- Jeg er ute av den evige offerrollen

Hank von Helvete føler at han er i ferd med å gjøre opp for seg.

KRITISKE: Hans-Erik Dyvik Husby, Kari Kjønaas Kjos og Kenneth Arctander er kritiske til det manglende behandlingstilbudet til dem som ønsker å slutte med Subutex og metadon. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
KRITISKE: Hans-Erik Dyvik Husby, Kari Kjønaas Kjos og Kenneth Arctander er kritiske til det manglende behandlingstilbudet til dem som ønsker å slutte med Subutex og metadon. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå søker Hans-Erik Dyvik Husby tverrpolitisk støtte for å få endret narkotikapolitikken.

Sammen med Kenneth Arctander etablerer den tidligere Turboneger-vokalisten, best kjent som Hank von Helvete, et nytt medikamentfritt langtidsbehandlingstilbud for narkomane som går på LAR (Legemiddelassistert rehabilitering).

- Vi kaller det Exit LAR. Målsettingen er total rusfrihet og bedre livskvalitet, forteller Hans-Erik Dyvik Husby.

Borgerlig støtte Kari Kjønaas Kjos, helsepolitisk talskvinne for Frp, opplyser at det er bred borgerlig støtte til å skape behandlingstilbud for narkomane som ønsker seg ut av LAR-systemet.

Etter møtet med Hans-Erik Dyvik Husby og Kenneth Arctander på Stortinget sier Kjos:

- Vi skal finne penger på helsebudsjettet til dette når vi kommer i posisjon. Jeg følger en del rusmisbrukere på fritida mi. Noen av dem har forsøkt å komme seg ut av LAR-systemet, men møter liten forståelse.

Arctander og Husby jobber for å få alle partiene med seg. Nå står Arbeiderparti-fraksjonen på Stortinget for tur.

Dreper på sikt 7000 mennesker får legemiddelassistert rehabilitering i Norge.

- Staten har erstattet heroin, som dreper på kort sikt, med Subutex og metadon, som dreper på lang sikt, sier Hans-Erik Dyvik Husby.

- Jeg gikk på Subutex i tre år og metadon i fire år. Det er ikke sant at man ikke merker noe når man går på Subutex eller metadon. Du går i ei slags halvtåke hele tida, du får helseplager, tennene mine ble ødelagt.

Familiefaren Husby forteller at livet hans ble spennende og meningsfylt da han omsider også klarte å frigjøre seg fra det legale dopet.

- Det er enormt givende å slippe å gå på klinikken hver dag, slippe å avlegge urinprøve, slippe å ta en daglig dose gift og ikke minst å slippe hele tida å ha den formynderske styringsgruppa rundt deg, sier artisten.

Ut av tåkeheimen - Etter 24 år i tåkeheimen var det mye å rydde opp i, men jeg klarte å ta egne valg i livet. Jeg innså at jeg hadde et ansvar sjøl.

Jeg ble familiefar, fikk ei datter, en stesønn, ei kone. Jeg er ute av den evige offerrollen og føler at jeg er i ferd med å gjøre opp for meg, sier Hans-Erik Dyvik Husby.

Lett vei inn Kenneth Arctander påpeker at retningslinjene for LAR understreker at LAR er et livslangt prosjekt.

- Pasienter skal frarådes å trappe seg ned, eller av, medikamentene de mottar. Dette skjer samtidig som kriteriene for å bli innrullert og skrevet ut av LAR svekkes. Med andre ord: enkelt inn, vanskelig ut, sier Kenneth Arctander.

Økt dødelighet Kenneth var rusmisbruker fra 14-årsalderen til han ble 21.

Nå har han vært stoffri i 11 år og har tatt mastergrad i sosialt arbeid.

- Hvert år forsvinner 400-500 pasienter fra LAR. Disse menneskene har vi ingen eksakt kunnskap om. Men all rapportering indikerer økt sykelighet og økt dødelighet, sier Arctander.

Overdosene Han viser til at Skottland og Sverige rapporterer om høy dødelighet ved bruk av medikamentene som brukes i LAR.

- I begge land har det vært høyere dødelighet som følge av substitusjonsmedikamentene buprenorfin og metadon enn heroin. Statistikken for overdoser i Norge viser lavere registrering av overdoser før LAR ble innført, sier Kenneth Arctander.

Ønsker velkommen Informasjonsleder Bjørn Gjellum ved Evangeliesenteret ønsker initiativet velkommen.

-Jeg synes det er flott at Hans-Erik Dyvik Husby og Kenneth Arctander setter i gang Exit LAR. Evangeliesenteret har drevet nedtrapping av LAR-brukere i snart to år, poengterer Gjellum.

- Ett av Evangeliesenterets steder, Brubakken i Drangedal, er spesialdrevet nettopp for LAR-brukere som vil bli medikamentfrie. Bestyrer på Brubakken er utdannet ruskonsulent. Det er sykepleier fast på stedet, og lege tilgjengelig hele tiden. Brubakken har gode resultater å vise til. Ferdig nedtrappede klienter, begynner ofte på en av Evangeliesenterets skoler etterpå, opplyser Bjørn Gjellum.

FAMILIEN FØRST: Hans-Erik Dyvik Husby brukte store summer på heroin. Så møtte han Gro Skaustein og livet ble forandret. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
FAMILIEN FØRST: Hans-Erik Dyvik Husby brukte store summer på heroin. Så møtte han Gro Skaustein og livet ble forandret. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet Vis mer