Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Jeg er ydmyk

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold viker ikke for stormen av kritikk som rettes mot henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kraftig forkjølt, men åpenbart stridsdyktig, fastholder hun at Stortinget hele tida har vært informert både om framdriften og utfordringene knyttet til nedbemanningen av Forsvaret.

-  Stortinget fikk omfattende informasjon seinest i behandlingen av budsjettet for 2004. I sin innstilling viste en enstemmig forsvarskomité til vedtaket om en nedbemanning på 5000 personer, og understreket nødvendigheten av at dette ble gjennomført.

Ny høring?

-  Ikke desto mindre ser det ut til at du vil bli innkalt til enda en åpen høring i Stortinget. I så fall vil du visstnok sette ny norsk rekord i antall åpne høringer en statsråd er blitt innkalt til i løpet av en og samme stortingsperiode?

-  Jeg tar forbehold om den påstanden er riktig. Men jeg har ikke noe imot å komme på en ny åpen høring hvis Stortinget ønsker det.

Krohn Devold tror at mye av kritikken de siste dagene skyldes at brevet fra forsvarsstaben fra 18. november 2003, som bl.a. advarer mot for rask nedbemanning, er blitt feiltolket.

Ble enige

-  Brevet tar opp problemstillinger som er meget viktige, og innholdet i brevet ble tatt særdeles alvorlig fra min side. Det ble derfor satt i gang en rekke møter som endte med at vi avklarte, og ble enige om, alle de forhold brevet tok opp både når det gjaldt beregningsgrunnlaget for nedbemanningen og den videre framdriften.

 SLÅR TILBAKE:  -  Uten den nedbemanningen vi har gjennomført, hadde de økonomiske problemene i Forsvaret vært mye større, sier statsråd Kristin Krohn Devold. Foto: Hans Arne Vedlog
SLÅR TILBAKE: - Uten den nedbemanningen vi har gjennomført, hadde de økonomiske problemene i Forsvaret vært mye større, sier statsråd Kristin Krohn Devold. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

-  Dette er viktig for meg å få fram. Uten den nedbemanningen vi har gjennomført, hadde de økonomiske problemene i Forsvaret vært mye større.-  Du er i ferd med å gjennomføre en kraftig nedbemanning av Forsvaret, en omfattende omorganisering og innføring av et nytt lønns- og regnskapssystem. Var det klok politikk å skulle gjøre alt dette samtidig?

-  Du kan føye enda en endring til lista di, nemlig innføring av internprising. Jeg tror faktisk vi ikke hadde noe valg. Forsvaret befant seg i en dyp strukturell krise, og jeg vil gi min forgjenger som forsvarsminister, Ap\'s Bjørn Tore Godal, all honnør for at han fikk alle vedtakene på plass i Stortinget. Men det har selvsagt ikke vært risikofritt å foreta så store omstillinger. På den annen side: Når vi nå omsider har innført det nye regnskapssystemet, så skjedde det sju år etter vedtaket om å innføre et nytt økonomireglement for alle statens virksomheter, sier hun, og legger til:

-  Så midt oppe i alle utfordringene vil jeg si at alternativet hadde vært mye verre og mye mer kostbart. Jeg er overbevist om at det vi har gjort er riktig.

Syndebukk?

-  Men det hevdes fra mange hold at generalinspektør Lars Sølvberg er gjort til syndebukk for overskridelsene i Hæren. Var ikke det forhastet å sparke ham?

-  Sølvberg er en dyktig general og en dyktig hæroffiser og hadde ansvar for store omstillinger i Hæren, men han brukte for mye penger. Rapporten fra utvalget han nedsatte, vil jeg ikke kommentere. Den skal vi først gå gjennom når forsvarssjefen har behandlet den, sier hun.

-  Men påstander som er framsatt om at jeg skal ha medvirket til å sette munnkurv på noen i forbindelse med pressekonferansen om rapporten, tar jeg skarp avstand fra.Hun poengterer:

-  Det som er viktig nå, er at vi lærer av de forsvarsgreinene som gjennomførte det nye regnskapssystemet og som gikk i balanse, nemlig Luftforsvaret, Sjøforsvaret og Heimevernet. Hva var det de gjorde riktig som vi kan lære av?

Ydmyk

-  Etter å ha fått så mye juling og så mye kritikk også fra Stortinget, høres du ikke spesielt ydmyk ut?

-  Jeg mener jeg opptrådte ydmykt i høringen i Stortinget sist mandag. Jeg er både ydmyk og jeg tror på det jeg gjør. Men min person er ikke så viktig. -  Men mange hevder likevel at du er en belastning for regjeringen. Opplever du det slik?

-  Slike spørsmål svarer jeg aldri på. Men jeg tror det ville vært et større problem for regjeringen hvis vi i dag hadde et forsvar uten forsvarsevne, dypt nede i en strukturell krise. Der befinner Forsvaret seg ikke i dag, sier hun og legger til:

-  Det vi har gjennomført, vil bli stående for ettertida som nødvendig, og resultatene skal vi høste i flere år framover.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!