- Jeg er veldig såret over å bli oppfattet slik

Trond Ali Linstad sier han er antisionist, ikke antisemitt.

UNDER ANGREP: Den radikale muslimen og legen Trond Ali Linstad (69) får i morgen Kongens fortjenstmedale i sølv. Det går ikke upåaktet hen. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX
UNDER ANGREP: Den radikale muslimen og legen Trond Ali Linstad (69) får i morgen Kongens fortjenstmedale i sølv. Det går ikke upåaktet hen. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg er veldig såret over å bli oppfattet slik, sier den radikale muslimen og legen Trond Ali Linstad (69) til Dagbladet.

- Jeg er antisionist, ikke antisemitt. Artikkelen jeg skrev, var en politisk ytring, utdyper han.

- Skandale Etter at det ble kjent at Linstad i morgen skal tildeles Kongens fortjenstmedalje i sølv, har flere stått fram og framsatt sterk kritikk mot tildelingen; historiker Terje Emberland synes det er «en skandale», på bakgrunn av Linstads artikkel «Vær kritisk til jøder».

«Vær kritisk til jøder i verden, når det gjelder den innflytelsen de har, innen aviser og andre medier, i mange politiske organer, og ved kontakter og nettverk som finnes til der hvor beslutninger fattes,» lyder en passasje i artikkelen.

- Dette er klassisk antisemittisk konspirasjonsteori, av typen man finner i «Sion vises protokoller» (antisemittisk skrift som har sirkulert siden forrige århundreskifte, red.anm.) - at jøder kontrollerer media og bankvesenet, sier Emberland til Dagbladet.

Både han og forstander i den jødiske menigheten Det mosaiske trossamfund Ervin Kohn mener Kongens medaljeråd - som tildeler Fortjenstmedaljen og ledes av hoffjsef Åge B. Grutle - har gjort for dårlig research.

- Dette sender uheldige signaler om at denne typen fordommer er legitime. Det var neppe intensjonen, sier Emberland.

- De fleste jøder er sionister Trond Ali Linstad selv understreker at han står for innholdet i «Vær kritisk til jøder», men kjenner seg ikke igjen i at han glir inn i rekka av klassiske antisemittiske konspirasjonsteoretikere.

- Jeg mener ikke at jødene kontrollerer media og bankvesenet. Men jeg mener at flertallet av jøder i dag er sionister - til forskjell fra tida opp mot annen verdenskrig - og at mange av dem har dette med i ballasten når de skriver, sier han.

Linstad, som får Fortjenstmedaljen for sitt mangeårige og omfattende sosiale arbeid på indre Oslo øst, mener han er blitt offer for et typisk motangrep fra personer som bekjenner seg til sionismen - tanken om at jødene har rett på en nasjonalstat i Palestina.

Trond Ali Linstad

• Født 1942, utdannet lege.

• Var aktiv i den venstreradikale AKP (m-l)-bevegelsen på 70-tallet, og var i en årrekke formann i Palestinakomiteen.

• Oppga etter hvert kommunismen som ideologi og konverterte til islam.

• Grunnla og drev Norges første muslimske friskole, Urtehagen på Grønland i Oslo. I dag driver stiftelsen Urtehagen barnehage, barnebondegård og videregående opplæring for innvandrerkvinner.

• Har markert seg med kontroversielle utspill og holdninger; bl.a. støttet han Irans leder ayatolla Khomeini og den palestinske organisasjonen Hamas, og har uttrykt antidemokratiske holdninger. For sistnevnte har Islamsk Råd tatt avstand fra ham.

- De er raske med å trekke tradisjonelle konklusjoner om at vi som uttaler oss kritisk til sionismen, er antisemitter. Det må vi bare leve med, sier legen, som driver kultur- og opplæringssenteret Urtehagen på Grønland i Oslo.

- Stor respekt Linstad sier han kjenner og har stor respekt for en rekke jøder - spesielt blant de religiøse antisionistene.

- Jeg inviterte selv rabbi Weiss (leder for den ultraortodokse antisionistiske gruppa Neturei Karta, red.anm.) til Oslo. Han er en ytterst oppegående og intellektuell person.

Legen sier han er glad og stolt over å bli tildelt Fortjenstmedaljen.

- Den har jeg fått for mitt sosiale og kulturelle arbeid, understreker han.

Kongens fortjenstmedalje

• Kongelig utmerkelse, innstiftet av kong Haakon i 1908.

• Tildeles «til belønning for fortjenester av kunst, vitenskap og næringsliv, og for utmerket forhold i offentlig tjeneste» - enkelt sagt personer som har gjort en særlig samfunnsinnsats.

• Medaljen er i utgangspunktet i sølv. Gullutgaven deles bare ut i svært spesielle tilfeller.

• Fortjenstmedaljen i sølv rangerer på 22. plass blant norske dekorasjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer