- Jeg får jo dårlig samvittighet når saker blir henlagt fordi vi ikke har fått fulgt alle spor

Politibetjenten Annie (29) ble satt ut da hun merket arbeidspresset i politijobben.

MYE Å GJØRE: Politibetjent Annie (29) kunne i perioder ha 25 saker under arbeid samtidig som etterforsker på Grønland politistasjon. Hun forteller at det er et stort arbeidspress ved landets største politistasjon, men at hun trives. Dagbladet omtaler kvinnen med bare fornavn av hensyn til jobben hennes. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MYE Å GJØRE: Politibetjent Annie (29) kunne i perioder ha 25 saker under arbeid samtidig som etterforsker på Grønland politistasjon. Hun forteller at det er et stort arbeidspress ved landets største politistasjon, men at hun trives. Dagbladet omtaler kvinnen med bare fornavn av hensyn til jobben hennes. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har de siste dagene skrevet om ressurssituasjonen i politi-Norge, der flere titalls tusen straffesaker i år enten ligger på vent eller henlegges uten etterforskning av rene kapasitetshensyn. Flere politifolk beskriver situasjonen som uholdbar.

29 år gamle Annie jobber som politibetjent 1 ved Grønland politistasjon i Oslo og har mye å gjøre. I tillegg er hun varahovedtillitsvalgt for Oslo politiforening for landets største politistasjon.

- Jeg søkte Politihøyskolen for en grunn. Jeg ville gjøre en jobb, løse saker og bidra til at kriminelle fikk sin straff. Men egentlig har jeg følt meg mer som en saksbehandler som bare skal få sakene unna, sier Annie (29) til Dagbladet.

Dårlig samvittighet Hun gikk ut av politiskolen i 2012 og startet å jobbe som etterforsker på Grønland politistasjon.

- Jeg inngikk i en jourgruppa bestående av to til fire personer. I starten av uka fikk vi et sted mellom 400 og 700 saker som skulle løses innen åtte uker. Da er det klart at det ble fryktelig mange henleggelser. Jeg kunne ha over 25 saker i innboksen samtidig. Vi visste at saker med vold, familievold og ran skulle prioriteres, men heller ikke dette fikk vi unna fort nok.

- Jeg får jo dårlig samvittighet når saker blir henlagt fordi vi ikke har fått fulgt alle spor. Vi får til tider ikke gjort en så god jobb som jeg vet at vi kan gjøre, slik at mye blir gjort halvveis. Dermed kan saker blir henlagt på bakgrunn av for eks bevisets stilling eller mangel på opplysninger om gjerningspersonen. Dette føles ikke bra når fornærmede har blitt utsatt for noe grovt, sier Annie, som i fjor startet på den nyetablerte ransgruppa.

Der får hun fulgt sakene bedre opp.

- Her etterforsker vi alle saker og samtlige ofre får personlig oppfølging uansett om saken kommer til tiltale eller den dessverre blir henlagt, sier hun.

Hun sier hun hadde hørt det var et stort arbeidspress på Grønland før hun fikk jobben, men ble likevel overrasket.

- Jeg ble litt satt ut. Jeg tror mange ønsker seg bedre tid til å faktisk etterforske en sak og ikke bare prøve å bli kvitt den, sier 29-åringen, som presiserer at hun tross utfordringene trives i jobben.

Større krav Leder Kristin Aga i Oslo politiforening sier det på Grønland til tider oppleves større fokus på å henlegge saker enn å oppklare.

- Det er så mange saker til for få ressurser. Det er viktig at straffesakskjeden er balansert med nok folk på gata, til å etterforske og til påtalesiden. Er det ikke det, er det liten vits, sier hun.

- Det vi ønsker er at lederne er tydelige på hva som skal prioriteres og ikke minst tydelige på hva som ikke skal prioriteres, sier Aga til Dagbladet.

Hun sier økt fokus på kvalitet og større krav til politiet sluker ressurser.

- Det er veldig positivt med mer beredskap og mer spesialtrent politi opp mot operativ tjeneste, men det går ut over de som er ute på patrulje i gatene. Vi trenger flere folk i bunn for å erstatte spesialtjenestene, sier hun.

Lover bedring Fungerende politimester Roger Andresen lover Annie og de andre etterforskerne på Grønland en bedre arbeidshverdag etter sommeren.

- Som alle politidistrikt er også Oslo i en vanskelig og pressa situasjon. Hver dag må vi foreta strenge prioriteringer, noe som medfører at mye blir henlagt, sier han.

Oslopolitiet er nå iferd med å etablere en felleskrimenhet på kriminalavdelingen.

- 30 personer skal ferdigetterforske alle typer saker for å lette Grønland og de andre politistasjonene. De kan foreta avhør og det som trengs for ferdigstille en sak til henleggelse eller tiltale.

I tillegg har oslopolitiet stor gjennomtrekk av jurister.

- Mange slutter til bedre betalte jobber i løpet av et par år. Vi kan ikke konkurrere med deres lønninger, men i et forsøk på å beholde de lenger skal vi nå ansette fire politiadvokat 2-stillinger som skal være veiledere i tillegg til å jobbe med saker.

- Det skal ikke være slik at etterforskere og jurister opplever at de er saksbehandlere, sier fungerende politimester Andresen.

LOVER BEDRING: Fungerende politimester Roger Andresen i Oslo sier de håper nye tiltak etter sommeren skal lette arbeidspresset på blant annet Grønland politistasjon.
FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, Dagbladet
LOVER BEDRING: Fungerende politimester Roger Andresen i Oslo sier de håper nye tiltak etter sommeren skal lette arbeidspresset på blant annet Grønland politistasjon. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer