- Jeg er utsatt for en ren forfølgelse

Edward Snowden raser mot USA i første uttalelse siden flukten.

KOMMER IKKE VEKK: Edward Snowden befinner seg fortsatt her i transittsonen på flyplassen i Moskva. Foto: AP / NTB scanpix
KOMMER IKKE VEKK: Edward Snowden befinner seg fortsatt her i transittsonen på flyplassen i Moskva. Foto: AP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev sendt til myndighetene i Ecuador som nyhetsbyrået Reuters har fått se, uttaler spionsiktede Edward Snowden seg for første gang siden han flyktet til Moskva fra Hongkong for åtte dager siden.

Han sier i brevet at USA driver en utenomrettslig forfølgelse av ham og takker samtidig Ecuador for å ha tatt hans asylsøknad opp til vurdering.

Ifølge en russisk immigrasjonskilde har en WikiLeaks-medarbeider levert inn en asylsøknad på Snowdens vegne. Søknaden skal ha blitt levert til det russiske konsulatet i transittområdet på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva søndag kveld.

Snowden har oppholdt seg på flyplassen siden 23. juni. Asylsøknaden ble angivelig innlevert av Snowdens juridiske rådgiver Sarah Harrison, som jobber for WikiLeaks og som reiser sammen med Snowden.

- Klokken 22.30 lokal tid søndag kom en britisk statsborger, Sarah Harrison, til konsulatet og la fram Snowdens søknad, tilføyde han. Snowden har søkt asyl i til sammen 15 land, blant dem. Blant disse er Ecuador og Island, skriver avisen Los Angeles Times.

Utleveres ikke Men Snowden er ikke velkommen i Russland, sier den russiske presidenten Vladimir Putin. Han sa mandag at russiske etterretningstjenester ikke samarbeider med Snowden, som han ba «slutte å gjøre ting som skader våre amerikanske partnere».

- Hvis Snowden ønsker å bli her, stiller vi én betingelse: Han må stanse all virksomhet som skader våre amerikanske partnere. Det høres kanskje rart ut, når det er jeg som sier det, men slik er det, fortsatte den russiske presidenten.

«Ikke agent» Samtidig understreket Putin at det ikke vil komme på tale å utlevere Snowden til USA.

- Russland utleverer aldri noen til noe annet land, og akter heller ikke å gjøre det i denne saken, sa den Putin til mediefolk i Moskva.

OPPGITT: I et brev sendt til myndighetene i Ecuador som nyhetsbyrået Reuters har fått se, uttaler spionsiktede Edward Snowden seg for første gang siden han flyktet til Moskva fra Hongkong for åtte dager siden.
Han sier i brevet at USA driver en utenomrettslig forfølgelse av ham og takker samtidig Ecuador for å ha tatt hans asylsøknad opp til vurdering. Foto: The Guardian / Reuters / NTB scanpix
OPPGITT: I et brev sendt til myndighetene i Ecuador som nyhetsbyrået Reuters har fått se, uttaler spionsiktede Edward Snowden seg for første gang siden han flyktet til Moskva fra Hongkong for åtte dager siden. Han sier i brevet at USA driver en utenomrettslig forfølgelse av ham og takker samtidig Ecuador for å ha tatt hans asylsøknad opp til vurdering. Foto: The Guardian / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Den russiske presidenten gjentok også at Snowden ikke er en russisk agent og at russisk etterretning ikke jobber sammen med den spionsiktede amerikaneren.

- Meldinger om at USA spionerer på Europa har ikke noe med oss å gjøre, sa Putin.
Floke Putin og hans amerikanske kollega Barack Obama har gitt sine etterretningstjenester FSB og FBI ordre om å forsøke å finne en løsning på Snowden-floken.

Obama sa mandag at hans medarbeidere har vært i kontakt med russere «på høyt nivå» om floken. USA har bedt om Russlands hjelp til å få hentet Edward Snowden hjem.

Enkelte russere mener Putin bør tilby Snowden asyl, men Putins egne uttalelser tolkes som tegn på at presidenten har lite til over for den 30 år gamle amerikanerens lekkasjer av hemmelige papirer.

(NTB)

GIR IKKE ASYL: Russlands president Vladimir Putin. Foto: Reuters / NTB scanpix
GIR IKKE ASYL: Russlands president Vladimir Putin. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer