- Jeg er veldig redd for hva som kan skje om han går fri

Den homofile muslimen som ble angrepet under homoparaden i fjor får ikke bistandsadvokat.

MED VOLDSALARM: Den muslimske mannen ble angrepet under homoparaden i fjor, han er fremdeles utsatt for trusler. Tre måneder dør rettssaken får han beskjed om at han ikke får bistandsadvokat. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
MED VOLDSALARM: Den muslimske mannen ble angrepet under homoparaden i fjor, han er fremdeles utsatt for trusler. Tre måneder dør rettssaken får han beskjed om at han ikke får bistandsadvokat. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen gikk sammen med Skeiv Verden i homoparaden i juni fjor. Han var ikledd niqab, fordi at han ikke ville bli identifisert som homofil av sin familie.

- Jeg snudde meg, og så at det var en mann med skjegg bak meg. Jeg lurte på om han var en av oss, og byttet plass i toget. Da jeg snudde meg igjen så var han fremdeles bak meg, og før jeg fikk til å si noe så rev han av meg niqaben, sier mannen til Dagbladet.

- «Nå har jeg sett ansiktet ditt», sa han, jeg rakk finger til ham, og han slo, sier mannen.

Politiet Det var organisasjonen Skeiv Verden som anmeldte saken, og generalsekretæren forteller at de tidlig fikk en forsikring fra politiet om at saken ville bli tatt på alvor.

Den mistenkte gjerningsmannen ble funnet, og saken skal opp for retten i midten av september. Nå har lagmannsretten avgjort at han ikke får bistandsadvokat under rettssaken.

- De mener at det ikke er særlige grunner til at han skal få bistandsadvokat, de mener at det alminnelige støtteapparatet og politiet skal følge ham opp, sier advokat Halvor Frihagen, som har jobbet med saken, og legger til at han synes det er uhensiktsmessig å bruke politiets ressurser på dette.

- BURDE FÅ HJELP: Advokat Halvor Frihagen har jobbet for saken i tingretten og lagmannsretten. Han synes avgjørelsen er uheldig. Foto: Advokatfirma Andersen & Bache-Wiig
- BURDE FÅ HJELP: Advokat Halvor Frihagen har jobbet for saken i tingretten og lagmannsretten. Han synes avgjørelsen er uheldig. Foto: Advokatfirma Andersen & Bache-Wiig Vis mer

- Avgjørelsen er uheldig. Jeg tenker at dette er en veldig utsatt mann. Han er veldig redd, og frykten er ikke ubegrunnet, både fordi at det blir kjent at han er homofil muslim, og fordi noen vil oppfatte dette som et angrep på andre muslimer. Han trenger mer enn andre å få trygghet og støtte i denne prosessen, sier Frihagen, og legger til at unntaksregelen for bistandsadvokathjelp er snever, men at han vurderer det slik at det burde gis i denne saken.

Voldsalarm Etter episoden har offeret fått voldsalarm.

- Jeg er veldig redd. Redd for hva som vil skje med meg om han går fri. Jeg ser meg alltid over skuldra når jeg er ute, forteller han. Han forteller at han egentlig ikke har lyst til at saken skal bli ført for retten, men har så langt fulgt opp med avhør, og ønsker å vitne i saken.

Han forteller at det hadde betydd mye å kunne ha en egen støtte i retten, og som kan svare på alle spørsmål han selv har, både før rettssaken og underveis, og som kan ta opp det han mener burde bli tatt opp i retten.

- Vi skal sitte i flere timer og se på hverandre, sier han, og legger til at han ønsker å være sterk og bane vei for andre, men at det er vanskelig.

Vold og trusler Susanne Demou Øvergaard, generalsekretær i Skeiv Verden, forteller at mannen har opplevd vold og trusler fra sin familie også, og at de er bekymret nå som saken skal opp for retten.

- Det er i praksis vi som tar vare på hans interesser nå, men vi er ikke jurister. Om han hadde fått bistandsadvokat hadde det utgjort en stor forskjell for ham, sier Øvergaard.

Hun forteller at de ønsker at det gjennom denne saken skal bli tydelig at det lønner seg å anmelde hatvold.

- Det er få anmeldelser av hatkriminalitet, og enda færre blant minoriteter. Det er mange som har opplevd hatvold som sitter og følger med på hvordan denne saken blir behandlet i systemet, nå har vi mulighet til å få gjort noe med det, sier Øvergaard.

- TRENGER STØTTE: Susanne Demou Øvergaard, generalsekretær i Skeiv Verden, forteller at det i praksis er Skeiv Verden som må hjelpe med den støtten voldsofferet trenger.  Foto: Ellen Reiss
- TRENGER STØTTE: Susanne Demou Øvergaard, generalsekretær i Skeiv Verden, forteller at det i praksis er Skeiv Verden som må hjelpe med den støtten voldsofferet trenger. Foto: Ellen Reiss Vis mer