FAR OG SØNN: Mer kvalitetstid og lek med yngstesønnen Jakob og kona Line Miriam er Per Sandbergs målsetting for 2014.
Foto: Marius Fiskum
FAR OG SØNN: Mer kvalitetstid og lek med yngstesønnen Jakob og kona Line Miriam er Per Sandbergs målsetting for 2014. Foto: Marius FiskumVis mer

- Jeg falt for Pers glød og den rå røykelatteren hans

Line Miriam Sandberg var klar for å flytte til Oslo hvis ektemannen ville bli statsråd, men er glad han takket nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

[bilde= 1, right, six](Dagbladet:) - Jeg sa allerede for et år siden til Per at hvis det blir aktuelt for deg å bli med i regjeringen - og det er dette du vil, så blir Jakob og jeg med til Oslo. I hvert fall for et år eller to. Så det var ikke meg det sto på, sier Line Miriam.

- Det var en riktig avgjørelse å droppe ministertilbudet. Jeg er glad det ble slik, sier Per Sandberg.

- Men da det nylig snødde tre døgn på rad på Senja og jeg måka fire ganger om dagen, var det like før jeg ringte Siv og sa: Nå angrer jeg, la meg bli statsråd likevel, i hvert fall til snøen har smelta, sier Sandberg og gliser.

En tøff høst

Sammen med kona og sønnen Jakob (7) tar han imot Dagbladet på sin italienske stamrestaurant Nilos på Holbergs plass.

Familien Sandberg har nettopp mellomlandet i Oslo fra Bardufoss på vei til Florida på juleferie.

- Vi trenger å koble av nå, det har vært en tøff høst, sier Line Miriam.

Reaksjonene har vært mange og sterke etter at Sandberg-biografien kom ut i november.

Som engasjert gruppeleder for Frp i Troms fylkesting står hun selv midt i en rekke kontroversielle saker.

- Særlig samferdselspolitikk vekker folks følelser, men jeg synes det er enklere å takle politisk kritikk fra politiske motstandere enn indre partistridigheter.

Ble kjærester

Hun het Line Miriam Haugan og satt i styret da 20.000 mennesker feiret Nelson Mandela under folkefesten i Tromsø 11. juni 2005.

FAMILIELYKKE: Nå er tiden kommet for at Per Sandberg prioriterer hele familien. 
Foto: Marius Fiskum
FAMILIELYKKE: Nå er tiden kommet for at Per Sandberg prioriterer hele familien. Foto: Marius Fiskum Vis mer

- En fantastisk opplevelse, uforglemmelig - også for oss personlig. Den dagen ble Per og jeg kjærester, forteller Line Miriam.

Hun var 36 år, han var 45. De hadde truffet hverandre første gang på et politisk møte på Finnsnes noen måneder tidligere og fant tonen på Frp-landsmøtet i mai.

- Men det var under Mandela-festen det skjedde. Jeg falt for Pers glød i øynene, for ektheten og den rå røykelatteren. Neste natt ble vi sittende å drikke vin hele natta, sier Line Miriam.

- Jeg syntes hun var ei utrolig spennende dame. Det mener jeg fortsatt, repliserer Per Sandberg.[bilde= 2, right, twelve]

Aldri angra

- Selv om jeg nok ikke hadde regnet med at det skulle blåse så mye rundt han Per, så har jeg aldri angra. Jeg har heller tenkt: Står vi av de her stormene, så er det faktisk ingen ting som kan ta oss, sier Line Miriam.

Og legger til:

- Men jeg har jo noen ganger spurt meg om det er verdt det. Og så blir nok jeg over gjennomsnittet forbanna hvis Per får gjennomgå urettferdig. Jeg ringte han her om dagen og spurte: Er de snille med deg, der nede? Hvis ikke, skal jeg komme ned å ta dem.

- Det som gjør det verdt det, er jo samlivet vårt, det Per og Jakob og jeg har i lag. Vi har jo vokst sjøl, også, blitt mye flinkere til å prioritere, til å stoppe i tide, sier hun.

- Men du må passe deg, fordi du er i ferd med å bli spist av politikken. Jeg kjenner det igjen fra meg selv. Du er tilgjengelig på telefon og epost, nær sagt hele døgnet. Det tok sin tid før jeg lærte å skjerme meg selv og familien, til å slå av.

