Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg får det ikke alltid til

Gordon Brown unnskyldte baksnakkingen av Gillian (66) under partilederdebatten. Cameron vant, viser måling.

KOMMENTERTE FADESEN: Gordon Brown prøvde å redde gårsdagens fadese da han baksnakket velgeren Gillian (66) for åpen mikrofon. Foto: EPA/GARETH FULLER POOL
KOMMENTERTE FADESEN: Gordon Brown prøvde å redde gårsdagens fadese da han baksnakket velgeren Gillian (66) for åpen mikrofon. Foto: EPA/GARETH FULLER POOL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||41 prosent av velgerne mener at David Cameron gjorde best figur under torsdagens fjernsynsdebatt, viser en meningsmåling YouGov har utført for The Sun. 32 prosent av velgerne lot seg imponere av Liberaldemokratenes leder Nick Clegg, mens 25 prosent holdt en knapp på statsminister og Labour-leder Gordon Brown. Cameron kom også seirende ut i en meningsmåling ComRes gjorde for fjernsynsstasjonen ITV, der 35 prosent av de spurte mente at han gikk seirende ut. Clegg fikk 33 prosent på denne målingen, mens Brown også på denne kom ut som taper med 26 prosent av velgerne i ryggen.
Vaklende økonomiDet var Storbritannias vaklende økonomi som sto i sentrum da den siste av de tre partilederdebattene foran valget i Storbritannia gikk av stabelen torsdag.

Det var knyttet store forventninger til den retoriske kappestriden, hvor toryenes leder David Cameron åpnet ved å fastslå at økonomien var kommet inn i et dårlig spor.

- For det første må vi belønne arbeid og løse problemet med avhengighet av velferd. For det andre må vi reparere bankene våre, skattelegge dem for å få pengene våre tilbake, regulere dem og få dem til å låne ut penger igjen. For det tredje må vi begynne å lage ting igjen i dette landet. For det fjerde må vi få valuta for pengene i våre offentlige tjenester, sa han.

Med disse fire punktene forbrøt Cameron seg allerede i startgropen mot en av retorikkens eldste regler: trepunktslisten.

Innovasjon

Den feilen gjorde derimot ikke det retoriske stjerneskuddet Nick Clegg, som er leder for Liberaldemokratene. Han startet med en trepunktsliste og fulgte deretter opp med en såkalt antitese, en utsagn som spiller på motsetninger.

- Vi må være ærlige om de kuttene som vil bli nødvendige. Vi må bryte opp banksystemet slik at uansvarlige bankansatte aldri igjen kan sette våre sparepenger og våre selskaper i fare. Vi må gjenoppdage vår lidenskap for innovasjon og det å bygge ting, ikke bare gamble på pengemarkedene, sa han.

- De vil si til dere i kveld at vi ikke kan gjøre disse tingene. Jeg sier til dere at vi må gjøre ting annerledes, fortsatte han.

Erfaring

Labours leder, statsminister Gordon Brown, spilte på troverdighet i sitt åpningsinnlegg og viste til sin erfaring som regjeringssjef og tidligere finansminister i landet.

- Jeg vet hvordan økonomien skal styres i gode tider og i dårlige. Da bankene kollapset, tok jeg umiddelbart grep for å forhindre at krisen ble en katastrofe og resesjonen en depresjon, sa han.

Statsministeren slapp derimot ikke unna onsdagens fadese. Han ble da overhørt idet han baksnakket en velger som «bigot», det vil si en ensporet og fordomsfull person. Brown la ikke skjul på at han hadde tråkket i salaten.

- Det er mye ved denne jobben, og som dere så i går, får jeg det ikke alltid til, sa han.

Fast blikk

Under den første av de tre partilederdebattene overrasket Nick Clegg alle ved å se rett inn i kameraet mens han snakket, noe det slett ikke falt de to andre partilederne inn å gjøre.

Denne gang måtte Clegg tåle at også Cameron så rett inn i kameraet mens han snakket. Gordon Brown, derimot, var mer flakkende i blikket.

Liberaldemokratene gjorde et kraftig byks på gallupen etter den første fjernsynsdebatten, og torsdagens fjernsynsdebatten er av mange framstilt som Brown siste mulighet til å gjøre et comeback før valget.

En meningsmåling som ble gjennomført denne uka gir De konservative en oppslutning på 34 prosent, mens Liberaldemokratene får 28 prosent og Labour 27 prosent.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!