- Jeg får spørsmål om jeg slår barnet mitt

Foreldrene til Leon (3) får stadig blikk og kommentarer av ukjente på gata på grunn av sønnens fødselsmerke.

UBEHAGELIGE KOMMENTARER: Helt fra Leon var baby har foreldrene fått spørsmål om hva som er galt med ham. Noen stirrer, andre drar barnet sitt unna i frykt for smitte. For Leon ble født med et fødselsmerke. Foto: Privat
UBEHAGELIGE KOMMENTARER: Helt fra Leon var baby har foreldrene fått spørsmål om hva som er galt med ham. Noen stirrer, andre drar barnet sitt unna i frykt for smitte. For Leon ble født med et fødselsmerke. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For tre år siden ble lille Leon Andersson født i Stockholm. Han kom til verden med et rødt fødselsmerke på høyre side av ansiktet. Det er helt ufarlig. Det har legene konstatert etter to år med undersøkelser. Han er med andre ord en helt vanlig treåring. Lykkelig, godt likt og leken.

Men å bære et fødselsmerke i ansiktet er ikke uproblematisk. Det har foreldrene hans fått kjenne på.

- Det verste jeg har fått spørsmål om er om jeg slår barnet mitt. Flere sier «stakkars». Hvem vil vel bli beskyldt for å mishandle barnet sitt? Og hvorfor er det synd på mitt barn? forteller Josefine Andersson (29) til Dagbladet.

Det er Expressen som omtalte saken først.

- Det gjorde meg sint

Arian Amin (30), pappaen til Leon, har opplevd at voksne mennesker ler idet de går forbi sønnen hans på gata. Ukjente mennesker stirrer på treåringen i butikken. Foreldrene synes det er usmakelig.

- Da Leon var seks måneder gammel sto jeg i kø på butikken. Da hørte jeg en voksen person si at han så ut som en gris. Hvem sier det til en baby?, sier han til Dagbladet.

NORMALT HJEMME: Leon leker, lærer og har det fint med de andre barna i barnehagen og hjemme. Mamma Josefine Andersson og pappa Arian Amin synes merket gjør Leon unik. Foto: Privat
NORMALT HJEMME: Leon leker, lærer og har det fint med de andre barna i barnehagen og hjemme. Mamma Josefine Andersson og pappa Arian Amin synes merket gjør Leon unik. Foto: Privat Vis mer

- Det er en av de verste kommentarene jeg har hørt. Det gjorde meg veldig sint og frustrert, og jeg fikk lyst til å si noe stygt tilbake. Men jeg ville ikke synke til den personens nivå, så jeg ba ham pent om å bare snu seg og betale varene sine.

Foreldrene forstår at barn og voksne spør om merket til Leon. Oftest aksepterer de som spør svaret. Men enkelte spørsmål gjør direkte vondt.

- Det er som om man skal spørre en tjukk person om hvorfor magen stikker ut. Uansett hva er vi alle mennesker. Ingen er født perfekt, men det betyr ikke at man har rett til å gå rundt og påpeke det som er annerledes, sier Josefine.

Foreldre drar barn unna

Arian legger til at det er stor forskjell på hvordan barn og voksne reagerer. Barna spør som regel, og gjør ikke mye ut av svaret. Voksne graver gjerne videre, med spørsmål om hvorfor foreldrene ikke gjør noe med merket hans.

- Hjemme og i barnehagen er Leon som alle de andre barna. Der spør og kommenterer ingen om merket hans. I byen eller på lekeplassen er det gjerne de voksne som stirrer mens barn leker med ham, sier Arian.

Han har opplevd at andre foreldre drar barnet sitt unna Leon fordi de tror han er smittsom. Det synes han er trist.

- Noen voksne hadde trengt å begynne i barnehagen igjen. Der lærer barna å respektere andre og at alle er like uansett utseende, sier faren.

Josefine skulle ønske at folk droppet ord som «normal» og «unormal», og sluttet å dømme mennesker ut ifra klesstil, fødselsmerke og kroppsstørrelse. Treåringen tenker ikke noe over merket sitt selv – men foreldrene er klar over at han kommer til å spørre om det røde merket i framtida.

- Han kommer dessverre til å få kommentarer om at han ser annerledes ut i framtida, og spørre oss om hvorfor han er annerledes. Det kommer til å være et av de tøffeste spørsmålene vi får. Å forklare at det ikke er noe feil med ham, og at han ikke er annerledes.

HÅPET PÅ ENDRING: Leon er en sosial gutt. Foreldrene synes derfor det er trist at enkelte trekker barna sine unna i frykt for smitte. De håper på et mindre dømmende samfunn i framtida. Foto: Privat.
HÅPET PÅ ENDRING: Leon er en sosial gutt. Foreldrene synes derfor det er trist at enkelte trekker barna sine unna i frykt for smitte. De håper på et mindre dømmende samfunn i framtida. Foto: Privat. Vis mer

Ingen diagnose

Merket til Leon kan ved første øyekast likne noe som kalles Sturge Webers-syndrom. Ifølge Oslo universitetssykehus er Sturge-Weber syndrom en sjelden, medfødt sykdom. Misdannelser av blodårer i hud, hjernehinner og øyne fører til fødselsmerke, epilepsi, grønn stær og ofte andre nevrologiske forstyrrelser.

- Vi har ikke fått noen svar på om han har det eller ikke. Men vi har gjennomført mange undersøkelser fram til han fylte to år, og disse viser ingen tegn til at han for eksempel kan ha epilepsi, som er typisk for syndromet, sier Arian.

Foreldrene har allerede fått tilbud om å fjerne merket med laser. Det er ingen garanti for at det vil ha effekt. I tillegg kan det gjøre ganske vondt. Valget for foreldrene ble derfor enkelt:

- Vi ser ingenting feil med Leon. Vi elsker ham som han er, og merket gjør ham unik.

Valget er Leon sitt, en gang i framtida. Foreldrene støtter barnet sitt uansett hva han velger å gjøre.

- Da slipper han også å tro at vi ikke elsket ham på grunn av merket i ansiktet, sier de.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer