<strong>NEI TIL STØTTE:</strong> Unge Høyre vil kutte vekk studiepoengene og den økonomiske støtten til norske folkehøyskoler. Fra venstre: Lise-May Sæle, Morten Landråk Asbjørnsen, Peder Gjerstad og Lise Harmmersland Mjelde. Foto: Petter Haraldsen.
NEI TIL STØTTE: Unge Høyre vil kutte vekk studiepoengene og den økonomiske støtten til norske folkehøyskoler. Fra venstre: Lise-May Sæle, Morten Landråk Asbjørnsen, Peder Gjerstad og Lise Harmmersland Mjelde. Foto: Petter Haraldsen. Vis mer

- Jeg er usikker på hvilke akademiske kvalifikasjoner det gir å lære å hekle et år

Unge Høyre vil kutte støtten til alle folkehøyskoler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har ikke noe mot folkehøyskolene, men vi har faktisk kommet til et punkt der vi må sette det viktigste først, og da er ikke selvrealisering det vi burde prioritere å bruke skattepengene på. De bør heller brukes til bedre lærere og skolehelsetilbud, sier Lise-May Sæle, fylkesleder i Sogn og Fjordane Unge Høgre til Dagbladet.

Medlemmene i Unge Høyre i de fire vestlandsfylkene Hordaland, Rogaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal har vært samlet på Vestlandskonferansen på Flesland i helga. Der har de lagt strategi opp mot Unge Høyres Landsmøte som skal avholdes i juni.

Avvikle støtten Et av de viktigste punktene de kom fram til er at de ønsker å avvikle støtten til folkehøyskolene, og i tillegg fjerne de to studiepoengene året gir. Folkehøyskoler skal fortsatt være et tilbud i Norge, men man er nødt til å betale for det selv.

Vil kutte studiepoeng og støtte - Jeg er usikker på hvilke akademiske kvalifikasjoner det gir å stå på ski i Alpene, eller å lære og hekle et år. Likevel får disse ungdommene to tilleggspoeng. Dette synes jeg ikke er rettferdig overfor de andre elevene som skal konkurrere om de samme studieplassene videre, sier Peder Gjerstad, fylkesleder i Møre og Romsdal Unge Høyre.

 - Vi må prioritere. Handlingsrommet blir stadig mindre, og det haster med at flere må komme seg ut i arbeid. Da har vi ikke råd til at ungdom skal «finne seg selv» på statens regning, sier Morten Landråk Asbjørnsen, fylkesleder i Rogaland Unge Høyre.

Representantene fra Unge Høyre mener at undervisningsutbyttet fra folkehøyskolene ikke forsvarer det de mottar i subsidier.

1,5 milliard kroner i året - Dette er et skattefinansiert friår som koster staten rundt 1,5 milliard kroner i året. Vi er den generasjonen som må ta de tøffe prioriteringene. Da er det viktig at vi ikke bare klager på at foreldregenerasjonen må kutte, men også slutter å sløse selv, sier Lise Hammersland Mjelde, fylkesleder i Hordaland Unge Høyre.

- Du er ikke redd for at dette forslaget gjør dere upopulære i mange kretser?

- Det kan nok oppfattes upopulært i noen kretser, men for oss er det viktigere å være ansvarlige. Folk må gjerne gå på folkehøyskoler, men da bør de betale det selv, sier Mjelde.

Representantene for de fire vestlandsfylkene har sondert terrenget i de andre fylkene, og føler seg trygge på at dette blir nasjonal Unge Høyre-politikk.

- Vi som er unge bør tenke gjennom om vi er villig til å gi vekk pensjonen vår til et år på folkehøyskole, sier Morten Landråk Asbjørnsen, fylkesleder i Rogaland Unge Høyre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer