«Jeg er usigelig lei meg for at vi har skapt et bilde av gubbevelde i Ap»

HAMMERFEST (Dagbladet): Jens Stoltenberg var fullstendig rådløs da gubbedebatten i Ap eksploderte. - Den kom så uventet og overraskende. Selv i dag vet jeg ikke hvordan jeg kunne ha gjort mer for å unngå den, sier Stoltenberg, som avviser at han er veik som leder og pregløs som politiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er usigelig lei meg for at vi har skapt et bilde av gubbevelde i Ap. For det er helt feil at Ap ikke er opptatt av likestilling. Ikke noe annet parti har gjort mer enn oss. Jeg tar min del av skylden, men enhver leder er avhengig av at folk tar ansvar selv også. Vi manglet åpenbart selvdisiplinen. Og vi greide ikke å formidle alt det vi har gjort. Tenk på at da Karita (Bekkemellem Orheim, red.anm.) i fjor foreslo kjønnskvotering i styrene, ble det ramaskrik. Nå blir statsråd Gabrielsen hyllet for det samme, sier Jens Stoltenberg, uvanlig oppgitt. For både som AUF-leder og i partiet har han vært en pådriver for en mer kvinne- og småbarnsvennlig møtekultur.

- De som har spurt meg, har fått svar. Men jeg burde kanskje ha vært mer aktiv selv i å presentere et annet syn på Ap da gubbedebatten pågikk, sier Stoltenberg.

På gamle trakter

Lørdag kom han til Hammerfest for å delta på Finnmark Ap's fylkesårsmøte. Hammerfest er byen han for første gang besøkte for tretti år siden. Da fikk Jens, Camilla og Nini reise rundt sammen med pappa Thorvald på en to ukers turné for norsk EF-medlemskap. Finnmarkingene lot seg overhodet ikke overbevise, selv ikke av Thorvald på sitt aller mest sjenerøse.

Det er verre for Jens i dag. For denne gangen vender folk over hele landet Stoltenbergs parti ryggen. Lørdag var det Finnmark Ap's tur til å formulere sin vei ut av mørket, og Jens' tur til å lytte.

I går morges møtte Dagbladet ham til frokost.

Lederstriden

- Lederstriden har vært slitsom og har gått sterkt inn på meg. Jeg skjønte at den kom til å overskygge alt annet da Solveig Torsvik gikk av som partisekretær. Den begynte ikke da, men fikk ny kraft og ble selvforsterkende.

- Hva har gått sterkest inn på deg?

Stoltenberg blir stille lenge.

- Jeg har mine klare meninger om det som skjedde, men i det øyeblikk jeg går inn på det blir det bare bråk igjen. Jeg vil legge det bak meg og gå videre med å bygge opp partiet.

- Angrer du på noe?

- Ja, men det har ingen mening å plage meg og andre med å minne om det jeg eller andre gjorde feil, sier Stoltenberg som flere ganger under årsmøtet i helga ble oppfordret til å avklare om han vil bli partileder.

- Jeg har vært opptatt av en eneste ting, og det er at jeg skal forholde meg til valgkomiteen. Det står jeg fortsatt på.

- Men nå er den satt ned, og folk vil at du skal si fra?

- Ja, og det vil ikke ta lang tid nå. Jeg skal innrømme at det har vært krevende å gjenta seg selv i så mange måneder.

- Og da skal vi få se gløden og engasjementet som Gro etterlyser?

- Jeg mener at jeg greier å se framover og opprettholde humøret. Men om det når fram til folk, varierer sikkert.

Tøff nok?

- Er du tøff nok, Jens?

- Det riktige svaret på det er sikkert at det får andre svare på, men jeg skal prøve likevel:

Jeg har vært med i rikspolitikken i tjue år, sittet i regjering i mange av dem og vært statsminister. Det har vært jobber som krever lytting og kompromisser, men også å stå fast på ditt eget standpunkt. Det har jeg gjort. Men det er et ordtak som sier at den sterkeste greina ikke alltid er den som ikke bøyer seg. Den er ofte råtten og knekker.

- Mange i partiet etterlyser at du må stå fram klarere?

- Jeg har gjennom mange år vist hva jeg står for! Det er Ap's politikk for sosial rettferdighet og trygghet i hverdagen, orden og ansvarlighet i økonomien.

- Men er du dristig nok som politiker?

- Vi kan være uenige om mange ting om min regjering, men vi var i hvert fall ikke forsiktige, sier Stoltenberg og veiver med armene:

- Knapt noen gang er det gjennomført større endringer i de tunge samfunnsstrukturene. Vi reformerte helse, skole, forsvar og høyere utdanning. Vi la fram budsjetter med tydelig sosialdemokratisk profil. Det var handlekraft og dristighet i stort monn. Jeg tror ikke det er mulig å være statsråd eller sitte i Ap's ledelse uten å si klart ifra. Hvis noen mener jeg ikke har gjort det, kan jeg bare si: Jeg har levd mitt politiske liv etter det jeg mener er riktig, står for og mener. Jeg kan ikke gjøre ting som ikke er meg.

Ikke bare flink

- Jeg har svake sider, men jeg vil ikke røpe dem. For det første er alle mine politiske motstandere opptatt av å finne dem. For det andre er det slik at på andre områder blir man vurdert på sine beste egenskaper. Det opplevde jeg det da jeg gikk ut av politikken. Men nå er det slik at jeg ikke vil bli vurdert for det jeg oppnådde, men for hva jeg gjorde feil på veien. Det preger meg, og jeg vil ikke hjelpe mine motstandere i det arbeidet. Men det er ingen hemmelighet at jeg kan virke fjern. Noen mener jeg er arrogant eller sur. Men jeg oppfatter det ikke sånn. Jeg opplever at jeg er et sosialt menneske, men jeg klarer ikke å være 100 prosent sosial hele tida.

- Slik som Thorvald?

- Nei, det er ikke mulig for meg å være som han. Men jeg har stor glede av å treffe mange og forskjellige mennesker. Det er jo en sterk grunn til at jeg er med i partiet, sier Jens Stoltenberg, og fortsetter:

- Jeg vet at noen ser på meg bare som en flink akademiker, men jeg kommer aldri til å skamme meg over at jeg har høyere utdanning. Det har gitt meg muligheten til å jobbe utenfor politikken og gitt meg kunnskaper og erfaringer jeg har stor glede av.

Framtida

Stoltenbergs største frykt for partiets framtid er at folk skal gi opp.

- Jeg er forberedt på at det kan ta tid. Men mange av våre søsterpartier i andre land har vært i samme situasjon som oss. Men de kom tilbake.

- Men de kom tilbake uten den samme frontfiguren. Er du forberedt på å bli en overgangsfigur hvis det tar for lang tid å snu stemningen?

- Det får partiet bestemme.

- Er det fire år du gir deg selv på å vinne velgerne tilbake?

- Da skal jeg i hvert fall gjøre opp status, for vi lever politikerlivet i fireårssykluser.

Etter stortingsvalget i 2005 må jeg vurdere hva jeg har å bidra med videre. Det samme vil selvsagt partiet gjøre.

- Er det mulig at Ap blir like lenge borte fra makta som Labour i Storbritannia?

- Det vet ingen av oss, men jeg vet det er fullt mulig. Det er opp til oss selv å unngå det. Jeg tror imidlertid at folk i partiet forstår alvoret, sier Stoltenberg. Han vil bruke mer tid framover på å studere hvordan sosialdemokratene i Sverige, Danmark, Tyskland og Storbritannia har taklet nederlag og tilbakekomst.

- Jeg har allerede snakket mye med Göran (Persson i Sverige, red.anm). Han kan fortelle mye fornuftig om tålmodighet og hardt arbeid.

Stoltenberg er imidlertid ikke ukjent med store svingninger selv. For to år siden var Jens redningsmannen for Ap. Ikke bare det. Han sto som nr.1 på lista over hvem norske kvinner helst ville ha som far til sine barn.

- Jeg stålsatte meg for nedgangen allerede da. Jeg visste at alt det gode ikke ville vare.

- Tror du ikke mange fryder seg over hvor mye du har falt?

- Ja, og det driter jeg i! Jeg har en svært god evne til å koble ut sånne tanker. Hvis ikke, ville jeg bare bli sliten og plaget.

I HARDT VÆR: På helgas fylkesårsmøte i Finnmark Ap ble Jens Stoltenberg mottatt som den selvfølgelige nye lederen av Arbeiderpartiet. Og Ap's nestleder ble inspirert av den frittalende gjengen i det snøtunge Hammerfest til å stå på videre. - Jeg synes det er fantastisk å komme seg ut blant folk og høre at de ikke gir opp, sier Stoltenberg.