- Jeg er verdt mer enn dette

Kunstneren Lars Vilks om de 100.000 dollarene Al-Qaida har utlovet for hans hode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Al-Qaida i Irak utlover en dusør for drapet på den svenske kunstneren Lars Vilks.

- Vi ber om drapet på tegneren Lars Vilks, som har våget å fornærme profeten, sier lederen for al-Qaida i Irak, Abu Omar al-Baghdadi, i en uttalelse på et islamistisk nettsted lørdag, melder nyhetsbyåret NTB.

Den som dreper Vilks, vil motta en dusør på 100.000 dollar, sier Baghdadi i uttalelsen. Hvis Vilks blir «slaktet som et lam», økes dusøren til 150.000 dollar.

Det utloves samtidig en dusør på 50.000 dollar for drapet på redaktør Ulf Johansson i den svenske avisa Nerikes Allehanda.

Meldingen om truslene ryster Sverige i dag, men det er ennå helt uklart om det uttalelsene på det islamistiske nettstedet er ekte eller troverdig.

- Jeg er verdt mer enn dette

Lars Vilks sin første reaksjon da han får høre om drapstrusselen gjelder pengesummen.

- 100.000 dollar virker veldig lite synes jeg. Jeg er verdt mer enn det, sier han til svenske Aftonbladet.se.

DRAPSTRUET: Al-Qaida har utlovet en dusør på 100.000 dollar til den som dreper den svenske kunstneren Lars Vilks, ifølge islamistisk nettsted. FOTO: Expressen
DRAPSTRUET: Al-Qaida har utlovet en dusør på 100.000 dollar til den som dreper den svenske kunstneren Lars Vilks, ifølge islamistisk nettsted. FOTO: Expressen Vis mer

Han synes det er bare at saken kommer frem, for da vil kanskje politiet reagere, mener han.

- Dette burde vel være interessant for Sikkerhetspolitiet og politiet, men de har vært veldig passive så langt. Jeg vet ikke om jeg skal være redd, sier han videre.

Politiet vurderer nå hvor troverdig drapstruslene virker, og understreker at de tar saken alvorlig.

- Vi vurderer eventuelle tiltak som personbeskyttelse, men vi har ikkie konkludert med noe ennå, sier informasjonsmedarbeider Charley Nilsson hos politiet i Helsingborg.

- Mer redd enn tidligere

Til sin egen nettavis sier redaktør Ulf Johansson i Nerikes Allehanda at han tar truslene på alvor.

- Dette virker mye mer alvorlig enn andre trusler. Men for å kunne gjøre en riktig vurdering av trusselen forholder jeg meg i første omgang til politiet, sier Ulf Johansson.

Politet har startet å undersøke saken. Johansson har ikke tatt stilling til om han kommer til å gå under jorden etter truslene. Redaktøren har blitt truet på livet tidligere, men som regel i form av brev.

- Jeg er mer redd enn tidligere nå, sier han.

Sikkerhetspolitiet i Sverige (Säpo) ser også alvorlig på saken.

- Vi kjenner til websiden de dusøren ble utlovet og vår analytikere følger saken, sier pressemedarbeider Jakob Larsson i Säpo til svenske Expressen.se.

Ifølge han er det ikke de, men det ordinære politiet som har ansvaret for å ta vare på de drapstruedes sikkerhet.

I august trykket Nerikes Allehanda en skisse hvor Vilks har tegnet profeten Muhammed med hundekropp. Tegningen har ført til sterke reaksjoner fra muslimer i en rekke land.

Dagbladet.no følger saken.

DEMONSTRERTE: Flere hundre demonstranter aksjonerte utenfor lokalene til Nerikes Allehanda i Ørebro 31. august i år. De krever at avisen ber om unnskyldning for at den for snart to uker siden publiserte en tegning av profeten Muhammed.