Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Jeg får kick av dette

Justis- og politiminister Knut Storberget på studietur til NYPD i dag.

FÅR KICK: Øverstkommandrende for voldsavdelingen i New York-politiet, Kathy E. Ryan, engasjerte justisminister Knut Storberget under besøket i New York City i dag.  Foto: Signe Prøis
FÅR KICK: Øverstkommandrende for voldsavdelingen i New York-politiet, Kathy E. Ryan, engasjerte justisminister Knut Storberget under besøket i New York City i dag. Foto: Signe Prøis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||— Dette er veldig spennende, fordi arbeidet her viser at det enkle ofte er det beste, sa Storberget.

Det var en svært engasjert justisminister som i dag formiddag amerikansk tid besøkte New York-politiets Domestic Violence Unit, som jobber eksklusivt med vold i hjemmet.

I følge med blant andre sin statssekretær og politiske rådgiver, fikk Storberget en intensiv time med voldsavdelingens øverstkommandrende Kathy E. Ryan. Hun fortalte om hvordan det er politiets aktive tilstedeværelse og oppsøkende arbeid som gjør at overgrepsstatistikkene peker nedover i verdensmetropolen.

Hjemmebesøk
NYPDs voldsenhet går på hjemmebesøk til familier hvor det er registrert vold.
—  Men trenger dere ikke rettslig kjennelse for å gå på døra til folk? sier Storberget.

Det gjør NYPD ikke, så lenge folk slipper dem inn frivillig.

— 99% av ofrene i slike hjem er glade for at vi kommer, sier Ryan.

— Jeg får et kick av dette! Dette viser at ting ikke trenger å være så komplisert, men at det handler om menneskelig kontakt og om å vise ansikt, sa Storberget.
 
Han sier at han vil se på modellen fra NYPD når myndighetene nå leter etter nye tiltak til nytt lovverk.

Forflytting av ansvar
I USA er det obligatorisk å arrestere overgripere i voldssaker. Norge opererer  med offentlig påtale - det innebærer at straffeforfølgningen kan iverksettes av påtalemyndigheten uten at det behøver å foreligge et krav fra fornærmede.
 
— Men det blir ikke reelt, for fortsatt må offeret si fra for at en slik påtale skal tre i kraft, sier Storberget.

Under lanseringen av UNITE dagen før snakket han også om viktigheten av å finne strategier som flytter ansvarsbyrden fra offeret til overgripere.
 
— Blir overgriperen automatisk arrestert, kan han ikke skylde på offeret. Jeg ser at vi er nødt til å gå mer obligatorisk inn i dette, sier Storberget.

Konsekvent
I New York, som i Norge, ligger det utfordringer i en flerkulturell virkelighet. I New York tolereres ingen argumenter om at kulturelle normer legitimerer vold.

— Ved å være helt konsekvente slipper vi å diskutere om den ene kulturen er mer voldelig enn den andre. Det er vold i den norske kulturen også, selv om norske menn sier fy, fy. Er vi konsekvente slipper vi å sortere, sier Storberget.

Menn mot vold
Justisministeren er i New York for lansering av kampanjen UNITE: FNs nettverk av mannlige ledere mot vold mot kvinner.

Åpningsseremonien sto tirsdag, og Norge har vært pådriver sammen med blant andre Spania.

— Vi trenger nye ideer for å komme videre i dette arbeidet, sa Storberget i sin åpningstale og påpekte viktigheten av samarbeidet for å vise at vold i hjemmet er av global karakter.

FN-KAMPANJE: Justisministeren besøker New York for lanseringen av FN-kampanjen UNITE: FNs nettverk av mannlige ledere mot vold mot kvinner
FN-KAMPANJE: Justisministeren besøker New York for lanseringen av FN-kampanjen UNITE: FNs nettverk av mannlige ledere mot vold mot kvinner Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media