SNAKKER UT: Aliaa Magda el-Mahdy har fått mange trusler etter at hun publiserte et bilde av seg selv kun iført strømper, men vil fortsette å kjempe for kvinnerettigheter i Egypt fram til siste slutt. Foto: Faksimile fra bloggen
SNAKKER UT: Aliaa Magda el-Mahdy har fått mange trusler etter at hun publiserte et bilde av seg selv kun iført strømper, men vil fortsette å kjempe for kvinnerettigheter i Egypt fram til siste slutt. Foto: Faksimile fra bloggenVis mer

- Jeg er villig til å leve i fare for å oppnå virkelig frihet

Den kontroversielle egyptiske «nakenbloggeren» har ikke snakket med foreldrene sine på 24 dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det vakte stor harme da Aliaa Magda el-Mahdy (20) la ut et bilde av seg selv kun iført strømper og sko på bloggen sin, som protest på manglende ytringsfrihet og dårlige rettigheter for kvinner i Egypt.

Bildet er sett flere millioner ganger, og hun er blitt truet med straffeforfølgelse. I tillegg har bildet skapt voldsomme debatter på nettsteder som Facebook og Twitter.

Nå snakker den tidligere mediestudenten ut i et større intervju med CNN.

Vil oppnå frihet - Jeg tror på hvert eneste ord jeg sier, og jeg er villig til å leve i fare, med de truslene jeg får, for å oppnå den virkelige friheten alle egyptere kjemper for og dør for hver eneste dag, sier hun.

El-Mahdy forteller at hun tok bildet selv med en selvutløser, og at hun hun blir inspirert av de «kraftfulle fargene» rødt og svart (på bildet har hun på seg røde sko).

- Jeg liker å være annerledes. Jeg elsker livet, kunst og fotografi, og mer enn noe å uttrykke tankene mine ved å skrive. Jeg ønsker å avsløre sannheten bak de løgnene vi blir utsatt for hver eneste dag, sier den nå omstridte bloggeren.

Sex-objekter Etter at bildet ble fjernet fra Facebook-siden hennes, ga hun en mannlig venn tillatelse til å publisere det på Twitter.

- Jeg sa ja fordi jeg ikke er sjenert over å være en kvinne i et samfunn hvor kvinner ikke er noe annet enn sex-objekter som blir trakassert hver eneste dag av menn som ikke vet noe om sex eller viktigheten av å være en kvinne, sier hun.

Både hun og kjæresten er blitt anmeldt, og de liberale i Egypt frykter at bildet kan skaffe islamistene flere stemmer ved valget førstkommende mandag. Selv har hun ikke snakket med foreldrene sine på 24 dager.

- De ønsker å støtte meg og å komme nærmere meg, særlig etter at bildet ble offentliggjort, men de beskylder kjæresten min for å manipulere meg. Han har vært støtten min, og han har videresendt tekstmeldingene deres til meg. Jeg sluttet på det amerikanske universitetet i Kairo fordi foreldrene mine ville kontrollere livet mitt ved å true med å ikke betale skolepengene mine.

Kjemper til siste slutt De siste dagene har det igjen vært voldsomme demonstrasjoner i Egypt. Den unge studenten tok først del i de egyptiske protestene i mai.

- Jeg har aldri brydd meg noe særlig om politikk, men jeg bestemte meg for å delta i demonstrasjonene 27. mai fordi jeg følte et behov for å delta og bestemte meg for at jeg kanskje kan endre framtida i Egypt, sier hun.

PÅ bloggen skriver hun blant annet at bildet er «et skrik mot et hyklersk samfunn som er voldelig, rasisitisk, sexistisk og seksuelt trakasserende».

- De fleste egyptere er hemmelighetsfulle rundt sex, fordi de blir lært opp til at sex er noe galt og skittent, og temaet blir ikke nevnt på skolen. For majoriteten av egypterne er sex simpelthen at en mann bruker en kvinne, uten at det er noe dialog dem imellom. Barn er bare en del av ligningen. For meg er sex et uttrykk for respekt, sier 20-åringen til CNN.

Selv bor hun sammen med kjæresten sin, Kareem Amer, også han en kontroversiell blogger.

- Den seksuelle trakasseringen kvinner i Egypt blir utsatt for er helt uvirkelig, men jeg skal ingen steder, og jeg kommer til å kjempe mot til siste slutt.