- Jeg er verken bitter eller innesluttet

Gerd-Liv Valla ville ikke gi personkarakteristikker på pressekonferansen - selv om de er i boka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg måtte være ærlig, sier tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla om hvorfor hun valgte å skrive boka med sin historie.

Hun avviste flere ganger under pressekonferansen på Litteraturhuset i Oslo at hun er bitter.

Pressekonferansen startet klokka 10.30 mandag formiddag, og varte i to hele timer.

- Jeg er verken bitter, innesluttet eller synes jeg har et dårlig liv, sier Gerd-Liv Valla.

Hun understreker likevel at hun følte et behov for å komme med sin versjon av saken.

- Måtte være ærlig

- Jeg forstår at de ansatte i LO stiller spørsmål om hvorfor det er nødvendig å skrive denne boka, sa Valla, og forklarte at hun følte angrepet på sin person som så alvorlig at hun ville skrive sin versjon.

- Jeg har vært en person det har vært spekulert utrolig mye rundt. Min personlighet har vært angrepet. Derfor følte jeg at jeg måtte skrive en ærlig bok. Enten så måtte jeg ha latt være å fortelle denne historien, eller så måtte jeg fortelle den sannferdig, sa Gerd-Liv Valla på pressekonferansen i dag.

Boka "Prosessen" er dedikert til alle som har bidratt til å gjøre livet levelig i ei vanskelig tid, og Gerd Liv Valla åpnet pressekonferanse med å takke for all støtten hun har fått etter at hun gikk av som LO-leder. Hun takket i tillegg både forlag og forfatter Stian Bromark.

GJORDE FEIL: Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla innrømmer å ha gjort sine feil i håndteringen av Yssen-saken. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX
GJORDE FEIL: Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla innrømmer å ha gjort sine feil i håndteringen av Yssen-saken. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX Vis mer

Vil ikke karakterisere andre
Det var en rolig og balansert Gerd-Liv Valla som presenterte boka og svarte på spørsmål fra pressen. Hun gjentok flere ganger at hun ikke ønsket verken å fordele skyld eller komme med personkarakteristikker. Disse finnes likevel i boka.

Det har vært knyttet stor spenning til hvorvidt Valla ville gå inn på hvor stor innflytelse statsminister Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet har hatt på hennes avgang. Dette ville hun ikke si noe om på pressekonferansen.

- Jeg har kjent Jens Stoltenberg i mange år, og har ikke noe behov for å si noe om mitt inntrykk er det samme nå som det har vært, sa Valla.

Hun innrømmer likevel at hun kanskje har vært forbauset over Jens Stoltenberg.

- Jeg har sagt at en del folk har forbauset meg, sa Valla, og fortsatte med hentydning til pressen:

- Om dere så holdt på til i morra tidlig, så får dere ikke mer ut av meg enn at jeg er forbauset over enkelte personer.

- Statsministeren vil ikke diskutere påstander om hva han skal ha sagt i personlige samtaler med Gerd Liv Valla. Ingunn Yssens oppsigelse har vært en personalsak i LO som statsministeren hele tiden har gjort klart at det er galt av ham å gå inn i, opplyser Torbjørn Giæver Eriksen,  statssekretær for presse på Statsministerens kontor til Dagbladet.no.

Statsministeren er i dag er på offisielt besøk i Serbia.


Refser Bjørndalen

Heller ikke Aps mektige partisekretær Martin Kolberg, som delvis får gjennomgå i Vallas bok, fikk utlevert noen karakteristikker på pressekonferansen.

På direkte spørsmål fikk derimot den nylig avgåtte lederen i Fellesforbudet, Kjell Bjørndalen, sitt pass påskrevet.

- Jeg er verken bitter eller innesluttet

- Jeg opplevde det som å få et dolkestøt i ryggen. Jeg ble rimelig forbauset over at han valgte å gå ut i et stort intervju med Dagens Næringsliv i en situasjon der jeg hadde trukket meg for ikke å få enda en fase med mye styr. Der sier han at han mener jeg har vært for tøff med Arbeiderpartiet og stilt for strenge krav, sa Valla.

Og la til: - Jeg konstaterer at Kjell Bjørndalen var ute i media mange ganger.

Refser Fougner-utvalget

Fougner-utvalget, som gjennomførte granskningen av den såkalte Valla-saken, får ganske hard medfart i Vallas bok.

- Fougner-utvalget lakk som en sil, og jeg føler at det var flere viktige rettsprinsipper som ble satt til side i arbeidet deres, sier Valla, som blant annet reagerer på at hun ikke fikk sjansen til å svare selv. 

Psykiaterne som har bidratt i Fougner-rapporten får også sitt pass påskrevet i boka. Valla mener de kommer med sterkt belastende karakteristikker av henne som person, uten å ha en metodisk tilnærming.

- Jeg tror deres arbeid vil bli etterprøvd. Jeg vil ikke si mer enn det, sa Valla på pressekonferansen i dag.

Kan bli søksmål mot LO

Hun har ennå ikke bestemt seg for om hun skal gå til rettslige skritt for å få innsyn i sakkyndigrapporten som felte henne som LO-leder.

– Jeg kommer i dag ikke til å si om jeg vil gå rettens vei. Dette er et spørsmål som må vurderes nøye, ikke minst fordi det har en politisk og en menneskelig side, sa Valla i dag.

LO har nektet å gi ut psykiaterrapportene som lå til grunn for Fougner-utvalgets konklusjon om mobbing. Valla gjør det klart at hun ikke vil godta psykiaternes og granskingens dom over henne. Motsvaret kan ifølge NTB bli et søksmål mot LO.

– Flere jurister syns denne saken er så prinsipielt viktig at jeg bør gå til rettslig skritt. Men jeg har ikke konkludert ennå, sa Valla.

Enormt mediepress

Gerd-Liv Valla karakteriserer selv mediadekningen av saken som dobbelt så stor som etter tsunamien. Og hun innrømmer at det var veldig tøft.

- Ja, det har vært tøft, men det er en realitet at det ble ble systematisk lekket fra Fougner-utvalget til VG, Norges største avis. Deres dekning ble systematisk styrt av de lekkasjene. I ettertid har jeg spurt meg om de var feil av oss at vi ikke lakk, sa Valla.

- Jeg gjorde feil

Hun innrømmet samtidig at hun også selv feilet underveis - særlig på den fatale pressekonferansen der hun uttalte at hun var "ingen pusekatt".

- Den første pressekonferansen var ikke så god. Den var preget av at jeg synes dette var et så sterkt angrep at jeg hadde behov for å holde meg mer oppreist enn jeg kanskje var. 
 
Valla sa flere ganger at hun oppfattet Yssens utspill om henne som et direkte angrep.

- Vi gjorde våre feil, jeg gjorde mine feil i den innledende fasen av hennes angrep. ja, jeg vil faktisk kalle det det. Yssens situasjon var sakens utgangspunkt og kjerne, derfor har jeg gått inn i det. Det er ubehagelig men nødvendig. Og det var Ingunn Yssen som valgte å gå inn i det offentlige rom her, sa Valla.

- En personlig beretning
Lo skriver i en pressemelding at de anser Vallas bok som en personlig beretning.

"Dette er Gerd-Liv Vallas versjon av hvordan hun personlig opplevde det som skjedde i månedene fram til hun trakk seg som LO-leder, og den får stå for hennes regning. Vi har forståelse for at hun føler behov for å få fram sin versjon av en sak mange opplevde som svært vanskelig", heter det i pressemeldinga fra LO.

Og videre:

Gerd-Liv Valla valgte selv å trekke seg som LO-leder 9. mars i år. Etter denne dato har hun i LO hatt status som fratrådt tillitsvalgt. Vi mener derfor at det ikke er riktig å kommentere hennes versjon.