- Jeg erkjenner ikke straffskyld

Breivik viste ingen tegn til følelser da grusomme drapsdetaljer fra tiltalen ble lest opp i retten.

IKKE STRAFFSKYLD: Anders Behring Breivik virket uberørt da tiltalen ble lest opp. Foto: AP/Frank Augstein
IKKE STRAFFSKYLD: Anders Behring Breivik virket uberørt da tiltalen ble lest opp. Foto: AP/Frank AugsteinVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):- Jeg erkjenner handlingene, men ikke straffskyld. Jeg påberoper meg nødrett, sa Anders Behring Breivik da han ble spurt av dommeren om han erkjenner straffskyld i retten.

Anders Behring Breivik viste ingen tegn til følelser da den 77 sider lange tiltalen ble lest opp i Oslo tingrett mandag. Han virket tilsynelatende uberørt, og satt for det meste og så i bordet. På ett tidspunkt knep han derimot sammen øynene mens drapsbeskrivelser ble lest opp.

Skutt flere ganger Aktor, Inga Bejer Engh, leste opp tiltalen med rolig stemme, og med en nøktern, klinisk beskrivelse av de fryktelige skadene ofrene ble påført. De grusomme drapene ble beskrevet inngående. Mange av ofrene ble skutt flere ganger.

Enkelte av de fornærmede som er i tingretten gråt da detaljene om dødsårsaker ble lest opp. Blant dem en mor som mistet sin datter på Utøya. Noen av ungdommene som overlevde Utøya holdt rundt hverandre. Noen tittet ned i gulvet, andre i taket. Ingen sa noen ting.

Under rettens første pause, snakket Dagbladet med en av de pårørende som mistet sitt barn på Utøya. Han sa at han syntes det var tøft å være tilstede og høre detaljene om drapene.

Forsøkte å redde andre - En rekke av de øvrige personene som oppholdt seg på Utøya fikk fysiske skader som bruddskader eller kutt i sine forsøk på å redde seg selv og andre. I tillegg har et stort antall av personene som befant seg på øya, etterlatte, pårørende, samt personer som kom til unnsetning i båter og på annen måte, fått psykiske ettervirkninger av ulik alvorlighetsgrad forårsaket av det som er beskrevet ovenfor, leser Engh fra tiltalen.

Alvorlig stemning «Her i rettssal 250 er det en alvorlig stemning. Mange virker preget av å høre den detaljerte tiltalen bli lest opp», rapporterer Dagbladets reporter Line Brustad som sitter i rettssalen.

Det ser ut som at alle de fleste fornærmede er i retten sammen med sine bistandsadvokater.

Breivik er kledd i mørk dress, hvit skjorte og et beige slips. Han kikker hele tida ned mot venstre, hvor han følger opplesningen i sine papirer. I rettssalen høres jevnlig hulkene fra pårørende som bryter ut i gråt når navnene på deres kjære nevnes. Hos gjerningsmannen er det derimot vanskelig å få øye på noen følelsesmessig reaksjon på de grusomme detaljene.