Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg etterlyser en beklagelse og en innrømmelse av at Frp tok feil

Heftig Mandela-debatt på Stortinget

RASER MOT FRP: SVs Bård Vegar Solhjell mener Fremskrittspartiet bør beklage støtten til apartheidregimet i Sør-Afrika som kom fra sentrale skikkelser i partiet.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
RASER MOT FRP: SVs Bård Vegar Solhjell mener Fremskrittspartiet bør beklage støtten til apartheidregimet i Sør-Afrika som kom fra sentrale skikkelser i partiet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVs Bård Vegar Solhjell mener Fremskrittspartiet bør beklage støtten til apartheidregimet i Sør-Afrika som kom fra sentrale skikkelser i partiet.

- Jeg etterlyser en beklagelse og en innrømmelse av at partiet tok feil, sier Solhjell til NTB.

I et innlegg under debatten om utenriksbudsjettet på Stortinget mandag, sto parlamentarikerne i kø for å hylle Nelson Mandela. Det fikk Solhjell til å vise til påstander om at apartheidregimet utbetalte pengestøtte til Fremskrittspartiets forgjenger Anders Langes Parti under valgkampen i 1973. Han trakk også fram uttalelser fra Lange selv, som i 1963 slo fast at alle som går inn for flertallsstyre i Sør-Afrika var «forrædere av den hvite rase».

- Det er drøy kost å komme med dette nå, svarte Frps utenrikspolitiske talsmann Kristian Norheim.

Han anklaget Solhjell for å «hitle» et helt parti for meninger og uttalelser fra enkeltpersoner 40 år tilbake i tid og slo fast at påstandene om pengestøtte fra Sør-Afrika er grunnløse og uten dokumentasjon.

- Jeg er den aller siste til å forsvare det inhumane apartheidregimet i Sør-Afrika. Jeg blir kvalm av å se at et slikt regime har eksistert, sa Norheim, som la til at SV burde feie for egen dør.

- Det er nok av historiske eksempler på kontakt mellom SV-ledelsen og ulike diktaturstater, sa han.

(NTB)

FRP-GRUNNLEGGER: Solhjell viste til påstander om at apartheidregimet utbetalte pengestøtte til Fremskrittspartiets forgjenger Anders Langes Parti under valgkampen i 1973. Han trakk også fram uttalelser fra Lange selv, som i 1963 slo fast at alle som går inn for flertallsstyre i Sør-Afrika var «forrædere av den hvite rase».
Foto: Helge Sunde / Dagbladet
FRP-GRUNNLEGGER: Solhjell viste til påstander om at apartheidregimet utbetalte pengestøtte til Fremskrittspartiets forgjenger Anders Langes Parti under valgkampen i 1973. Han trakk også fram uttalelser fra Lange selv, som i 1963 slo fast at alle som går inn for flertallsstyre i Sør-Afrika var «forrædere av den hvite rase». Foto: Helge Sunde / Dagbladet Vis mer