- Jeg er veldig bekymret for utviklingen

Tollvesenet gjorde rekordmange narkotikabeslag i fjor.

BEKYMRET: Tollvesenet gjorde dobbelt så mange beslag av nye, syntetiske narkotiske stoffer i fjor sammenlignet med året før. Dette gjør Toll- og avgiftsdirektoratets direktør Bjørn Røse bekymret. 
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BEKYMRET: Tollvesenet gjorde dobbelt så mange beslag av nye, syntetiske narkotiske stoffer i fjor sammenlignet med året før. Dette gjør Toll- og avgiftsdirektoratets direktør Bjørn Røse bekymret. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Totalt ble det gjort 3905 narkotikabeslag i fjor, viser ferske tall fra Tollvesenet. Dette er en økning på nesten 1000 beslag sammenlignet med rekordåret 2012.

En god del av økningen skyldes nye, syntetiske narkotiske stoffer.

- Det er en skummel utvikling, fordi vi har hatt en dobling av antallet beslag av denne type stoffer. Vi gjorde 437 beslag av disse stoffene i fjor, sammenlignet med 207 i 2012. Jeg er veldig bekymret for denne utviklingen, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse til Dagbladet.

Billige Han beskriver de nye, syntetiske stoffene som «den største narkotikatrusselen i Norge og Europa i dag».

- Grunnen til at dette er skummelt, er fordi jeg er redd for at disse stoffene skal få innpass i markedet for ungdom. Det er en risiko for dette fordi de er ganske lett tilgjengelige på nett, de fraktes via post eller kurer og de er billige. I tillegg kan virkestoffene være 50 ganger sterkere enn i tradisjonell narkotika, sier Røse.

De nye syntetiske stoffene kan inndeles i rundt fem hovedtyper, men felles for dem alle er at grunnstoffene hovedsakelig kommer fra Kina. Disse er base for ulike narkotiske stoffer, som stort sett framstilles i ulovlige laboratorier i Europa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer