VIL FORTELLE: Emil Johansen har vært i Afghanistan i tre ganger, og har nå skrevet bok for å fortelle hvordan det er å være kriger. Foto: Privat
VIL FORTELLE: Emil Johansen har vært i Afghanistan i tre ganger, og har nå skrevet bok for å fortelle hvordan det er å være kriger. Foto: PrivatVis mer

- Jeg er villig til å bite av fienden strupen om nødvendig

Offiser Emil Johansen avslører soldat-livet i Afghanistan i «Brødre i Blodet».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Jeg rekker å tenke: «Nå har han meg», idet han begynner å skyte. Jeg kjenner trykket fra kulene som slår inn i veggen ved siden av meg og over meg. Hendene mine farer rundt omkring på kroppen min for å finne blod etter skuddene jeg var sikker på at hadde truffet.»

Det skriver den norske offiseren Emil Johansen i boka «Brødre i Blodet», utgitt på Kagge forlag i dag, om sin tid i Afghanistan. Det er første gang en norsk offiser fra Telemark bataljon forteller åpent om sin tid i det krigsherjede landet.

«Han eller deg» Johansen sier til Dagbladet at han vil fortelle hva det innebærer å være i krig for Norge.

- Kriger som profesjon har blitt en livsstil. Det er mange som snakker om soldaters motiv og politikk, men som profesjonell kriger kan du ikke la det forme deg, sier Johansen.

Da Johansen åpnet ild for å drepe for første gang, var han ikke sikker på om han drepte noen.

KLARE FOR VALHALL: Her samler kompanigruppe QRF seg til kamprop foran oberstløytnant Kjell Inge Bekken og major Rune Wenneberg i mai 2008. Emil Johansen forteller at det var han som foreslo "Til Valhall" som kamprop for kompaniet. Foto: Forsvaret
KLARE FOR VALHALL: Her samler kompanigruppe QRF seg til kamprop foran oberstløytnant Kjell Inge Bekken og major Rune Wenneberg i mai 2008. Emil Johansen forteller at det var han som foreslo "Til Valhall" som kamprop for kompaniet. Foto: Forsvaret Vis mer

- Hele troppen var under angrep og det var ganske lange avstander. Jeg var selv usikker på om det var jeg eller noen andre i troppen som tok livet av fienden. Jeg fikk aldri gått fram og se på vedkomne selv. Det bare sluttet å skyte derfra, sier han til Dagbladet.

Han forteller at han senere har skutt og sett fienden falle.

- Dersom du ikke skyter, risikerer du eller noen i troppen din å bli drept. Det gir en god følelse der og da, men det er ikke noe jeg tenker over i etterkant. Jeg utfører en jobb på vegne av politikerne, sier Johansen.

Han forteller at det i underbevisstheten var stressende å tenke på at konsekvensen av å gjøre et feilgrep kunne bli fatalt, men sier at det er helt avgjørende å holde seg klar og ikke være stresset. I boka skriver han mye om de mentale forberedelsene han gjorde før han dro til Afghanistan.

I AFGHANISTAN: Her møter Emil Johansen sivile afghanere i Afghanistan. Foto: Forsvaret
I AFGHANISTAN: Her møter Emil Johansen sivile afghanere i Afghanistan. Foto: Forsvaret Vis mer

«Vi har visualisert hvordan vi måtte ta livet av motstanderen vår med kniv og bare nevene. Jeg har levd meg så langt inn i det at jeg er villig til å vite av ham strupen om nødvendig. Jeg skal aldri tape.»

- Alternativet er å bli drept. Det er du eller ham. Jeg skal ikke tape den kampen, sier han.

Mistet venn Johansen skriver også detaljert om episoden der hans gode venn og medsoldat Claes Joachim Olsson, populært kalt Jokke, ble drept da stormpanservognen han kjørte ble rammet av en veibombe. Johansen satt tre kjøretøyer bak da en enorm støvsopp steg i været etterfulgt av et massivt drønn.

- Det skjer hele tiden eksplosjoner, men jeg tenkte «oj, dette var stort». Det var da jeg hørte «kontakt IED» på sambandet at jeg tenkte at dette kan være fatalt. Det var en spesiell følelse da troppsjefen jevnlig forsøkte å få kontakt med CV90-en til Jokke, som hadde kallenavn 3V, forteller Johansen.

«3V, dette er 11 over.» Det kom ikke noe svar. «3V, dette er 11 over.» Det kom ikke noe svar. Til slutt kom Stian på nett. «91, dette er 3 Victor. VK er ok, skytter er ok og vognfører er mest sannsynlig død.»

DEG ELLER DEM: Den norske offiseren Emil Johansen forteller hvordan det var å skyte for å drepe for første gang. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
DEG ELLER DEM: Den norske offiseren Emil Johansen forteller hvordan det var å skyte for å drepe for første gang. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- Det kjentes som om noe sank i meg. Hold fokus nå, gjør jobben din, sa jeg til meg selv flere ganger.

For Johansen og troppen var under angrep fra fiendtlige styrker, og og måtte konsentrere seg om å sikre området.

- Det er en tid for sorg og en tid for jobb. Rett etter eksplosjonen hadde jo Andreas og Stian begynt å klarere området rundt vognen for bomber mens de blødde fra hodet, sier Johansen.

- Ville kaldkvele hele gjengen Etter at Johansens tropp klarte å bekjempe fiendens kjente posisjoner, forteller han at de bevegde seg før for stedet episoden skjedde. Gjennom kikkerten klarte Johansen å se en samling på elleve menn, trolig Talibanere, som klemte hverandre og smilte.

«De var tydelig fornøyde med situasjonen. Endelig fikk de tatt noen av oss. Jeg kjente en lyst til å kaldkvele hele gjengen.»

MISTET VENN: Claes Joachim Olsson, populært kalt Jokke, ble drept av en veibombe i Afghanistan i 2010.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
MISTET VENN: Claes Joachim Olsson, populært kalt Jokke, ble drept av en veibombe i Afghanistan i 2010. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Ifølge Johansen bar minst en av den en AK 47-rifle, og en annen en radio med antenne — typisk for Taliban-kommandører.

«Fordi avstanden var for stor til at jeg kunne bruke noen av mine våpen, gikk jeg på nett og sa at jeg hadde lokalisert en fiende i sør. Jeg ba om å få en flykontrollør til min posisjon. Jeg håpet jeg ville få bombe dem.»

Dermed var skuffelsen stor da han fikk avslag fordi luftstøtten løste et sikringsoppdrag lenger nord.

- Det var veldig frustrerende. Du er profesjonell og skal ikke ta det personlig, men vis meg en politimann som ikke tar det personlig om makkeren blir drept. Du kjenner et sinne og et hat, men du skal ikke la det styre deg, sier Johansen.

NY BOK: Brødre i Blodet.
NY BOK: Brødre i Blodet. Vis mer