Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut
Republican U.S. presidential nominee Donald Trump (L) greets vice presidential nominee Mike Pence after Pence spoke at the Republican National Convention in Cleveland, Ohio, U.S. July 20, 2016. REUTERS/Mike Segar

- Jeg får Stockholm-syndrom-følelsen hver gang jeg ser ham

Visepresident Mike Pence karakteriseres som utskuddet og Donald Trumps rake motsetning. Likevel ligger han til å bli en mektig visepresident.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med sølvstenket hår, et stramt blikk og bredt smil er Michael Richard «Mike» Pence den mer anonyme visepresidentkandidaten som hjalp Donald Trump til valgseieren.

Han er også den som jevnlig rykker ut for å brannslukke eller presisere hva Trump egentlig mente når det igjen har oppstått kontroverser rundt hans uttalelser.

Der hvor hovedpersonen helst tyr til Twitter, turnerer Pence TV-stasjonene som henholdsvis fredsdue og våpendrager, alt ettersom. Noen ganger for å forsikre at den kontroversielle telefonsamtalen med Taiwans president bare var å «ta imot en høflighetsoppringning». Andre ganger er Mike Pence der for å sverge ved at de skal reversere Barack Obamas helsereform eller at de ikke utelukker bruk av tortur som avhørsmetode.

- Jeg får litt Stockholm-syndrom-følelsen hver gang jeg ser ham. Han er ikke enig i det Trump sier, men han er med uansett. Det viser vel at han har en sunn appetitt for makt, sier førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes høyskole til Dagbladet.

- Rake motsetning

57-åringen har vært guvernør i Indiana siden 2013. Før det satt han i Representantenes hus i ti år.

Som guvernør i den konservative delstaten Indiana havnet han i hardt vært da han i 2015 signerte en lov om religionsfrihet. Motstanderne mente loven var formulert på en måte som åpnet for diskriminering av homofile og lesbiske. Først etter sterkt påtrykk fra blant annet store næringsaktører signerte han et tillegg som skulle beskytte homofile og lesbiske.

Pence regnes også som evangelistisk kristen abortmotstander, et standpunkt han og Trump forøvrig deler.

Utover disse verdispørsmålene er det ikke store fellestrekk å spore, mener forskerne.

- Pence er nærmest utskuddet her: Dannet, sindig og religiøs - altså Trumps rake motsetning, sier Hilmar Mjelde ved Universitetet i Bergen til Dagbladet.

Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier mener Pence gjorde jobben på valgseddelen - nemlig gjøre Trump spiselig for republikanerne.

- Han framstår som veltalende og smilende, og han virker beroligende sammenliknet med den brautende sluggeren Trump, sier Romarheim.

Første på 40 år

Pence ble den første visepresidenten på 40 år som fikk ansvaret med å lede det såkalte overgangsteamet. At den jobben falt på nettopp Pence ble tolket som et tydelig uttrykk for hvor stor tillit Trump har til ham.

Som visepresident er Mike Pence i utgangspunktet bare et reservehjul, men gitt relasjonen mellom ham og Trump, tror Hilmar Mjelde at den 57 år gamle juristen og politikeren kan få stor innflytelse på det som skjer i Det hvite hus.

- Vi vet at jo mer personlig og politisk kompatible presidenten og visepresidenten er, og jo mer kritisk kompetanse visepresidenten anses å ha, dess større sjanser er det for at han får større ansvar. Gitt Trumps og Pences gode kjemi, ligger Pence an til å bli en mektig visepresident, sier Mjelde til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling