Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er veldig lettet

AUF-leder Eskil Pedersen håper dommen blir stående.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): AUF-leder Eskil Pedersen reagerer med lettelse på at Anders Behering Breivik i en enstemmig dom fra Oslo tingrett er funnet tilregnelig. Derfor dømmes han til forvaring og ikke tvungen psykisk helsevern.

Tidligere i dag sa han en utilregnelig-dom ville «medføre uro», og legger ikke sjul på at det var dette han ønsket seg.

- Jeg vil minne om at dette var et politisk attentat. Han forsøkte å utrydde en hel generasjon AUF-ere, og han rammet oss kraftig. Men han har ikke beseiret oss, sier Pedersen til Dagbladet.

- Men la det ikke være noen tvil om at dette er en politisk høyreekstrem terrorist, og det skal jeg bruke resten av livet på å bekjempe.

Tenker på de etterlatte AUF-lederen møtte pressen i en pause i domsforkynnelsen, som er ventet å ta seks timer, sammen med Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen.

DOMMEN HAR FALT: AUF-leder Eskil Pedersen fotografert på vei fra retten i Oslo Tinghus tidligere i år. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
DOMMEN HAR FALT: AUF-leder Eskil Pedersen fotografert på vei fra retten i Oslo Tinghus tidligere i år. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer

De to var samstemte på at deres tanker nå først og fremst går ut til de pårørende og etterlatte.

- Dommen er en påminnelse om at det er én mann som er ansvarlig for 22. juli-terroren. Samtidig blir vi minnet om at denne saken handler om de 77 uskyldige fantastiske menneskene som ble drept. Jeg og AUF sender tankene våre til alle etterlatte og berørte i dag.

Pedersen er glad for at terroristen har fått straffelovens strengeste straff.

- Jeg er glad for han er dømt til forvaring, med en minstetid på 10 år, der kriteriet for om han slipper ut er faren for gjentakelse, sa  Pedersen videre.

- Ankesak ingen reprise Nå håper han punktum er satt i rettsoppgjøret mot massedrapsmannen, som drepte 69 mennesker på AUFs sommerleir i fjor.

- Hva tenker du om en mulig ankesak?

- Jeg håper dommen blir stående. Jeg, og jeg tror flere andre i AUF, ble lettet da en kom. Men samtidig vil jeg minne om at en ankesak ikke vil utgjøre en reprise av rettssaken vi har hatt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media