«Jeg får se etter hvert om jeg gjør meg fortjent til å komme ut»

Dobbeltdrapsmannen Geir Hårstad (40) vil bruke tida i fengslet til å trene, tegne og få behandling for sine alvorlige personlighetsforstyrrelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): - Jeg skjønner at jeg må gjennom en behandling for å finne ut hva problemet mitt er. Jeg får se etter hvert om jeg gjør meg fortjent til å komme ut. Så får framtida vise om det er noen muligheter, sier Hårstad i et intervju med Trønder-Avisa.

Han gjør det helt klart hva han synes om å bli idømt lovens strengeste straff på 21 års forvaring:

- Jeg synes jeg har fortjent straffen.

Vil tegne

Hårstad har ikke ønsket å uttale seg til pressen under rettssaken. Etter at dommen er falt, velger han å bare snakke med lokalavisa på stedet hvor drapet ble begått. Der forteller han at han ikke har planer om å ta noen utdannelse mens han soner straffen.

- Nei, jeg er for gammel til slikt. Jeg har heller aldri vært noen lesehest. Det eneste måtte være at jeg liker å tegne. Til ungene. Kanskje jeg kan videreutvikle noe der.

40-åringen drev med fysisk trening under soningen av den første drapsdommen, og han har forklart i retten at dette styrket ham psykisk. Han har også trent en del i varetektsperioden, og han regner med å fortsette med dette i tida som kommer.

- Jeg er veldig lei for det som har skjedd. Jeg beklager overfor vennene til Kristina, skolekamerater og samfunnet i Steinkjer for øvrig for de lidelsene jeg har påført dem. Jeg beklager også overfor familien for øvrig.

Møtte barna

På Trønder-Avisas spørsmål om hvordan forholdet nå blir til hans nærmeste, svarer Hårstad at det blir vanskelig for hans foreldre å forholde seg til dette, men at de har støttet ham hele tida. Om forholdet til den drepte Kristinas mor, sier han at hun har gjort mer enn det folk kan forvente.

- Jeg tror det var bra for ungene å treffe meg igjen. De bare satt der en dag, og skjønte ikke hvor det ble av Kristina og meg.

- Hvordan var det å treffe barna igjen?

- For meg var det veldig sterkt. Spesielt Kristinas yngre søster var veldig spent. Jeg tror ikke hun har fått med seg hva som har skjedd. Det er hun for ung til, men hun skjønner at søsteren er borte, sier Geir Hårstad til Trønder-Avisa.

På grunn av kontakten med barna ønsker han å sone i Trondheim fengsel så lenge som mulig, men han regner med snart å bli overflyttet til Ila forvarings- og sikringsanstalt.

Den 21 år lange forvaringsdommen har ei minstetid på 10 år, men de rettspsykiatrisk sakkyndige har gjort det klart at han lider av en personlighetsforstyrrelse det tar lang tid å behandle. For mange er det heller ingen hjelp i behandlingen, og noen blir faktisk verre. Hårstad må derfor regne med at han kan bli holdt i forvaring også ut over 21 år, ja for resten av sitt liv.

Selv sier han dette om sine muligheter til igjen å bli en fri mann:

- Jeg har tenkt mye på det. Jeg får leve i håpet.

PERSONLIGHETSFORSTYRRELSE: Rettspsykiatrisk sakkyndige har gjort det klart at Geir Hårstad lider av en personlighetsforstyrrelse det tar lang tid å behandle. Selv sier Hårstad til Trønderavisa om mulighetene til igjen å bli en fri mann: - Jeg får leve i håpet.