- Jeg får fortsatt sinte telefoner midt på natta

Astronom og kavliprisvinner Mike Brown drepte Pluto i 2006. Han angrer ingenting.

«PLUTODREPEREN:» Professor Mike Brown er direkte årsak til at Pluto nå «bare» er en dvergplanet. Det har gjort ham til alt annet enn populær hos mange. Foto: Geir Barstein / Dagbladet
«PLUTODREPEREN:» Professor Mike Brown er direkte årsak til at Pluto nå «bare» er en dvergplanet. Det har gjort ham til alt annet enn populær hos mange. Foto: Geir Barstein / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Pluto var solsystemets niende. En rar, liten outsider med personlighet, som til tross for sine åpenbare feil og mangler fikk være medlem av den eksklusive planetklubben.

Helt til dr. Michael Brown og kolleger ved California Institute of Technology dro opp sabelen.

Med hans oppdagelse av den større kloden Eris i 2005, ble det klart at Pluto ikke var så spesiell. Den var bare én av mange små objekter nå kjent som dvergplaneter - massive nok til at tyngdekraften har formet de runde, men for små til å være «vanlige» planeter.

Sinte telefoner Brown fikk sinte e-poster fra Pluto-tilhengere over hele verden. Han ble stoppet på gata av fremmede og konfrontert med «Hvorfor måtte Pluto gå?». Og fortsatt får han «ondsinnede telefoner» midt på natta, av folk som har gått rundt med et horn i siden i seks år og endelig drukket seg til mot.

- Jeg tror det er de samme sjetteklassingene som ble opprørt i 2006, som nå er blitt voksne. De ringer alltid på fredager eller lørdager, og det er alltid lyden av fest i bakgrunnen, sier Brown til Dagbladet.

Astronomen besøkte Oslo denne uka for å motta den prestisjetunge Kavli-prisen i astrofysikk, som han deler med David C. Jewitt og Jane X. Luu - de to forskerne som oppdaget Kuiperbeltet. Dette området ligger utenfor banen til Neptun, og inneholder rester fra solsystemets barndom, inkludert Pluto.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer