- Jeg er uskyldig

Rettsprosessen i gang mot dødsstrafftruet nordmann.

I retten: Familiefaren og trondheimsmannen Okello Akway (52) er fengslet i Etiopia og tiltalt for terror. Her er han ved Nidelva i Trondheim sentrum. Foto: Privat
I retten: Familiefaren og trondheimsmannen Okello Akway (52) er fengslet i Etiopia og tiltalt for terror. Her er han ved Nidelva i Trondheim sentrum. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rettsprosessen mot den terrortiltalte nordmannen Okello Akuay Ochalla (52) startet i Addis Abeba i går. Han risikerer dødsstraff for å ha forbrutt seg mot de strenge terrorlovene i Etiopia.

På morgenen ble Ochalla hentet i fengselet og fraktet til rettslokalet. Ansikt til ansikt med dommeren ble han spurt om han er skyldig i anklagene i tiltalen.

- Jeg er ikke skyldig, erklærte Ochalla, i følge kilder med kjennskap til prossesen.

Han skal så ha bedt om å få avgi en skriftlig forklaring, og dette skal dommeren ha akseptert, får Dagbladet opplyst. Retten ble så hevet i én uke, slik at Ochalla skulle kunne skrive dette forsvarsskriftet.

En slektning av Ochalla ønsket å være til stede i retten i går, men ble nektet adgang.

- «Det er ingen grunn for deg til å være her», sa de da jeg forsøkte å gå inn, sier slektningen til Dagbladet.

Utenriksdepartementet har jobbet for at norske diplomater skal kunne følge med på rettsprosessen. I går sendte de en ansatt til rettslokalet, men UD vil ikke svare på om vedkommende fikk komme inn.

- Vi følger med på saken og er i dialog med etiopiske myndigheter, sier kommunikasjonrådgiver Veslemøy Lothe Salvesen til Dagbladet.

Gerilja Ochalla er tidligere delstatspresident i Gambella fylke. Nå blir han anklaget for å ha organisert en motstandsbevegelse for å ta over fylket og etablere selvstyrt område der. I følge tiltalen skal han ha samlet inn penger og jobbet for å verve rekrutter til geriljaen. Han skal ha mobilisert etniske gambellere i USA, Australia, Canada og Europa. Gruppen Ochella blir anklaget for å lede skal også ha vært i møter med representanter for Etiopias hovedfiende, Eritrea.

Masakre Ochella flyktet fra Gambella til Norge etter at han i 2003 kom på kant med de samme sentrale myndighetene som tidligere hadde innsatt ham. Sammen med pøbler og banditter gjennomførte etiopiske soldater i 2003, en masakre der fler enn 400 menn, kvinner og barn ble drept. Som delstatspresident utfordret Ochalla myndighetenes rolle i massakren, men fikk meldinger om at han også var utsatt. Sammen med en sikkerhetsvakt og en sjåfør flyktet han over grensa til Sør-Sudan. Han fikk siden status som FN-flyktning, kom til Norge og fikk norsk statsborgerskap i 2009.

I vinter ble han pågrepet i Sør-Sudan, angivelig på et hotellrom i Juba. Det er uvisst hva han gjorde der, men etiopiske påtalemyndigheter mener altså at han var i gang med å organisere terror.
- Jeg vet ikke om Ochalla hadde terrorhensikter, men det er ingen godt organisert motstand mot den etiopiske sentralmakten i Gambella. Alle som motsetter seg regimet blir stemplet som terrorist, har Felix Horne i Human Rights Watch tidligere sagt til Dagbladet.

Sør-sudanesiske sikkerhetspoliti utleverte ham så til Etiopia.
I Trondheim sitter kona og fire barn og håper på at Ochalla vil komme tilbake. (Krever innlogging)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer