Å DRA PÅ NACHSPIEL: Heidi Nordby Lunde (H) støttet mandag Andrea Voll Voldum i sin appell foran Stortinget. Hun sa at hun ikke drar på nachspiel for å bli edru. Foto: Tom A. Kolstad
 
Å DRA PÅ NACHSPIEL: Heidi Nordby Lunde (H) støttet mandag Andrea Voll Voldum i sin appell foran Stortinget. Hun sa at hun ikke drar på nachspiel for å bli edru. Foto: Tom A. Kolstad  Vis mer

- Jeg fatter ikke at det skal være så jævlig vanskelig å forstå at man ikke drar på nachspiel for å bli voldtatt

Det sier Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag ettermiddag samlet flere tusen mennesker seg i ti byer over hele landet i demonstrasjoner for kvinners rettssikkerhet, spesielt i voldtektssaker etter dommen i Hemsedal-saken. I demonstrasjonen, arrangert av Kvinnefronten, krevde demonstrantene at rettsvesenet blir bedre til å håndtere voldtektssaker.

Heidi Nordby Lunde, stortingsrepresentant for Høyre, poengterte i sin appell at det burde være helt unødvendig å demonstrere for kvinners rettssikkerhet i 2016.

- Jeg er forbanna over at vi trenger å stå her i 2016. Jeg tenker på hvor mange ganger jeg har vært på eller invitert på nachspiel selv. Som da jeg var alene i Amsterdam og ble med tre menn jeg hadde møtt på den lokale baren på nachspiel. Når jeg drar på nachspiel, så drar jeg ikke dit for å bli edru, sa Lunde i sin appell, til jubel fra tilhørerne som hadde samlet seg på Eidsvoll plass foran Stortinget.

STØTTET ANDREA: For en måned siden ble tre menn frikjent for å ha voldtatt Andrea Voll Voldum (21). Mandag møtte hundrevis av mennesker opp foran Stortinget for å støtte Andrea. Video: Malene Indrebø-Langlo og Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

- Vi tror deg

Hundrevis hadde trosset høljregnet. Med paraply i den ene hånda og med plakat i den andre applauderte de politikere, aktivister og et voldtektsoffer som talte fra scenen. Blant tilhørerne sto fornærmede i Hemsedal-saken, Andrea Voll Voldum (21).

- Jeg fatter ikke at det skal være så jævlig vanskelig å forstå at man ikke drar på nachspiel for å bli voldtatt, sa Lunde, som mener at vi må slutte å moralisere kvinners valg, også når de er ufornuftige. Et klissvått publikum svarte med full jubel.

ENORM STØTTE: Her får Andrea Voll Voldum (21) en klem fra Mette Wikstrand foran Stortinget. - Hun fikk en klem fordi hun er så tøff, sier Wikstrand. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ENORM STØTTE: Her får Andrea Voll Voldum (21) en klem fra Mette Wikstrand foran Stortinget. - Hun fikk en klem fordi hun er så tøff, sier Wikstrand. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg er stolt. Jeg er stolt over å ha engasjert så mange mennesker i en så viktig sak, sier Andrea til Dagbladet.

- #Vi tror deg, var beskjeden folket ga Andrea gjennom plakater og appeller.

Andrea valgte å navngi de tre mennene i Hemsedal-saken i et innlegg på sosiale medier etter at de tre voltsektstiltalte mennene ble frikjent av et mindretall av lekdommere i lagmannsretten. Frifinnelsen og navngivningen har skapt en voldsom debatt - som førte opp til alle demonstrasjonene mandag. Mange mener at det er altfor enkelt å bli frikjent for voldtekt i Norge.

# JEG TROR DEG:   De tre mennene i Hemsedal-saken ble frikjent. De som møtte opp foran Stortinget mandag, tror på Andrea Voll Voldums historie om hva som skjedde den natta i 2014. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
# JEG TROR DEG: De tre mennene i Hemsedal-saken ble frikjent. De som møtte opp foran Stortinget mandag, tror på Andrea Voll Voldums historie om hva som skjedde den natta i 2014. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det at saken min har fått så stor oppmerksomhet viser at jeg ikke er alene i å mene at dette er en urettferdig dom, sier Voldum, som ikke angrer et sekund på at hun bestemte seg for å fortelle historien sin offentlig.

Å dra på naschspiel

Hemsedal-saken startet på et nachspiel i Hemsedal i mars 2014 på en hytte kalt «Harryhytta», der de tiltalte mennene møtte Andrea, som den gang var 18 år gammel. Både de tiltalte og Andrea brukte der det narkotiske stoffet MDMA, som en av de tiltalte hadde med. Mindretallet som frikjente, fant det ikke bevist utover enhver rimelig tvil at de tiltalte forsto at Andrea var i en tilstand der hun ikke kunne motsette seg de seksuelle handlingene.

HØLJREGN: Kvinnefronten arrangerte mandag kveld en støttedemonstrasjon for Andrea Voll Voldum.  Kvinnefronten krever at rettsvesenet blir bedre til å håndtere voldtektssaker.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
HØLJREGN: Kvinnefronten arrangerte mandag kveld en støttedemonstrasjon for Andrea Voll Voldum.  Kvinnefronten krever at rettsvesenet blir bedre til å håndtere voldtektssaker. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Det er ikke bestridt at de hadde seksuell omgang og det er ikke bestridt at hun var dopet ned. Sakkyndige i retten sa at MDMA-dosen kunne vært dødelig.

RETTSSIKKERHET: Demonstrantene krevde mandag rettssikkerhet for kvinner. Demonstrasjonen var også til støtte for Andrea Voll Voldum, som anmeldte tre menn for voldtekt i 2014. De ble først dømt i tingretten , men senere frikjent to ganger i lagmannsretten. Her går hun sammen med blogger og voldtektsoffer June Holm.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RETTSSIKKERHET: Demonstrantene krevde mandag rettssikkerhet for kvinner. Demonstrasjonen var også til støtte for Andrea Voll Voldum, som anmeldte tre menn for voldtekt i 2014. De ble først dømt i tingretten , men senere frikjent to ganger i lagmannsretten. Her går hun sammen med blogger og voldtektsoffer June Holm. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Holdningsendring

Til Dagbladet utdyper Lunde at opplevelsen i Amsterdam ikke endte galt, men at poenget hennes var at folk må slutte å ha en dømmende holdning overfor jenter som tar et valg om å dra nachspiel. En slik holdningsendring snakket også mange av de andre appellantene om.

Appellantene manet til holdningsendringer blant menn, men også blant kvinner. De snakket om at det ikke skal bety noe hvilke klær man går i, hvilken tilstand man er i, om man er rusa eller om man kan gjøre motstand. Det eneste som teller er samtykke, sa mange. Tilhørerne holdt opp plakater med skriften: Bare ja er ja.

Mange talte også om at dårlige holdninger også må bekjempes blant dommere og at lekfolk i domstolene må få bedre opplæring for å kunne dømme i voldtektssaker.

Opplæring

De tre mennene ble frikjent av et mindretall av dommerne i lagmannsretten. I meddomsretten mente fire av de sju dommerne, de tre fagdommerne og en lekdommer, at kvinnen ble gjengvoldtatt. Men domfellelse krever tilslutning fra fem dommere. De tre må likevel betale kvinnens sivile oppreisningskrav på 300.000 kroner, skriver NTB.

Hovedbudskapet i flere av appellene utenfor Stortinget mandag var krav om at det må skje en gjennomgang av rettssystemet og at det må bli bedre opplæring av dem som skal dømme.

– Et samfunnsproblem

Daglig leder i DIXI, Rannveig Kvifte Andresen, grep i sin appell fatt i det voldsomme engasjementet i denne saken, og sa at hun håper at dette fører til at flere anmelder voldtekt enn dagens én av ti, skriver NTB.

Tina Skotnes fra Kvinnefronten sa at dommen i Hemsedal-saken, som nå er rettskraftig, har ført til en kollaps av tilliten til rettsstaten. Hun beskrev voldtekt som «en nærmest risikofri forbrytelse» og slo fast at omfanget av voldtekter og få anmeldelser er «et gedigent samfunnsproblem».

- At et mindretall av lekdommere kan avgjøre en sak, strider mot folks allmenne rettsfølelse, sa Skotnes.