Nøkkelen er Jakob. Det er han det handler om å beskytte. For at ikke alt skal dreie seg om politikk, sier Per.[bilde= 3, right, six]

TØFF HØST:  Ekteparet Sandberg innrømmer at det har vært en tøff høst for dem. Foto: Marius Fiskum.
TØFF HØST: Ekteparet Sandberg innrømmer at det har vært en tøff høst for dem. Foto: Marius Fiskum. Vis mer

Per petimeter

- Du skriver om faren din med respekt i biografien, men gir samtidig uttrykk for at han hadde sider du ikke var glad for. Hvor formet er du av din egen oppvekst?

- Jeg føler vel at jeg innimellom tar meg i å være far min. Ikke at jeg noen gang har slått eller dengt ungene mine. Men jeg kjenner meg igjen i han. Kanskje mest ved å være petimeter og perfeksjonist. Jeg går for langt. Både i den politiske jobben, men også hjemme.

- Hvordan slår det ut?

- At avtaler skal holdes, rutiner skal følges og påler som jeg strekker meg etter. Jeg har planer hele tida. Jeg blir stressa av at ting ikke er organisert.

Både ungene og kona opplever nok at jeg er for nøye, det kan jeg gi dem rett i, jeg kjenner på det sjøl også noen ganger at jeg stresser dem unødig. Men jeg jobber med å bli bedre og mener vel at jeg er på bedringens vei.

Som oppdrager er jeg både konservativ, men samtidig ganske liberal. Det henger sammen med min egen oppvekst med en veldig liberal mor, mens far var mer konservativ.

Klare meldinger

- Er du en streng oppdrager?

- Ja, jeg er det. Streng, men forhåpentligvis ganske rettferdig.

- Hva sier de store barna om oppdragelsen?

- De er flinke til å korrigere far sin begge to, både Kim og Charlotte. De lever sine egne voksenliv og sitter jo på fasiten om meg som farsfigur og oppdrager. Men også han litjen, Jakob, kommer med klare meldinger. Han er sta som et tre esel, det har han fra mora og far sin.

LEK MED PAPPA:  Sønnen Jakob jubler. Endelig er pappa klar for nye eventyr - sammen med ham. Foto: Marius Fiskum
LEK MED PAPPA: Sønnen Jakob jubler. Endelig er pappa klar for nye eventyr - sammen med ham. Foto: Marius Fiskum Vis mer

Per Sandberg forteller at han er overrasket over kunnskapsnivået til dagens småskoleelever.

- Jakob er en uhyre selvstendig sjuåring, med sære interesser som neppe kommer fra verken mora eller meg. Akkurat nå er det vulkaner, før det var det kval og hai. Jakob er i ferd med å oppdage en helt ny verden fordi han klarer å lese lange tekster, så han kaster seg med liv og lyst over National Geographic og andre vitenskapsprogrammer.

- Hva slags framtidsdrømmer har du for sønnen din Jakob?

- Jeg vil ikke ha noen drømmer for ham. Jeg er så utrolig stolt av mine voksne barn, Kim og Charlotte, for alt de har fått til selv, uten noe særlig bistand hjemmefra. Det ønsker jeg at han Jakob greier også. Og jeg er ikke i tvil om at han kommer seg fram her i verden. Jeg håper at han får seg god utdannelse, men også tar med seg realitetene og ikke bærer preges av at moren og faren hans har vært politikere hele livet.

Skjermer sønnen

- Er det en belastning å være barn av Per Sandberg?

- Ja, til tider er det nok det.

- Tenker du mye på dem før du går ut med kontroversielle utspill?

- Tror ikke mine barn har reagert på utspillene, men på reaksjonene. Det var en del av vurderingen bak avgjørelsen om å trekke meg som nestleder. Når det blir så tøft, som det har vært enkelte ganger. Jeg vet at særlig Charlotte, datteren min, har reagert. Jakob har vi forsøkt å skjerme fra aviser og fjernsyn etter beste evne, særlig etter at han har begynt å lese.

Jeg har fått til det jeg satte meg fore, og har vel kjørt og hentet Jakob oftere på skolen de siste fire ukene enn hele resten av året til sammen. Sånn sett har jeg lykkes litt, men jeg mangler fortsatt kvalitetstid.

Men når den nye rollen i utenrikskomiteen har satt seg, skal jeg få til bedre rutiner, sier Per Sandberg.[bilde= 4, twelve]

GLØDENDE PAPPA: Per Sanberg gir alt når han er hjemme hos familien.
Foto: Marius Fiskum
GLØDENDE PAPPA: Per Sanberg gir alt når han er hjemme hos familien. Foto: Marius Fiskum Vis mer