Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er veldig bekymret for utviklingen

Tollvesenet gjorde rekordmange narkotikabeslag i fjor.

BEKYMRET: Tollvesenet gjorde dobbelt så mange beslag av nye, syntetiske narkotiske stoffer i fjor sammenlignet med året før. Dette gjør Toll- og avgiftsdirektoratets direktør Bjørn Røse bekymret. 
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BEKYMRET: Tollvesenet gjorde dobbelt så mange beslag av nye, syntetiske narkotiske stoffer i fjor sammenlignet med året før. Dette gjør Toll- og avgiftsdirektoratets direktør Bjørn Røse bekymret. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Totalt ble det gjort 3905 narkotikabeslag i fjor, viser ferske tall fra Tollvesenet. Dette er en økning på nesten 1000 beslag sammenlignet med rekordåret 2012.

En god del av økningen skyldes nye, syntetiske narkotiske stoffer.

- Det er en skummel utvikling, fordi vi har hatt en dobling av antallet beslag av denne type stoffer. Vi gjorde 437 beslag av disse stoffene i fjor, sammenlignet med 207 i 2012. Jeg er veldig bekymret for denne utviklingen, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse til Dagbladet.

Billige Han beskriver de nye, syntetiske stoffene som «den største narkotikatrusselen i Norge og Europa i dag».

- Grunnen til at dette er skummelt, er fordi jeg er redd for at disse stoffene skal få innpass i markedet for ungdom. Det er en risiko for dette fordi de er ganske lett tilgjengelige på nett, de fraktes via post eller kurer og de er billige. I tillegg kan virkestoffene være 50 ganger sterkere enn i tradisjonell narkotika, sier Røse.

De nye syntetiske stoffene kan inndeles i rundt fem hovedtyper, men felles for dem alle er at grunnstoffene hovedsakelig kommer fra Kina. Disse er base for ulike narkotiske stoffer, som stort sett framstilles i ulovlige laboratorier i Europa.

REKORDBESLAG: I desember i fjor fant Tollvesenet 145 kilo kokain i banankasser i Oslo. Dette er det nest største beslaget av kokain i Norge noensinne. Foto: Tollvesenet
REKORDBESLAG: I desember i fjor fant Tollvesenet 145 kilo kokain i banankasser i Oslo. Dette er det nest største beslaget av kokain i Norge noensinne. Foto: Tollvesenet Vis mer

Disse stoffene var ukjente fram til 2005. Siden den gang er mer enn 200 nye slike stoffer kommet på markedet, 73 i 2012 alene.

- De har klart å etterlikne virkestoffene i tradisjonell narkotika, men i og med at de er kjemisk framstilt, blir de billigere. Disse stoffene bestilles som regel på lugubre nettsider, sier Røse.

Mindre mengder Han påpeker at en annen grunn til den store økningen i antall narkotikabeslag i fjor, er at mengdene som smugles er mindre.

- Dette er en tendens over hele Europa, og grunnen til dette er at det er billigere å få tak i narkotikakurerer. Dermed behøver de ikke å transportere så store mengder for å få profitt, sier Røse.

Tollvesenet beslagla eksempelvis 636 kilo hasj i fjor, fordelt på 806 beslag. Året før beslagla tollerne over 400 kilo mer, men antall beslag var «bare» 682. Antallet heroinbeslag var også mye høyere i 2013 (40) sammenlignet med 2012 (28), mens den totale mengden var relativt lik.

Denne trenden gjør det vanskeligere for Tollvesenet å ta narkotikasmuglerne.

SNIFFET FRAM KOKAIN: Tollvesenets narkotikahunder hadde ingen problemer med å lukte kokainpakkene selv om de var omgitt av halvmodne bananer. Foto: Tollvesenet
SNIFFET FRAM KOKAIN: Tollvesenets narkotikahunder hadde ingen problemer med å lukte kokainpakkene selv om de var omgitt av halvmodne bananer. Foto: Tollvesenet Vis mer

- Jo mer synlig og voluminøst et parti er, jo lettere vil det være å oppdage. Dette er jo også grunnen til at de smugler mindre mengder, sier tolldirektøren.

Rekordbeslag Khat er det stoffet som er blant de enkleste å oppdage, fordi det fraktes i relativt store mengder. I fjor ble det beslaglagt 13,5 tonn.

Samtidig ble også det nest største kokainbeslaget i Norge noensinne gjort i 2013. Som Dagbladet omtalte i dag, fant Tollvesenet hele 145 kilo kokain i banankasser i Oslo i desember.

Fjoråret ga også en stor økning i beslag av amfetamin, 235 kilo fordelt på 322 beslag. Til sammenligning ble det beslaglagt 110 kilo amfetamin i 2012.