stranda kommune var hans eget private selskap og ekskluderer opposisjonen for alt samarbeid.

- Det er også skapt et kaldt klima mellom Sve og administrasjonen i kommunen. Dette er et forhold vi må bedre, sier han.

Fire tøffe år - Er du helt sikker på at du vil ha denne jobben, Tryggestad?

- Jeg ønsker å bidra til en positiv utvikling i kommunen, og tror absolutt det er mulig. Men bare lystbetont er det ikke. Det blir fire svært utfordrende år uten rom for store politiske visjoner, men en tid for handling slik at vi kan rette opp det som er skakkjørt, sier Jan Ove Tryggestad til Dagbladet.

NY ORDFØRER: Jan Ove Tryggestad (Sp) blir ny ordfører i Stranda kommune. Foto: Elin Sofie Lorvik/Sunnmøringen
NY ORDFØRER: Jan Ove Tryggestad (Sp) blir ny ordfører i Stranda kommune. Foto: Elin Sofie Lorvik/Sunnmøringen Vis mer