- Jeg er uskyldig

- Jeg er uskyldig og forventer å bli frifunnet, sier Einar C. Nagell-Erichsen (44). I dag tar han til motmæle mot den alvorlige innsidetiltalen i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den styrtrike Schibsted-arvingen er kampvillig før dagens batalje med Økokrim i Oslo tingrett.

- Saken har vært en stor belastning. Nå ser jeg fram til å forklare meg, sier han.

- Fikk informasjon

Nagell-Erichsen er tiltalt for innsidehandel etter å ha kjøpt aksjer i Finansbanken i desember 1998. Aksjene ble kjøpt ei uke etter at Nagell-Erichsen hadde mottatt fortrolig innsideinformasjon om at noe stort skulle skje i Finansbanken, mener Økokrim.

Kort tid etter la Storebrand inn et bud på Finansbanken, med det resultat at aksjene Nagell-Erichsen hadde kjøpt steg med 2,4 millioner kroner i verdi.

- Lekte gjemsel

I går fortalte Økokrim i detalj hvordan de mener handelen foregikk og ble forsøkt skjult av Nagell-Erichsen.

På aksjonærlistene framgikk det at aksjene var kjøpt av den sveitsiske banken Coutts Bank. Ved nærmere undersøkelse viste det seg at den egentlige kjøperen skjulte seg bak sifrene og bokstavene 00933033776 ENVO. Etter en to år lang dragkamp med det sveitsiske rettssystemet fikk Kredittilsynet innsyn i hvem som sto bak den aktuelle kontoen.

- Det viste seg å være Nagell-Erichsen som var innehaver av kontoen, fortalte aktor Trond Eirik Schea retten i går.

- Fryktet kursoppgang

Forsvarerne til Einar C. Nagell-Erichsen mener det var gode grunner til at deres klient forsøkte å holde handelen skjult. Viktigst var faren for kursstigning dersom kjøpet ble kjent.

- Men Nagell-Erichsen eide jo allerede åtte prosent av aksjene i Finansbanken, ville det ikke derfor være en fordel for ham om kursen steg?

- Nei. Han hadde planer om å kjøpe seg opp til ti prosent. En kursstigning var derfor ikke ønskelig, sier forsvarer Olav Braaten.

Bommet på likningen

Nagell-Erichsen forteller til Dagbladet at han er svært lite fornøyd med det han oppfatter som Økokrims forhåndsprosedering i media.

- Det er ikke hyggelig å bli hengt ut slik jeg er blitt. Økokrim har gitt lys til saken i forkant av rettsbehandlingen, men vi har ikke ønsket fra vår side å kommentere noe før vi får gitt en forklaring i sammenheng her i retten, sier den styrtrike investoren.

På spørsmål fra tingrettsdommer Leif Alsen i går husket han verken størrelsen på sin skatteliknede inntekt eller formue.

- Inntekten var vel rundt en million og formuen over ti millioner, antydet han.

Riktig svar skulle vært 0 i inntekt og 27,7 millioner i formue.