Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er veldig stolt av dere

Pakistans statsminister, Shaukat Aziz, møtte norsk-pakistanere på Oslo Plaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For første gang i historien er Pakistans statsminister på offisielt besøk i Norge. I kveld møtte han norsk-pakistanere sammen med Jens Stoltenberg. Foran en fullsatt sal i Oslo Plaza, talte statsministrene til folket, som begge ser på som sitt eget.

- Dere er brobyggere

- Norge hadde vært fattig uten dere. Både i arbeidslivet og næringslivet. Det offentlige og det private. Vi har blitt et rikere land, både økonomisk og kulturelt, sa Stoltenberg.

Aziz fulgte opp:

- Jeg er stolt av dere. Dere gjør en viktig jobb som brobyggere mellom Norge og Pakistan. Takk for at dere stiller opp, dere er ambassadører for vårt land.

Aziz\' besøk i Oslo kommer i sammenheng med FN-møtet som skal holdes torsdag og fredag. Møtet er det fjerde og siste møtet i FN-panelet som skal komme frem til tiltak som kan styrke FNs arbeid i verdens fattige land.

Dagens situasjon

Aziz brukte også tid på å fortelle om dagens økonomiske og politiske situasjon i Pakistan.

BROBYGGING: Norges og Pakistans statsministre møtte det pakistanske miljøet i Norge. Foto: Martin Roalsø
BROBYGGING: Norges og Pakistans statsministre møtte det pakistanske miljøet i Norge. Foto: Martin Roalsø Vis mer

- Det første jeg så da jeg begynte som statsminister i Pakistan var et korrupt system. Det var elendighet og det var kaos. Jeg har fått muligheten til å rydde opp i dette. Fra nå av skal Pakistan være et økonomisk selvstendig land. Vi skal ikke ta opp lån, men vi skal nedbetale gjeld.

- Politisk har vi blitt mer voksne. Representantene på nasjonalforsamling fremmer forskjellige syn. Vi har pressefrihet. Pressen kan kritisere oss for det vi gjør. Vi kommer for første gang til å legge frem hva vi har gjort i vår regjeringsperiode, vise folk hva vi har gjort. Og så kan folk selv avgjøre om vi har gjort jobben vår.

- Stå sammen

Aziz hadde også en appell til de norsk-pakistanske tilhørerne.

- Når landet er i krise, stå sammen uansett hvilke politiske syn dere har og hvilken religion dere har. Jeg har forventninger til dere.

Kvinnesyn

Etter at Aziz var ferdig med talen, ble det åpnet for spørsmål fra salen. Høyre-politiker, og tidligere stortingsmedlem Afshan Rafiq stilte spørsmål om hva den pakistanske regjeringen gjør for å sikre kvinners rettigheter i landet. Et spørsmål Aziz ikke tok opp i talen sin. 

- Kvinnens rettigheter og likestilling er veldig viktig for vår regjering. Vi har den filosofi, at alle kvinner uansett sosial status skal respekteres. Det er veldig viktig at kvinner skal komme til i politikken. Men en lovendring kan ikke forandre synet på kvinner. Det må skje på individnivå. Vi har et stykke å gå, men vi er på god vei.

image: - Jeg er veldig stolt av dere

En tredjedel av nasjonalforsamlingen i Pakistan er kvinner, syv av landets statsråder er kvinner. Landet var også det første i verden som fikk kvinnelig, muslimsk statsminister.

Rafiq var ikke helt fornøyd med svaret hun fikk.

- Jeg er 50 prosent fornøyd med svaret jeg fikk. Det han glemmer å si noe om, er de ressurssvake kvinnene som opplever vold, voldtekt og æresdrap.

Etterlengtet takk

Høyre-politiker og norsk-pakistaner Amir Sheikh er veldig positiv etter arrangementet på Plaza.

- I en tid der media fokuserer mye på terror og gjengvold, var det fint å endelig få positivt fokus på det pakistanske miljøet i Norge.

- Takken for det vi gjør i samfunnet, har vært ventet lenge. Det er hyggelig å få ros både fra Norge og Pakistan for det vi tilfører samfunnet. Det bringer nasjonene tettere sammen.

PAKISTANS STATSMINISTER, Shaukat Azziz, er den første pakistanske statsministeren som kommer til Norge på offisielt besøk.
TAKKET NORSK-PAKISTANERE: - Norge hadde vært fattig uten dere - både kulturelt og økonomisk, sa Stoltenberg til de fremmøtte.
INVITERTE fra det pakistanske miljøet i Norge deltok på den historiske begivenheten onsdag kveld.