- GLAD OG LETTET: Tidligere doktorgradsstipendiat, Birgitte Moesgaard Henriksen, er fornøyd med uttalelsen fra likestillings- og diskrimineringsombudet. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
- GLAD OG LETTET: Tidligere doktorgradsstipendiat, Birgitte Moesgaard Henriksen, er fornøyd med uttalelsen fra likestillings- og diskrimineringsombudet. Foto: Krister Sørbø / DagbladetVis mer

- Jeg er utrolig lettet og glad

Trakasserings-offer Birgitte Moesgaard Henriksen er lettet etter at likestillingsombudet mener at UiO har brutt loven i hvordan de forebygger trakassering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): - Jeg er veldig glad for uttalelsen til LDO. Dette synliggjør problemet og at UiO ikke tar slik saker på alvor, sier Birgitte Moesgaard Henriksen til Dagbladet.

I fjor varslet hun om seksuell trakassering ved Det odontologiske fakultet på Universitetet i Oslo (UiO). Hun hevder at hun i årevis ble seksuelt trakassert på det groveste av sin veileder.

I dag er hun glad og lettet etter at hun fikk hun vite at likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) har konkludert med at UiO har brutt likestillingsloven når det gjelder deres plikt til å forebygge og å søke å hindre trakassering, slik Dagbladet skrev tidligere i kveld.

«Likestillings- og diskrimineringsombudet har kommet frem til at Universitetet i Oslo ikke har oppfylt lovens krav», heter det i brevet fra LDO til universitetsdirektør Gunn-Elin Bjørneboe.

- Føler jeg blir troddUiO gis en frist på tre uker for å godta ombudets uttalelse, eller bringe den inn for likestillings- og diskrimineringsnemnda.

- Denne konklusjonen signaliserer at UiO må skjerpe seg. Ledelsen sier de tar trakassering på alvor, men dette viser det motsatte, mener Henriksen.

- Denne uttalelsen gir meg en enorm lettelse. Jeg føler at jeg blir trodd. Det betyr noe helt spesielt, sier Henriksen til Dagbladet.

Uttalelsen fra LDO kommer på bakgrunn av flere henvendelser med påstand om trakassering ved Det odontologiske fakultet ved UiO, deriblant Henriksens. Likestillings- og diskrimineringsombudet har på eget initiativ kontrollert om universitetet har oppfylt plikten til å forebygge og å søke å hindre trakassering, slik likestillingsloven krever.

- Ble nektet innsyn- Per i dag har vi ikke mandat til å behandle klager fra folk som mener de er utsatt for seksuell trakassering. Men vi kan be arbeidsgiver om en redegjørelse for hvordan de har håndtert saken. Det har vi bedt Universitetet i Oslo om, og det svaret vi fikk er så mangelfullt at vi mener det er brudd på loven, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik til Dagbladet.

Ørstavik har inntrykk av at universitetsledelsen tar saken på alvor, men sier at ombudet ikke er gitt mulighet til å kontrollere hva UiO faktisk har gjort.

- Vi kontaktet dem med spørsmål om hvordan UiO har jobbet med den aktuelle saken om seksuell trakassering (Birgitte Moesgaard Henriksen journ. anm.) spesielt og hvordan de forholder seg til slike saker generelt. De har ikke villet gi oss innsyn i hvordan de jobber med seksuell trakassering. Det er, etter vårt syn, brudd på likestillingsloven, sier Sunniva Ørstavik.

Ikke mottatt Universitetsdirektør Gunn Elin Aa. Bjørneboe sa til Dagbladet tidligere i kveld at hun ikke har mottatt uttalelsen ennå og har derfor ikke fått gått gjennom det ennå.

- Vi vil gå nøye gjennom brevet fra LDO før vi kan kommentere det, sier Bjørneboe til Dagbladet.

Hun sier at UiO tar trakassering på aller største alvor.

- Vi har forebygging høyt oppe på vår agenda. Det har vært satt i gang en rekke straks- og langsiktige tiltak for dette, sier Bjørneboe.

Møte med statsrådenFredag denne uka skal likestillings- og diskrimineringsombudet i møte med statsråd Audun Lysbakken, hvor ombudets manglende mandat til å gå inn i saker om seksuell trakassering vil bli diskutert.

- Jeg kommer ikke til å gi meg før ministeren sier seg enig i at noe må gjøres. Vi vet at hele 12 prosent av unge kvinner hver måned utsettes for seksuell trakassering på jobben. Ikke en eneste sak havner i rettssystemet. Derfor er det viktig at et lavterskeltilbud kommer på plass, sier Ørstavik.

Dette er Henriksen 100 prosent enig i. Hun er glad for at statsråden vil lytte.

- Det er fortsatt ikke trygt å varsle. Et lavterskeltilbud må på plass, sier hun.