Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
FULL FART: Bård Hoksrud koser seg på sjøen, men er bekymret for sommerens båtsesong. Video: Øystein Sæthre Vis mer

Bård Hoksrud:

- Jeg er veldig bekymret

Det går mot rekordsalg av fritidsbåter i Norge i 2020. Samtidig har det vært mange drukningsulykker i årets første seks måneder. Det gir grunn til bekymring, mener Bård Hoksrud.

- Jeg gleder meg masse, det er en deilig frihetsfølelse, sier en entusiastisk Hoksrud idet han setter seg på vannscooteren.

Vi er på Vollen Marina i Asker. Politikeren som i flere år har vært en ivrig forkjemper for at vannscooter skulle bli sidestilt med fritidsbåter, gjør seg klar til å ta en tur i Oslofjorden.

- Det er veldig kult, da. Det tar litt tid før man blir kjent med vannscooteren, tror det er ett år siden sist jeg kjørte, forteller Hoksrud i det han cruiser ut fra brygga.

UKJENTE FARESIGNAL: En drukning ser ikke alltid ut som på film, og her er faresignalene man bør se etter i vannet. Reporter: Sofie Braseth. Video: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer

Verst i klassen

Er du født før 1. januar 1980, kan du i likhet med Hoksrud kjøre både vannscooter og fritidsbåt uten båtførerbevis. Hvordan de som går til innkjøp av båt eller vannscooter oppfører seg på vannet er imidlertid en bekymring hos enkelte.

- Holdninger er en mangelvare hos mange 40- og 50-åringer som «kan alt» her i verden. Ha selvinnsikt og kanskje innse at litt kunnskap bare er tøft. Det er sunt og det gir trygghet, sier Pål Virik Nilsen, fagsjef for fritidsbåter i Redningsselskapet.

Han er mener at mange har høyere fart på sjøen enn ferdighetene tilsier. Det skaper ifølge Nilsen problemer og farlige situasjoner.

- I Redningsselskapet har vi stort fokus på at du skal heve blikket og ha oversikt over andre båter. Hvis du i tillegg kjører fort, så må du være ekstra skjerpa, sier han til Dagbladet.

Bekymra for sommeren

Etter en fem minutters runde på fjorden, returnerer en veldig fornøyd stortingspolitiker tilbake til brygga. Fart og moro i det våte element er absolutt noe som faller i smak hos Frp-mannen.

- Det var morsomt!

- Hvor fort gikk det?

- Nei, jeg vet ikke helt om jeg tør å si det, ler Hoksrud før han tar seg inn.

- Det gikk ikke så fort. Jeg merket at på rundt 70 km/t så gikk det litt fort. Man må være bevisst på at det er stor krefter her, og jeg tror det er smart å prøve litt og kjenne litt på det. For jeg syns det gikk fort nok i massevis, så man skal tenke litt over det.

PANIKK: To menn på vannscooter kommer farlig nær badende ved Liljeholmskajen i Stockholm. Video: freakshow_liljeholmskajen / Instagram Vis mer

Vannscooter ikke problemet

45 personer døde av drukning første halvdel av 2020. Tallet har rystet mange, og er åtte flere enn fjoråret. Statistisk er juli måned den verste.

- Jeg er jo veldig bekymret. Dessverre så har utviklinga denne våren vært at mange flere har mista livet på sjøen.

Hoksrud mener at det ikke er fritidsbåten, vannscooteren eller mangel på båtførerbevis som er problemet. Det handler om dem som kjører.

- Man må være bevisst på at det er farer forbundet med å være på sjøen. Det handler om fart og det å ta hensyn til andre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!