«Jeg fatter ikke at det er mulig å oppføre seg så jævlig»

Faizas journalist-bror, Ahmed Fawad Ashraf, tar et nådeløst oppgjør med «kollegenes svik og løgner.»

NÅDELØST OPPGJØR Faizas bror Ahmed Fawad Ashraf (26) har skrevet et essay i Samtiden hvor han tar et nådeløst oppgjør med journalistkolleger i flere store redaksjoner i Norge. Foto: Lars Eivind Bones
NÅDELØST OPPGJØR Faizas bror Ahmed Fawad Ashraf (26) har skrevet et essay i Samtiden hvor han tar et nådeløst oppgjør med journalistkolleger i flere store redaksjoner i Norge. Foto: Lars Eivind BonesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For første gang snakker Ahmed Fawad Ashraf (26) ut om de forferdelige februardagene i fjor. Hele Norge fulgte letingen etter hans søster Faiza (26) som ble kidnappet utenfor sitt hjem.

Etter 22 dager ble hun funnet drept nær ei skiløypa ved Solli i Asker.

Tilbake sitter NRK-journalisten uten sin kjære søster - bitter og forbannet på sine journalist-kolleger.
- Respekten for familiens følelser uteble fullstendig. Min søsters liv ble fritt vilt. Det var løgner hun aldri fikk muligheten til å forsvare seg mot, sier Ashraf til Dagbladet.

- Vi ble beleiret I morgen kommer tidsskriftet Samtiden med et essay forfattet av Faizas bror. Her får navngitte journalister fra blant annet TV2, VG og Dagbladet gjennomgå for det han mener er løgner, svik og total mangel på hensyn overfor Faiza og de pårørende.

Ashraf befant seg på jobb for NRK i Pakistan da han fikk meldingen om at søsteren var kidnappet. Da han kom hjem til Norge, fikk han et nytt sjokk: Møtet med norsk presse.

- I tre uker ble vi beleiret av journalister. Vi var fanger i vårt eget hjem, samtidig som vi skulle håndtere alle følelsene - sorgen, sjokket og frykten. Som pårørende aksepterer jeg ikke at vår beskjed om at vi ikke ville uttale oss ikke ble respektert, sier Ashraf.

- Tror du ikke folk opplevde det merkelig at familien ikke sa et ord utad i så lang tid, og at mange journalister følte oppmerksomhet kunne bidra til å løse saken?

KIDNAPPET OG DREPT: Etter 22 dager ble Faiza funnet drept like ved Solli gård i Asker. Foto: Privat
KIDNAPPET OG DREPT: Etter 22 dager ble Faiza funnet drept like ved Solli gård i Asker. Foto: Privat Vis mer

- Pressen har ikke bidratt med en eneste ting som har løst saken. Den eneste som har gjort det er Faiza, med sitt nødanrop. Vi hadde ikke kapasitet til å håndtere pressen i den situasjonen vi befant oss i, sier Ashraf.

Familien mistenkt Familiens taushet bidro på sitt vis til at saken fikk en merkelig utvikling søndag 7. februar 2010. Det var da fire dager siden Faiza ble kidnappet. Politiet hadde på det tidspunktet slått fast at Faizas nødanrop var troverdig. En person var pågrepet.

Likevel kjørte flere medier oppslag på «Faizas dobbeltliv». Familien opplevde at det plutselig ble sådd tvil om kidnappingen, og at det var familien selv som kunne stå bak en ugjerning.

- Hun har hatt gode grunner til å forsvinne. Det er snakk om både personlige og familiære årsaker, uttalte 29-åringens forsvarer Petter Sørensen til flere medier.

Han beskrev samtidig Faizas forsvinning som en «kioskroman».

Samme dag kjørte TV2 en reportasje som rev grunnen vekk under føttene på familien.

- Toppsaken var langt verre enn jeg hadde forestilt meg. Den er et karakterdrap av Faiza, sier Fawad.

Vil ikke tilgi Den handlet om Faizas «turbulente dobbeltliv og ustabile økonomi.» Familien føler den blir mistenkeliggjort. Ashraf mister den siste rest av tillit til sine kolleger:

- Jeg vet ikke lenger om jeg vil kalle meg journalist. Jeg forstår ikke hvordan det er mulig å oppføre seg så jævlig overfor folk som opplever noe så forferdelig som det vi har gjort, sier han.

Fra å være et kidnappingsoffer familien frykter for hvert sekund av døgnet, opplevde de at skyld ble flyttet over på dem selv - og at Faizas privatliv ble brettet ut som om hun var den kriminelle part i denne historien. Plutselig ble det beskrevet som et mulig motiv at søsteren var frigjort, karrierebevisst og «vestlig».

VG fulgte opp med at Faiza ønsket å flytte hjemmefra, muligens for å unngå tvangsekteskap.

- Det som skjer er etisk svært betenkelig. Faktaene rundt forsvinningen var allerede slått fast. Men saken sto stille. For å få nye saker å selge aviser på, ble Faizas forsvinning gjort til ren underholdning. Av mangel på saker kjører plutselig flere medier saker som skyver skylda over på oss og som tar opp private detaljer om Faiza. Hun var et offer for en ugjerning - ikke den som begikk noe kriminelt. Det kommer jeg aldri til å tilgi, sier Fawad til Dagbladet.

Sviket Blant mange journalister som omtalte kidnappingen, var det også folk Ashraf betraktet som sine venner. Han nevner spesielt en kvinnelig journalist han reiste på ferie med og ble invitert på fester hos.

- Hun valgte å utnytte vennskapet vårt journalistisk. Det opplevde jeg som et svik. Jeg synes det er oppsiktsvekkende at noen klarer å foreta et slikt valg, sier han.

Overfor Dagbladet ønsker ikke Ashraf å gå inn på sorgen rundt søsterens død. Han håper imidlertid at noen kan lære av familiens tragedie og presset de ble utsatt for.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Nyhetsredaktørene i VG, Helje Solberg, TV2, Jan Ove Årsæther og Dagbladet, Alexandra Beverfjord, ønsker en mediedebatt velkommen. Foto: Bjørn Langsem/Håkon Eikesdal/Nina Hansen
SVARER PÅ KRITIKKEN: Nyhetsredaktørene i VG, Helje Solberg, TV2, Jan Ove Årsæther og Dagbladet, Alexandra Beverfjord, ønsker en mediedebatt velkommen. Foto: Bjørn Langsem/Håkon Eikesdal/Nina Hansen Vis mer

- Men jeg tror ikke min mediekritikk fører til noen revolusjon. Jeg tror jeg får mer forståelse ute blant folk enn i norske redaksjoner, sier Ashraf.