- Jeg er veldig stolt av Erik

I dag fikk Nina Husom kjæresten hjem etter nesten to uker i krigshelvete.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet.no): I dag kom endelig de to norske legene Erik Fosse (58) og Mads Gilbert (61) hjem til Norge, etter å ha overnattet ei natt på grensa mellom Gaza og Egypt, og ei natt på hotell i Egypt.

Gilbert ble tatt i mot av sine to døtre Siri (31) og Anna (27) , mens kjæresten Nina Husom (54) var der for å ta i mot Erik Fosse. Hun er glad for å få ham hjem igjen - sliten, men trygg.

Hun har snakket med samboeren hver dag på telefon, og har i tillegg sett ham på tv nesten hver dag.

- Jeg er veldig stolt

Husom, som selv jobber i Helse- og Omsorgsdepartementet, er veldig glad for å få kjæresten hjem fra krigen i Gaza.

- Det er veldig koselig. Han er kjæresten min, sier Husom, som ikke tror hun får se så veldig mye av mannen sin de første dagene.

Legene Gilbert og Fosse har et tett medieprogram i tida som kommer.

- Jeg er stolt av ham, jeg er stolt av Mads og jeg er stolt av det humanitære arbeidet de har gjort der nede, sir hun.

- Det er klart at jeg har vært urolig, men jeg respekterer veldig det Erik gjør. Han gjør jo ikke noe dumdristig, så når jeg snakker med ham på telefonen om kvelden, så kjenner jeg at stressnivået dempes, sier Nina Husom til Dagbladet.no


Rart å komme hjem
De to norske legene har levd i bomberegnet i tolv dager, og i dag føltes det nesten uvirkelig å komme hjem.

- Jeg vet ikke hva jeg føler. Det er veldig rart å være hjemme i lille, trygge Norge. Og ikke hører lyden av bomber mer, sier Erik Fosse til Dagbladet.no.

Les mer: - Vi gråter hele tiden.

I løpet av 11 dager på Shifa-sykehuset har de operert og behandlet flere hundre skadde palestinere - svært mange barn. En tredjedel av de drepte i krigen er barn, 284 stykker. Totalt er rundt 900 mennesker drept, de fleste sivile palestinere.

De to Norwac-legene har vært verdens øyne og ører inne i Gaza, og har rapportert, fotografert og blitt intervjuet av media verden over de siste døgnene.

Gjør bare vår plikt
Begge understreker at de ser på dette som sin plikt så lenge det ikke finnes vestlige journalister som kan rapportere fra krigen.

- Jeg tror denne krigen hadde vært over dersom journalister hadde fått slippe inn for å rapportere, mener Gilbert.

Begge de to legene har vært helt klare på sitt palestinaengasjement, men er likevel veldig oppgitte over stemmer som har hevdet at de deres rapporter fra gaza må tas med mer enn en klype salt.

- Vi er leger og forskere, og har vært det i 30 år. Hvorfor skulle vi lyve? Situasjonen på Gaza er verre enn det vi har klart å formidle, verre enn noen kan forestille seg. Vi trenger ikke å lyve, sier de to.

Fra studio til studio
I dag ble de selv møtt av et voldsomt pressekorps på Gardermoen. Deretter bar det rett til pressekonferanse på Radisson SAS-hotellet like ved. Og i kveld er programmet like stramt fra radio- til TV-studio til seint på kveld.

Begge var tydelig slitne da de kom til oslo i ettermiddag, men er likevel forberedt på å fortsette og fortelle sine historier om lidelsene i Gaza i dagene framover. Mads Gilbert vet ennå ikke når han kommer til å reise hjem til Tromsø.

Ingen av de to er fremmede for å reise tilbake til Gaza igjen.

Flere palestinere hadde møtt fram for å ta i mot og takke de to legene, med blomster, tårer og palestinske flagg. En familie Dagbladet.no snakket med fortalte at det var ungene som gjerne ville si takk.

En av de frammøtte, som selv er lege og egypter, har med seg et bilde av Gilbert som kysser et sykt, palestinsk barn på panna. Han mener det to har gjort en fantastisk jobb ikkee bare som leger, men like mye som medmennesker.

De to legene klemmer, takker, tar i mot blomster, tørker tårer. Kontrasten til bildene fra Gaza, av sønderskutte barn, blod og amputasjoner, er enorm.

- Vi har ikke en gang tenkt på hvordan vi skal fordøye dette, sier Erik Fosse.

- Jeg er veldig stolt av Erik