- Jeg er utsatt for et komplott

46-åringen hevder han ikke visste noe. Kona traff barna sine i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 46-åringen og hans kone fra Gambia som er siktet for kjønnslemlestelse mot fem av sine barn er helt knuste, forteller mannens forsvarer, Carl Rieber-Mohn, til Dagbladet.no.

Han forteller at den kona, som er gravid i sjuende måned, møtte de to barna som er i Norge i går. De resterende barna er i Gambia.

- Kvinnen møtte barna som barnevernet tok fra henne i går. Hun forteller at barna bare gråt og gråt, sier

- Diskutert temaet med kona
Kona ble ikke fremstilt for varetektsfengsling nettopp for de hun er gravid og har helseproblemer. Men hennes 46- år gamle ektemann fikk fire uker i varetekt med brev- og besøkskontroll.

Politiet frykter blant annet at skal rømme landet dersom han får sjansen. Han nekter straffskyld.

- Han har ikke visst noen ting om at de muligens skal ha blitt omskåret. Dette er en tradisjon der de kommer fra som kvinnene håndterer og hvor mennene blir holdt utenfor, sier forsvareren.

Legger han skylda på kona si?

- De har diskutert dette tidligere, og kona har forsikret ham om at de ikke er omskåret, men om han legger skylda på henne har aldri vært noe tema. Han tror han kan ha blitt utsatt for et komplott, sier Rieber-Mohn.

Hvordan har det latt seg gjøre?

I GAMBIA: Fire av døtrene går på privatskole i Gambia. Foreldrene håper at de kan hente dem hjem selv etter at året er omme. De ønsker ikke at politiet skal hente dem selv. Foto: ASTRID MELAND
I GAMBIA: Fire av døtrene går på privatskole i Gambia. Foreldrene håper at de kan hente dem hjem selv etter at året er omme. De ønsker ikke at politiet skal hente dem selv. Foto: ASTRID MELAND Vis mer

- Hvis de er omskåret kan dette ha skjedd mens han ikke var tilstede i Gambia. Det kan også tenkes at de er utsatt for et hendelig uhell eller noe annet, sier han, og mener at rapporten fra helseundersøkelsen ikke konkluderer hundre prosent på at de er omskåret.

- Det er ikke påvist skader på verken klitoris eller ytre eller indre kjønnsorganer, sier forsvareren til Dagbladet.no.

- Vil hente barna hjem selv

Fire av døtrene til ekteparet befinner seg for tiden i Gambia. Politiet ønsker at 46-åringen skal samtykke til at politi og barnevern kan hente dem hjem til Norge så raskt som mulig, men dette nekter han å gå med på.

- Han er innstilt på å få de hjem, men han ønsker at han og kona skal hente de selv. Barna går på en meget god engelsk privatskole i landet. De har betalt skolepenger ut året, og skal etter planen reise ned og hente de når året er omme, sier han.

Forsvareren har stor forståelse for at de ønsker å gjøre det slik.

- Jeg tror alle foreldre ville ha ønsket det samme. De mener de ikke kan siktes for dette. De ønsker en løsning, sier advokat Carl Rieber-Mohn.

- Jeg er utsatt for et komplott
SIKTET: 46-åringen.