«Jeg er vel etterkrigstidas verste seriemorder»

En tidligere sykepleier mistenkes for å ha gitt dødssprøyta til 200 tyske pasienter.

ARBEIDET HER:  Den mistenkte sykepleieren jobbet ved intensivavdelingen på Klinikum Delmenhorst. Foto: Klinikum Delmenhorst
ARBEIDET HER: Den mistenkte sykepleieren jobbet ved intensivavdelingen på Klinikum Delmenhorst. Foto: Klinikum DelmenhorstVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): «Jeg er vel etterkrigstidas verste seriemorder», uttalte den 37 år gamle sykepleieren til en fengselskamerat.

I går måtte cellenaboen stille som vitne i lagmannsretten i Oldenburg, for å gjenta hva 37-åringen angivelig skal ha tilstått.

Den tidligere sykepleieren ble i 2007 dømt til syv års fengsel for drapsforsøk på en dødssyk pasient. 

En annen sykepleier oppdaget tilfeldigvis at 37-åringen hadde gitt pasienten en sprøyte med et middel som utløste dødelige forstyrrelser av hjerterytmene. 

Han vedgikk i retten at han hadde satt injeksjonen, men hevdet at han hadde gjort det for å spare offeret sitt for flere smerter.

Tiltalt for ytterligere tre
Niels H. ble i 2003 ansatt ved intensivstasjonen på Klinikum Delmenhorst og var der i to og et halvt år, til han ble avslørt for drapsforsøk. Etter at 37-åringen var domfelt, greide etterlatte etter andre pasienter å presse fram gjenopptakelse av etterforskningen i ytterligere fem mistenkelige saker.

Mannen står siden september i år tiltalt for tre av disse drapene. Han har - helt siden saken startet - nektet å uttale seg om annet enn at han ikke betrakter seg som skyldig.

Avslørende statistikk
Vitnet Christian Marbach fortalte tirsdag kveld på tv-stasjonen ARDs magasinprogram Brisant at sykehuset ikke kan gjøre rede for 680 ampuller med hjertemedisinene Ajmalin og Gilurytmal - som i perioden mens Niels H. var ansatt - ble kvittert ut og brukt.

- Dødsstatistikken på Delmenhorst Klinikum føk i været, og i stedet for 200 årlige, viste den en dobling i 37-åringens tid. Det innebærer at han må ha tatt livet av om lag 200 mennesker, sier Christian Marbach - som selv mistenker at Niels H. drepte en av hans nærmeste.

Tiltalte skal ved flere anledninger ha betrodd seg til andre på avdelingen hvor han sonet. De to som forklarte seg som vitner i går, bekreftet samstemmig at han ofte hadde snakket om drap på pasienter.

«Etter at jeg hadde drept 50, sluttet jeg med å telle», skal han ha påstått ved en anledning. «I begynnelsen drepte jeg av medlidenhet med alvorlig syke pasienter. Senere ble alt rutine. Noen ganger gjorde jeg det av ren kjedsomhet», het det en annen gang.

Krever oppvask
Den ansvarlige statsadvokaten i Oldenburg sendte i går ut en redegjørelse, hvor det heter at mange av de mulige sakene vil forbli umulige å oppklare - siden ofrene i sin tid ble kremert.  Det voldsomme overforbruket av hjertemedisin, holder ikke 10 år etterpå som bevis i en mulig drapssak - fordi ingen med sikkerhet kan bevise hva som den gangen skjedde med ampullene.

Bistandsadvokat Gaby Lübben krever i ARD Brisant at myndighetene omsider kommer på banen, og setter alt inn på å få oppklart så mange saker som mulig.

- De mange etterlatte har krav på visshet, sier bistandsadvokaten.