Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er verdens beste statsminister

Silvio Berlusconi er verdens mest forfulgte mann, ifølge Silvio Berlusconi.

- INGEN OVER, INGEN VED SIDEN: Ifølge Berlusconi selv, som smeller til mot kritikerne i ny tale. Foto: AFP PHOTO/Andreas Solaro/Scanpix
- INGEN OVER, INGEN VED SIDEN: Ifølge Berlusconi selv, som smeller til mot kritikerne i ny tale. Foto: AFP PHOTO/Andreas Solaro/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Italias statsminister Silvio Berlusconi tar til motmæle mot de kritiske presseoppslagene som fulgte i kjølvannet av Høyesteretts avgjørelse om å frata den frittalende statslederen sin rettslige immunitet.

- Jeg er den beste statsministeren i verden i dag, slo statsministeren fast.

- Og det er ikke bare i mine egne øyne, dundret Berlusconi, ifølge The Guardian.

- Jeg trenger ikke føle meg underlegen noen, snarere motsatt.

Innrømmet han korrupsjon?
Problemet, mente Berlusconi, var heller at han var den mest forfulgte person i historien:

- Ja, den mest forfulgte person i hele menneskets historie. Jeg er blitt utsatt for flere enn 2500 rettshøringer, og er blitt tvunget til å bruke over 200 millioner euro på konsulenter og dommere.

Statsministeren rettet seg, skriver The Times, idet han merket at han muligens nettopp hadde innrømmet korrupsjon.

EN BISK OBAMA: Berlusconi møtte det «solbrune» ekteparet Obama på G20-middagen i Pittsburgh 24. september. Foto: AFP PHOTO/Jewel SAMAD/Scanpix
EN BISK OBAMA: Berlusconi møtte det «solbrune» ekteparet Obama på G20-middagen i Pittsburgh 24. september. Foto: AFP PHOTO/Jewel SAMAD/Scanpix Vis mer

- Konsulenter og advokater, rettet Berlusconi.

Berlusconi må trolig forberede seg på flere svært betente rettssaker etter en kjennelse i Italias grunnlovsdomstol i dag.

Rettens 15 dommere har bestemt at immuniteten landets myndighetstopper - særlig Berlusconi - har nytt godt av er i strid med grunnloven. Det betyr at statsministeren kan rettsforfølges på lik linje med alle andre italienske statsborgere.

Vedtaket betyr trolig at minst én av de alvorlige korrupsjonssakene mot Berlusconi blir gjenopptatt, og ifølge nyhetsbyrået ANSA kan dommen fra forfatningsdomstolen ikke ankes.

Alvorlige anklager
Berlusconis advokater har ført det noen har kalt et «Animal Farm-forsvar», med henvisning til George Orwells allegoriske romanklassiker der «noen dyr er likere enn andre».

Et av hovedargumentene har vært at Berlusconi ved opphevelse av immuniteten vil bli så viklet inn i rettstvister at han ikke kan gjøre jobben sin som statsminister ordentlig.

MÅTTE I BURET: Advokat David Mills måtte i fengsel. Berlusconi slapp unna. Foto: AFP PHOTO/FILES/Andrew Stuart/Scanpix
MÅTTE I BURET: Advokat David Mills måtte i fengsel. Berlusconi slapp unna. Foto: AFP PHOTO/FILES/Andrew Stuart/Scanpix Vis mer

Statsministeren er blant annet anklaget for å ha betalt den britiske skatteadvokaten David Mills 600 000 dollar, rundt 3,6 millioner kroner, for et falskt vitnemål i retten som dekket over lovbrudd gjort av Berlusconis selskap Mediaset.

Mills ble i februar dømt til fire og et halvt års fengsel, mens statsministeren altså kunne glise videre

Sexskandale(r)
Opphevelsen av immuniteten kan vise seg å bli mer alvorlig for Berlusconi enn sommerens mange skandaler på andre fronter.

Da var fokuset på hans fester med innleide prostituerte og fjernsynsvertinner, omgang med mindreårige og påfølgende skilsmisse og strid med biskopene, i tillegg til sleivete bemerkninger om det «solbrune» ekteparet Obama.

Men selv om Berlusconi nå må møte i retten igjen uten immuniteten, er en korrupsjonsdom et stykke unna.

Statsministeren er flere ganger tidligere blitt frikjent i korrupsjonssaker, blant annet for å ha bestukket dommere på slutten av 1980-tallet for at de skulle hindre at det store statlige matvareselskapet SME ble solgt til en av hans forretningsrivaler.

- FORFULGT: Berlusconi har bare kunnet holde seg ved makta gjennom millionbeløp på konsulenter og dommere, nei advokater, sier han selv. Foto:  REUTERS/Remo Casilli/Scanpix
- FORFULGT: Berlusconi har bare kunnet holde seg ved makta gjennom millionbeløp på konsulenter og dommere, nei advokater, sier han selv. Foto: REUTERS/Remo Casilli/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling