TILBAKE I RETTEN. Arfan Bhatti før ankesaken mot ham startet i Borgarting lagmannsrett i Oslo mandag.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
TILBAKE I RETTEN. Arfan Bhatti før ankesaken mot ham startet i Borgarting lagmannsrett i Oslo mandag. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIXVis mer

- Jeg erkjenner kun trusler

Arfan Bhatti tiltalt for to drapsforsøk i lagmannsretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag startet ankesaken mot Arfan Bhatti i Borgarting lagmannsrett i Oslo.

- Jeg erkjenner meg ikke skyldig i drapsforsøk, men erkjenner trusler, svarte Bhatti etter at tiltalen ble opplest.

Det betyr at han nekter straffskyld for den ene skyteepisiden han er tiltalt for, men innrømmer den andre - men mener det ikke kan karakteriseres som drapsforsøk.

- Dette karakteriserer jeg som et rent torpedooppdrag, sier aktor i saken, statsadvokat Kristian Nicolaisen.

I dag titulerer Bhatti seg som student, og sitter i varetekt på Ullersmo fengsel.

Bhatti ble i fjor frikjent i norgeshistoriens første terror-rettssak, men dømt for medvirkning til skyting mot den jødiske synagogen i Oslo i september 2006.

Han ble også dømt for drapsforsøk mot en tidligere aktør i pyramidespillet T5PC.

En smilende Bhatti, iført dongeribukser og brun allværsjakke, håndhilste på alle aktørene - som han tilbragte mange uker sammen med i tingretten i fjor vår. Selv kom han et kvarter for seint, og da retten ble utsatt til klokka ti rakk han å prate med to kamerater som var møtt opp i lagmannsretten.

Anker drapsforsøk
Bhatti har kun anket dommen for drapsforsøk.

I det ene tilfellet har han innrømmet å ha avfyrt 17 skudd mot huset til en mann i Asker, men mener det ikke er drapsforsøk fordi han trodde huset var tomt. Barrengs mor lå og sov i huset da skuddene ble avfyrt.

Tingrettten valgte å frikjenne Bhatti for drapsforsøk i dette tilfellet.

I den andre skyteepisoden mot en tidligere T5PC-aktør ble Bhatti dømt for å ha fått en annen person til å skyte.

Dermed vil denne rettssaken i hovedsak handle om disse to skyteepisodene, ikke om skuddene mot synagogen. Målet med de angivelige drapsforsøkene var å kreve tilbake penger som de to mennene skyldte.

Dommen fra Oslo tingrett lød på åtte års forvaring, med en minstetid på fire år.
De to rettspyskiatrisk sakkyndige i saken konkluderte med at Bhatti led av dyssosial personlighetsforstyrrelse, som blant annet kjennetegnes av en manglende evne til å føle skyld. Dette er en forstyrrelse som er svært vanskelig å behandle.

Jury
Rettssaken startet i dag med at juryen ble valgt ut - fem kvinner og fem menn som skal svare ja eller nei på skyldspørsmålet når saken er over. Det ble deretter valgt en ordstyrer, eller juryleder, som ble en mann med minoritetsbakgrunn.

To og et halvt år i varetekt
Aktor i saken, statsadvokat Kristian Nicolaisen valgte å ikke anke frifinnelsen for terrorparagrafen i lagmannsretten. Dermed er denne dommen rettskraftig. Men statsadvokaten har anket den ene skyteepisoden, som Bhatti ble frikjent for.

Arfan Bhatti har sittet i varetekt i to og et halvt år. I lange perioder av gangen har han også sittet helt isolert i Norges strengeste fengsel, Ringerike fengsel. I fengslingsmøte etter fengslingsmøte har domstolen nektet 34-åringen krav om å slippe fri mens han venter på en endelig domsfellelse.

Flere kjente vitner

Det er innkalt 20 vitner i saken. Blant disse er de to tidligere T5PC-toppene og deres familie. Også finansakrobat Thomas Øye skal vitne.

Det skal også tidligere Schibstedt-arving Harald Undrum, som nylig igjen var i fokus i den såkalte koffertsaken der advokat Morten Furuholmen ble frifunnet for grovt heleri.

Bakgrunnen for denne saken var at advokat Furuholmen ble hyret av David Toska for å kreve inn 6,5 millioner kroner som Undrum sto som kausjonist for. Pengene var utlånt til Thomas Øye.

I forrige runde i tingretten kom det fra at også Bhatti var blitt bedt om å kreve inn disse pengene - dog med noe andre metoder enn advokat Furuholmen.