I retten: Familiefaren og trondheimsmannen Okello Akway (52) er fengslet i Etiopia og tiltalt for terror. Her er han ved Nidelva i Trondheim sentrum. Foto: Privat
I retten: Familiefaren og trondheimsmannen Okello Akway (52) er fengslet i Etiopia og tiltalt for terror. Her er han ved Nidelva i Trondheim sentrum. Foto: PrivatVis mer

- Jeg er uskyldig

Rettsprosessen i gang mot dødsstrafftruet nordmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettsprosessen mot den terrortiltalte nordmannen Okello Akuay Ochalla (52) startet i Addis Abeba i går. Han risikerer dødsstraff for å ha forbrutt seg mot de strenge terrorlovene i Etiopia.

På morgenen ble Ochalla hentet i fengselet og fraktet til rettslokalet. Ansikt til ansikt med dommeren ble han spurt om han er skyldig i anklagene i tiltalen.

- Jeg er ikke skyldig, erklærte Ochalla, i følge kilder med kjennskap til prossesen.

Han skal så ha bedt om å få avgi en skriftlig forklaring, og dette skal dommeren ha akseptert, får Dagbladet opplyst. Retten ble så hevet i én uke, slik at Ochalla skulle kunne skrive dette forsvarsskriftet.

En slektning av Ochalla ønsket å være til stede i retten i går, men ble nektet adgang.

- «Det er ingen grunn for deg til å være her», sa de da jeg forsøkte å gå inn, sier slektningen til Dagbladet.

Utenriksdepartementet har jobbet for at norske diplomater skal kunne følge med på rettsprosessen. I går sendte de en ansatt til rettslokalet, men UD vil ikke svare på om vedkommende fikk komme inn.

- Vi følger med på saken og er i dialog med etiopiske myndigheter, sier kommunikasjonrådgiver Veslemøy Lothe Salvesen til Dagbladet.

Gerilja Ochalla er tidligere delstatspresident i Gambella fylke. Nå blir han anklaget for å ha organisert en motstandsbevegelse for å ta over fylket og etablere selvstyrt område der. I følge tiltalen skal han ha samlet inn penger og jobbet for å verve rekrutter til geriljaen. Han skal ha mobilisert etniske gambellere i USA, Australia, Canada og Europa. Gruppen Ochella blir anklaget for å lede skal også ha vært i møter med representanter for Etiopias hovedfiende, Eritrea.

Masakre Ochella flyktet fra Gambella til Norge etter at han i 2003 kom på kant med de samme sentrale myndighetene som tidligere hadde innsatt ham. Sammen med pøbler og banditter gjennomførte etiopiske soldater i 2003, en masakre der fler enn 400 menn, kvinner og barn ble drept. Som delstatspresident utfordret Ochalla myndighetenes rolle i massakren, men fikk meldinger om at han også var utsatt. Sammen med en sikkerhetsvakt og en sjåfør flyktet han over grensa til Sør-Sudan. Han fikk siden status som FN-flyktning, kom til Norge og fikk norsk statsborgerskap i 2009.

I vinter ble han pågrepet i Sør-Sudan, angivelig på et hotellrom i Juba. Det er uvisst hva han gjorde der, men etiopiske påtalemyndigheter mener altså at han var i gang med å organisere terror.
- Jeg vet ikke om Ochalla hadde terrorhensikter, men det er ingen godt organisert motstand mot den etiopiske sentralmakten i Gambella. Alle som motsetter seg regimet blir stemplet som terrorist, har Felix Horne i Human Rights Watch tidligere sagt til Dagbladet.

Sør-sudanesiske sikkerhetspoliti utleverte ham så til Etiopia.
I Trondheim sitter kona og fire barn og håper på at Ochalla vil komme tilbake. (Krever innlogging)