- Jeg er usikker og redd for å være jøde i Paris

Flere tusen minnes de drepte i gårsdagens gisselaksjon.

HYLLER OFRENE: Det er i kveld en sterkt preget stemning utenfor det jødiske supermarkedet i Paris, hvor fire personer i går ble drept av gisseltakeren Amédy Coulibaly. Klokka halv åtte var det ett minutts stillhet til minne om ofrene. Foto: Olivier Hoslet / EPA / NTB scanpix
HYLLER OFRENE: Det er i kveld en sterkt preget stemning utenfor det jødiske supermarkedet i Paris, hvor fire personer i går ble drept av gisseltakeren Amédy Coulibaly. Klokka halv åtte var det ett minutts stillhet til minne om ofrene. Foto: Olivier Hoslet / EPA / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PORTE DE VINCENNES (Dagbladet): Tusenvis av mennesker har samlet seg utenfor det jødiske supermarkedet der fire gisler i går ble drept i en gisselaksjon etter to og et halv høydramatiske døgn i Paris.

Gisseltaker Amédy Coulibaly ble skutt og drept av franske paramilitære elitestyrker, i en samordnet politiaksjon mot ham og de to terrorbrødrene Said og Cherif Kouachi. Sistnevnte hadde forskanset seg inne på et trykkeri på industriområdet utenfor landsbyen Dammartin-en-Goele.

- Redd for å være jøde Nå er hele plassen ved det jødiske bakeriet sperret av politiet, og beboere i området står ute på terrassene sine for å ta del i markeringen. Klokka halv åtte var det ett minutts stillhet til minne om ofrene.

- Det er politi her nå, men om to uker, når folk har glemt dette, så er ting tilbake til vanlig igjen. Jeg er ikke redd for terrorister, de er overalt i hele verden, men jeg er usikker og redd for å være jøde i Paris, sier 24 år gamle Sara, til Dagbladet.

- Jeg har flere venner som studerer i Israel, og Tel Aviv, og de sier at de har lyst til å bli der nå, at de ikke vil komme tilbake, sier hun.

24-åringen er på markeringen sammen med sin familie. Noen av vennene hennes kjente det drepte gisselet Yoav Hattib (21), og hun holder opp et bilde av ham fra Facebook.

Rystet Han hadde nettopp kommet hjem fra en reise i Israel, hvor han blant annet hadde besøkt Jerusalem, forteller hun.

- Vi er rystet over det som har skjedd. Vi har snakket med en venn hvis mamma var innestengt i ett av fryserommene, og hun hadde ringt mannen sin for å si adjø.

TUSENVIS SAMLET: Klokka 19.00 i kveld begynte minnemarkeringen utenfor det jødiske supermarkedet i Paris, hvor fire personer ble drept i en gisselaksjon i går. Flere tusen mennesker er samlet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TUSENVIS SAMLET: Klokka 19.00 i kveld begynte minnemarkeringen utenfor det jødiske supermarkedet i Paris, hvor fire personer ble drept i en gisselaksjon i går. Flere tusen mennesker er samlet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Vanligvis ville vi gått til sabbat i kveld, men alle synagoger er stengt. Alle er veldig opprørte, sier Sara.

- Vi er her for å protestere mot at terrorister angriper jødene og pressen. De prøver å skremme oss, de vil at vi skal dø, men vi kommr hit sammen for å si at vi ikke er redde, sier Julien, som også er til stede utenfor butikken.

Fire menn drept Navnene på de fire personene som døde under gisselaksjonen i kosher-butikken i Paris, ble i dag offentliggjort. De fire var alle menn og alle jødiske.

Ifølge statsadvokat François Molins ble de fire trolig skutt av Coulibaly da han gikk inn i butikken og tok gislene. Det skal ha vært 15 gisler som slapp unna da Coulibaly ble drept av spesialstyrkene.

Tok pistol - henrettet Samtidig har flere detaljer i dag kommet ut om de dramatiske timene inne på supermarkedet.

Ifølge en av de overlevende den franske avisa Le Point har snakket med, Mickael B, tok ett av gislene en av pistolene Coulibaly hadde lagt på disken. Han rettet den mot terroristen, men den virket ikke.

- Da ble han skutt av Coulibaly og døde umiddelbart. Sønnen min begynte å gråte. Han ville hjem, forteller den overlevende.

Redde barn Dagbladet snakket i dag med ti år gamle Lola, som måtte gjemme seg inne på skolen mens gisselaksjonen pågikk. Hun er redd for å gå ut i dag.

Familien bor like ved supermarkedet. Da politiet stormet butikken, gjemte de seg inne på rommet, forteller mor Nanon.

- Det ristet i vinduene våre, ikke bare én gang - men fem ganger. Det smalt og bråkte. Jeg ville ha datteren min hjemme hos oss, sier hun.
  Lik Dagbladet på Facebook.

DREPT: Yoav Hattib (21), i midten av dette bildet, var ett av gislene som ble drept i går. 24 år gamle Sara er i hans omgangskrets, og til stede på minnemarkeringen i kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DREPT: Yoav Hattib (21), i midten av dette bildet, var ett av gislene som ble drept i går. 24 år gamle Sara er i hans omgangskrets, og til stede på minnemarkeringen i kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer