<strong>HEKTISK:</strong> Thor Langli ved Oslo politidistrikt håndterte den kaotiske situasjonen i Oslo 22. juli i fjor. Foto: Lise Aserud/NTB Scanpix
HEKTISK: Thor Langli ved Oslo politidistrikt håndterte den kaotiske situasjonen i Oslo 22. juli i fjor. Foto: Lise Aserud/NTB Scanpix Vis mer

- Jeg fikk beskjed om at gjerningsmannen var brun i huden

Politiets innsatsleder i Oslo 22. juli, Thor Langli, forklarte seg i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Innsatsleder Thor Langli var innsatsleder i Oslo politidistrikt 22. juli. Han fortalte i dag om hans opplevelse av de dramatiske timene etter bomben gikk av.

- Jeg startet vaktsettet mitt med å ha et møte med operasjonssentralen, som jeg alltid gjør. Da det var ferdig gikk jeg mot kontoret mitt, og da hørte jeg et drønn, sa han.

Han fikk fort meldinger på sambandet om skader i området fra en patrulje i nærheten.

- Da hadde jeg allerede grepet tak i utstyrsveska mi og løp ned til bilen, sa Langli.

Terroraksjon Han kjørte til regjeringskvartalet, men kom ikke helt frem på grunn av at området var dekket av vrakgods.

- Jeg avga deretter en situasjonsrapport til operasjonssentralen angående det jeg så. Jeg rapporterte inn de materielle skadene og sakdene på personell, sa han.

Han ga deretter beskjed på sambandet at dette var en terroraksjon, slik at alle skulle være klar over hva de kunne stå overfor.

- Vi tenkte at det kunne være flere bomber og gjeringsmenn,sa han og ba derfor om bevæpning på oppdraget.

Innsatslederen ba om bistand fra beredskapstroppen.

- Da jeg hadde gitt rapporten, ladet jeg mitt eget våpen og gikk ut av bilen. Jeg gikk mot resepsjonsområdet hvor det lå to på bakken, alvorlig skadd, sa han.

Farlig oppholdssted
Han så at flere mannskaper fra ambulansetjenesten var i gang med livreddende førstehjelp.

- Jeg gikk inn i området, og merket fort at det var farlig å oppholde seg der. Murstein og glass datt ned fra etasjene over. Jeg prøvde å søke etter folk inne i høyblokka, men jeg så ingen tegn til liv, sa han.

Etter å ha forsøkt å kordinere hjelpearbeidet med brann- og helseetaten, fikk han kontakt med en vakt i regjeringskvartalet.

- Han forklarte at de så en film og kunne gi en beskrivelse av gjerningsmannen. Han sa at en person hadde gått fra bilen oppover Grubbegata,  og beskrev han som ikke nordisk, men noe brun i huden. Han skal ha hatt vekteruniform og pistol i hånda, sa Langli.

Langli ga beskjed om at delta skulle følge opp dersom de hadde noen spor.

- Jeg ville at de skulle fronte det hvis det var bevæpnede gjeringsmenn, sa han.

Antok flere gjerningsmenn
Han fikk senere vite at den potsensielle gjeringsmannen hadde nordisk utseende og at han hadde en deltahjelm på hodet og pistol i hånda. Han trodde derfor han hadde med to gjeringsmenn å gjøre.

-Rundt 15.42 fikk jeg et oppkall fra operasjonssentralen at det var to nye bomber i regjeringskvartalet. Selv om det var mange skadde i området, måtte jeg trekke redningsabeiderne ut, dersom dette medførte riktighet, sa han.

Han prøvde å finne ut kilden til denne opplysningen og prøvde å få kontakt med melderen selv.

- 15.46 trakk jeg mannskapene ut. Etter å ha gjort litt undersøkelser anså jeg meldingen om to bomber som ikke realistisk, og satt dermed i gang redningsarbeidet igjen.

Redningsaksjonen ble stoppet i rundt fem minutter, men de som var hardest skadd var allerede sendt til sykehus. Dermed konkluderer Langli med at oppholdet i redningsarbeidet ikke fikk noen alvorlige konsekvenser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer