- Jeg fikk 150 000 for å holde kjeft

Erling Havnå (47) vil skifte forklaring når han etter planen inntar vitneboksen i dag. Nå hevder han å ha mottatt 150 000 kroner for å holde kjeft etter ranet. Les historien om hvordan idrettsstjerna kunne ende opp med å bli tiltalt i NOKAS-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg Nokas-rettssaken på Dagbladet.no!

STAVANGER (Dagbladet): -  Erling er ved godt mot, og gleder seg til å forklare seg, sier faren Kai Havnå til Dagbladet. Han snakket med sønnen på telefon fredag ettermiddag.

Den tidligere idrettshelten Erling Havnå skal - etter planen - stille i vitneboksen i dag tidlig, som førstemann ut av de 13 som står tiltalt. For ranet av NOKAS, der 57 millioner kroner forsvant og en politimann ble skutt og drept.

Det blir idrettsheltens tøffeste kamp.

-  Dum og naiv

Konfrontert med DNA-funn og andre bevis, har Havnå erkjent delvis straffskyld. Han har gitt flere forklaringer til politiet, men har ikke forklart seg siden i fjor høst.

Hvordan ble den tidligere respekterte toppidrettsmannen kjent med folk i det beinharde ransmiljøet på Østlandet?

Trolig vil han i dag innrømme å ha vært dum og naiv. Han leverte utstyr, som madrasser og finlandshetter. Han forsto ikke før i ettertid at han var brukt i NOKAS-ranet. Fordi han ikke visste, etterlot han skjødesløst sine DNA både her og der, hevder han.

 I FENGSLET: Erling Havnå trener mye og skal være mentalt godt forberedt før han i dag går i vitneboksen. Her i fengslet i Skien, rett før rettssaken startet. Foto: Privat
I FENGSLET: Erling Havnå trener mye og skal være mentalt godt forberedt før han i dag går i vitneboksen. Her i fengslet i Skien, rett før rettssaken startet. Foto: Privat Vis mer

Ranet nekter han for å ha deltatt i.

Ett av politiets viktigste beviser er funn av Havnås DNA-profil på én av finlandshettene brukt under ranet. Hetta inngikk i en del utstyr han leverte en «oppdragsgiver» i Stavanger i forkant av ranet, har Havnå forklart. «Oppdragsgiveren» tør han ikke navngi.

Sov med finlandshette

-  Jeg tar heller 21 års fengsel og 20 års sikring enn å få ei kule i panna, har han sagt.

Og hvordan havnet DNA-et til Havnås på hetta?

Det kom av, hevder Havnå, at han måtte vente på «oppdragsgiveren», og var trett.

-  Jeg sov med finlandshetta på meg fordi det var kaldt, har Havnå sagt.

Havnå vil i retten erkjenne at han hadde på seg finlandshetta om morgenen ransdagen.

Idrettshelten

Arrestasjonen av Havnå på en pub i Oslo 21. juli 2004, framsto for mange som uvirkelig. Foruten sin egen idrettskarriere, var han sterkt assosiert med sin lillebror, Magne Havnaa, som han gjennom årelang sparring, hjalp til VM-tittel i cruiservekt i 1990. Magne var Norges første verdensmester i proffboksing.

Erling vant EM-gull i kickboksing i 74 kilosklassen London i 1980, og andreplass i VM i 91 kilosklassen i Paris i 1990. Han startet kickbokserforbundet i Norge, og helga før NOKAS-ranet fant sted, var han dommer under NM i kickboksing i Arendal.

Han skal så å si ha satt seg rett i bilen etter NM-arrangementet, og kjørt til Stavanger for å levere utstyr til sin «oppdragsgiver».

I tillegg til å være respektert i idrettsmiljøet, var han også kjent for å stille opp for ungdom som var kommet skjevt ut. Tobarnsfaren har vært rørlegger, jobbet som gymlærer i videregående skole og barnevernet. I Arendal startet han et treningssenter.

Jobbet i barnevernet

Han har ikke benektet at han en rekke ganger har møtt David Alexander Toska, én av de sentrale skikkelsene i «det beinharde ransmiljøet på Østlandet». I avhør har han fortalt at de har drukket øl på bar, og Toska har vært med på tur i Havnås seilskute.

Hvordan fikk Havnå slike bekjente?

-  Jeg tror Erling har rotet seg borti folk han ikke burde hatt noe med å gjøre, på grunn av sitt utpregede sosiale vesen, sa faren Kai Havnå til Dagbladet rett før rettssaken startet i forrige uke.

Erling Havnå vokste opp i Oslo, og hadde etter hvert en vid omgangskrets i blant annet kampsport- og boksemiljøene. Han skal alltid ha vært typen som tilbød seg å hjelpe og fikse.

Havnå skal gjennom jobben i barnevernet ha blitt kjent med en nå 25 år gammel mann, som er kamerat av NOKAS-tiltalte Ridvan Halimi. I Oslo stanset politiet ved et tilfelle en bil, med Havnå, Toska og to andre kjente kriminelle.

Det er også blitt hevdet at Havnå slet økonomisk i månedene før NOKAS-ranet, da han gikk på attføring.

I en ransaking av leiligheten hans i Arendal etter NOKAS-ranet fant politiet 150 000 kroner i kontanter i hans kommode. På sedlene skal politiets kjemikere ha funnet glasspartikler, som stammer fra den tjukke ruta på NOKAS-bygget som ble skutt i filler av ranerne med AG3.

-  Jeg fikk 150 000 kroner for det jeg hadde ordnet, har Havnå forklart i tidligere avhør.

Nå vil han fortelle at han fikk 150 000 kroner for å holde kjeft. Summen var ikke avtalt på forhånd, hevder Havnå.

-  Jeg fikk pengene fordi det i ettertid gikk så galt, vil Havnå si i retten i dag.

-  Hater våpen

Også det brutale ranet av Postens brevsenter i Oslo i oktober 2003, der skudd ble avfyrt mot politiet, er Havnå tiltalt for. På ei slegge, som ble brukt under ranet, fant politiet hans DNA.

Havnå nekter straffskyld.

Det er blitt hevdet at Havnå, på grunn av sin styrke, var «sleggemannen» som skulle få inn ranerne.

Eller var Havnå bare en ubetenksom utstyrsleverandør?

-  Jeg er sikker på at han ikke har vært med på planleggingen, eller hatt noe med skytevåpen å gjøre. Erling er pasifist. Han hater våpen, har faren sagt.

DNA-prøve av broren

For familien Havnå har det siste halvannet året vært et mareritt. Pinseaften i fjor druknet Magne i ei ulykke på fjorden i Risør. Få uker seinere ble Erling arrestert og siktet for NOKAS-ranet. Ekstra ubehagelig var det å få vite at politiet hadde tatt DNA fra avdøde Magne Havnaa for å sjekke om de kunne koble Erling til ranet.

«Forhåndsdømt»

Gjennom politilekkasjer og medieomtale mener familien at Erling Havnå er blitt forhåndsdømt. De reagerer med forskrekkelse på de enorme sikkerhetsforanstaltningene, og på å se ham i lenker. De vil ikke være til stede under rettssaken på Forus i dag, men ser fram til at han skal få forklare seg.

-  Kanskje har Erling gjort ting han skulle ha holdt seg unna. Men uansett skal han ha en rettferdig behandling, sa faren Kai Havnå for tre uker siden.

-  Erling Havnå ser fram til å fortelle sin versjon, sier hans medforsvarer Kristin Barth-Larsen.

I dag er ventetida over.

SNAKKER I DAG: Familien mener han er forhåndsdømt. I dag skal Erling Havnå etter planen forklare seg, som førstemann ut blant de siktede.
FULL STØTTE: - Faren Kai Havnå mener at Erling Havnå er forhåndsdømt.