Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er usedvanlig godt kvalifisert til å bli fylkesmann

Lars Sponheim ser lyset etter 1200 sms'er og mailer fra angrende og gråtende velgere.

SER FREMOVER: Venstre sin partileder Lars Sponheim på pressekonferansen han avholdt på Venstres grupperom på Stortinget tirsdag ettermiddag, etter valgnederlaget.
Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
SER FREMOVER: Venstre sin partileder Lars Sponheim på pressekonferansen han avholdt på Venstres grupperom på Stortinget tirsdag ettermiddag, etter valgnederlaget. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Venstre-leder Lars Sponheims knekk etter valget ble av kort varighet.
Etter å ha ligget våken store deler av siste natt, så han lyset samtidig som sola sto opp.

- Nå vil jeg søke som fylkesmann i Hordaland, jeg var ikke klar over at det embetet er ledig til våren. Først i går ettermiddag ble jeg klar over at Svein Alsaker (KrF) går av for 70-års grensen i mars neste år.

- Jobben som fylkesmann er jeg usedvanlig godt kvalifisert, sier Sponheim til Dagbladet på vei hjem til Ulvik fra Oslo i ettermiddag med halve flyttelasset i bilen.  Han har allerede ryddet kontoret på Stortinget.

- Perfekt
Som begrunnelse for sin impulsive og selvvalgte karakteristikk "usedvanlig godt kvalifisert" kommer valgtaperen med stikkord i velkjent fart:
- Embetseksamen i landbruksøkonomi, lektor og landbrukssjef pluss velkjent politisk karrierere. Og 52 år må jo være en perfekt alder for en sånn jobb. Dessuten er det tradisjoner for at fylkesmennene går på omgang mellom partiene. Og det må være minst en generasjon siden det har vært en fylkesmann fra Venstre i Hordaland, sier Sponheim i det han passererer Nesbyen. 

Angrende velgere

I løpet av halvannet døgn etter Venstres katastrofale valgresultat har Sponheim fått om lag 400 sms'er og 800 e-poster.

- Enten har de angret på at de stemte feil, eller så har de grått, alle som har tatt kontakt med meg. De aller fleste skriver at de har stemt Arbeiderpartiet istedenfor Venstre, og angrer til tårer på det, av taktiske hensyn for for å hindre at Siv Jensen blir statsminister.

- Det må bety at du har bommet grovt med valgkampen?

- Nei, jeg kan iallefall ikke se hva det skal være selv nå et par dager etter. Jeg er stolt over at vi har bidratt til at Siv Jensen og Frp ikke har overtatt. Men det er tydelig at Arbeiderpartiet har fått til noe i valgkampen som vi ikke har fått til.

- Hva sier du nå om Carl I. Hagens reaksjon valgkvelden om at det nest viktigste ved valget var at du ikke kom på Stortinget?

- Det sier vel mest om hva slags folk det er i det partiet.
 
Partilederens avgang ble kunngjort allerede valgkvelden, da det ble klart at Venstre kom til å synke under sperregrensen. Sponheim går av som partileder til våren, sa Sponheim.

Fikk ideen av Bergens Tidende
Da han møtte pressen dagen etter, gjorde Sponheim det klart at han ikke ville vurdere å søke jobben som fylkesmann i Hordaland:

— Når jeg ser meg i speilet, ser jeg ikke for meg en embetsmann, sa han til NTB tirsdag.


- Hva har skjedd siden det?

- Det var først på pressekonferansen i går at Bergens Tidende gjorde meg oppmerksom på at fylkesmannembetet i Hordaland snart er ledig. Det hadde jeg oevrhodet ikke tenkt på. Derfor valgte jeg den gamle taktikken og svarte med en frisk replikk som dukket opp der og da, om embetsmannen i speilet, sier en sprudlende Sponheim i mobilen - åpenbart med gjenvunnet selvtillit.

I morgen skal han og hunden på fjellet og hente ned 150 sauer som fortsatt går ute på beite.

Over 700 nye medlemmer
Da Sponheim forlot partikontoret tidlig i ettermidag med stortingslasset i baksetet, hadde Venstre fått 480 nye medlemmer.

Klokka 15.30, da Dagbladet var i kontakt med partiets infornmasjonssjef Steinar Haugsvær, rundet tallet 700 nye medlemmer.
Før valget hadde Venstre 7200 betalende medlemmer.

- Det har plinget på pc'en tre ganger i minuttet i lange perioder i dag, en for hvert nye medlemmer. Ikke vet vi ennå om det er velgere som allikevel har stemt på oss, men det er iallefall et sterkt signal om at det er mange som støtter oss videre, sier Haugsvær til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!