- Jeg er veldig skuffet

Lille julaften. Klokka er 16.05, og det er tid for ro og familiehygge i de tusen hjem. På stortinget er alt mørklagt, bortsett fra to kontorvinduer: Ett av dem er Jan Simonsens.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øystein Hedstrøm sitter som alltid på kontoret og arbeider. Jan Simonsen ringer partifeller i Rogaland for å ønske god jul - og be om støtte i den knallharde nominasjonskampen som venter i januar.

I dag reiste han på juleferie til Palestina. For utrenskningene i Fremskrittspartiet fortsetter. Alle midler kan tilsynelatende brukes. Dag Danielsen er fjernet i Oslo og Fridtjof Frank Gundersen i Akershus, mens Øystein Hedstrøm vant første runde i Østfold. Nå står åpenbart Jan Simonsen for tur. Og deretter Vidar Kleppe. «Verstingene» skal vekk fra det regjeringskåte partiapparatet.

- Jeg har mektige motstandere, sier Jan Simonsen. Men avslår å utdype, ut over at fiendene slett ikke bare finnes i hans hjemfylke Rogaland.

De siste ukene har det dryppet ut historier, de fleste eldgamle, om Simonsen. Det toppet seg sist onsdag da TV2-Nyhetene «avslørte» at Simonsen i 1991 hadde hatt besøk av «en bevæpnet innvandrer» på sitt kontor i Stortinget. Det medførte øyeblikkelig avskyresolusjoner fra Carl I. Hagen og John Alvheim, samt flere lokale partikolleger i Rogaland. Plutselig var en krystallklar renominasjon til Stortinget blitt høyst usikker.

- Veldig skuffet

- Jeg er veldig skuffet over John Alvheim. Ved gjentatte ganger å gå ut med grovt feilaktige, til dels ærekrenkende påstander, bryter han de mest elementære regler for god organisasjonskultur i Fremskrittspartiet. Enda verre blir det når han gjør det uten å ta kontakt med meg, sier Jan Simonsen.

- Er du bitter?

- Nei. Men jeg er skuffet, veldig skuffet.

- Også over Carl I. Hagen, som sier han er sjokkert og at du er blitt et problem for partiet?

- Nei. Carl uttalte seg med forbehold om at pistolaffæren på Stortinget var korrekt gjengitt av TV2. Og det var den jo slett ikke. Så nå går jeg ut fra at Carl igjen oppfatter meg som en ressurs.

- Vil du be om at Carl I. Hagen sier det offentlig?

- Nei, det er ikke nødvendig. Jeg unner Carl julefred for denne tøvete historien. Men jeg forventer en unnskyldning fra Alvheim; det bør en mann i hans alder være voksen nok til å gi, sier Jan Simonsen. Han viser til at hans versjon av pistolaffæren nå er verifisert av et vitne. Og i gårsdagens Aftenposten går vitnet god for at «pistolmannen» overhodet ikke er kriminelt belastet, at han den gang var konkurranseskytter og har politiets tillatelse til å eie våpen, og at han kom på besøk på Stortinget for å vise fram en uladd konkurransepistol han hadde kjøpt.

- Han var stolt av sin fine nye pistol, og ville vise den fram. Hvordan kunne jeg vite det før han kom inn på mitt kontor? sier Simonsen. Og reagerer sterkt på at hans venn pistolskytteren karakteriseres som «bevæpnet» med de assosiasjoner det gir.

- Det ironiske er at jeg i alle år på Stortinget har argumentert for en metalldetektor ved inngangen, sier Simonsen.

- Jeg reagerer også sterkt på at flere partifeller mener det er ekstra belastende at min gode venn, «den bevæpnede», er pakistaner. Han er en flott fyr, punktum. Om han er innvandrer, eller pakistaner, skal ikke spille noen rolle.

Jul i Palestina

Når dette leses er Jan Simonsen på vei til «julefred» i Palestina, til den herjede Vestbredden hvor stortingsrepresentanten i flere år har underholdt en storfamilie på elleve - to brødre, med koner og fire små barn, en voksen søster, pluss mor og tante. Hver måned sender Simonsen minst 5000 kroner til familien, og han ga dem også de 100000 kronene i oppreising som Arbeiderpartiet måtte ut med etter en injuriesak for to år siden.

- På grunn av urolighetene er familien nå i en prekær økonomisk situasjon. De driver butikk i Gamlebyen i Jerusalem, men turistene er borte, og frykten skremmer også de jødiske kundene bort. Jeg ser det som en plikt å hjelpe. Det har jeg bedre muligheter til enn de fleste, med god lønn og ugift som jeg er, sier Simonsen.

- Du har et helt kobbel av uvanlige venner?

- Ja, jeg har alltid oppsøkt folk litt utenfor allfarvei. Og som stortingsrepresentant har jeg vært mye rundt om i verden. Slik traff han i Praha en mannlig stripper som han hjalp. Den historien ble lekket til Se og Hør. Slik traff han familien i Palestina, som han ga de 100000 - mens 25000 kroner til dekning av saksomkostningene svært motvillig ble betalt av Frp's stortingsgruppe. Bare krangelen om advokathonoraret ble lekket til mediene ...

- De siste ukene har flere eldgamle og uskyldige saker blitt «avslørt». De er åpenbart ledd i en bevisst kampanje, sier Simonsen.

- Hvem står bak?

- Jeg tror jeg vet det. Men vil ikke si noe før jeg har et bedre grunnlag.

- Hvorfor vil «mektige krefter» ha deg bort?

- Det er uforståelig for meg. Jeg har alltid følt at jeg har vært en ressurs for partiet, skaffet mange nye velgere, skapt troverdighet om vår politikk og gjort en god jobb for Rogaland fylke.

DET LYSER i stille grender... Fra sitt kontor på Stortinget hilser Simonsen til partifellene John Alvheim, Einar Endresen, Ola Ingvalstad og Gunnar Sirevåg - som bekjemper ham med alle midler. - God jul, men jeg håper på et bedre nytt år for meg og for dem, sier Simonsen.