Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg fikk beskjed om at jeg kunne velge en av de fire, men ikke ham

Far (43) tiltalt for å ha bestilt drap på datterens kjæreste som han ikke godtok.

MISHANDLET: I blokka i bakgrunnen ble en da 18 år gammel mann ha blitt grovt mishandlet i februar i fjor. Bakgrunnen skal ha vært at hans svigerfar ønsket ham drept. Seks personer står tiltalt i saken, som kommer opp i Oslo tingrett i januar. Foto. Nina Hansen/Dagbladet
MISHANDLET: I blokka i bakgrunnen ble en da 18 år gammel mann ha blitt grovt mishandlet i februar i fjor. Bakgrunnen skal ha vært at hans svigerfar ønsket ham drept. Seks personer står tiltalt i saken, som kommer opp i Oslo tingrett i januar. Foto. Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rettssaken mot seks personer som er tiltalt etter at en 19 år gammel mann ble slått ned og kidnappet på Røa t-banestasjon i Oslo i fjor startet i dag i Oslo tingrett.

Påtalemyndigheten mener faren (43) til en nå 19 år gammel jente med afghansk bakgrunn fra Fredrikstad hadde betalt 250 000 kroner for at mannen, som er datterens kjæreste, skulle drepes. Faren er også tiltalt for å ha slått datteren.

- Forholdet deres var ikke godkjent og eller ønsket fra hennes familie. Det er bakgrunnen for volden mot henne, og at det ble bestilt et drap på ham, sa statsadvokat Trude Antonsen i sitt innledningsforedrag i dag.

- Den første som fant seg kjæreste selv Den 19 år gamle kvinnen sa hun hadde hatt en normal oppvekst og et godt forhold til foreldrene helt til hun ble sammen med den jevnaldrende gutten i 2012.  Faren måtte gå ut av retten da 19-åringen forklarte seg, og det var en rekke spørsmål hun ikke ønsket å svare på.

Aktor Antonsen måtte derfor flere ganger vise til politiforklaringen hennes, hvor hun blant annet har forklart at faren hadde sagt at det var strengt forbudt for jenter å finne seg kjæreste på egenhånd. Hun har også forklart politiet at hun var den første jenta i familien deres noensinne som hadde funnet seg kjæreste selv. Hun bekreftet forklaringen i retten i dag, og bekreftet også at det betød at familien «tapte ære» da hun ble sammen med den jevnaldrende gutten.

Kvinnen sa i retten i dag at familien ble sjokkert da de fant ut om kjæresteforholdet.

- Det var flere grunner. De hadde hørt et dårlig rykte om ham, at han ikke var en god person.

Den nå 19 år gamle mannen har bodd i en barnevernsinstitusjon helt siden han kom til Norge alene som mindreårig asylsøker. Hun sier det ikke var greit for familien.

Elsket kjæresten Kvinnen sa i retten i dag at faren hadde fire-fem «kandidater» som han mente hun burde gifte seg med, blant annet en fetter av henne. Hun ble gjort oppmerksom på dette etter at hun hadde blitt kjæreste med gutten som var bosatt i Oslo. I avhør har hun sagt at hun protesterte overfor faren og sa at hun elsket kjæresten sin, og at hun ønsket å gifte seg med ham.

- Da fikk jeg beskjed om at jeg kunne velge en av de fire, men ikke ham.

Til politiet har hun forklart at hun fikk beskjed om hun at ikke ville anses som deres datter hvis hun valgte kjæresten.

Faren nekter straffskyld Marion Haaland, 43-åringens forsvarer, sier mannen ikke er enig i at datterens kjærste ikke var «godkjent». Han nekter straffskyld.

- De traff hverandre da de var 16 år gamle i 2012. Det er riktig at han ikke var godkjent i starten. Men de forlovet seg, det ble inngått et ekteskap på muslimsk vis, og tiltalte er ikke enig i at han ikke var godkjent, sa Haaland i retten i dag.

Faren mener de 250 000 kronene, som politiet mener var betaling for å bestille drapet på den nå 19 år gamle mannen, var knyttet til en muntlig avtale om et bilvaskeri.

- Vi mener både farens egen forklaring til politiet og parets forklaring viser at han ikke var ønsket i familien. Det handlet dels om han, og dels om at det var andre ønsker om ektemann for henne, sier Antonsen til Dagbladet.

Mishandlet Den nå 19 år gamle mannen ble slått ned ved Røa t-banestasjon kl. 22.20 søndag 9. februar i fjor, da han var på vei hjem etter at han hadde besøkt kjæresten i Fredrikstad. Han ble der dratt inn i en bil, og kjørt til en adresse ved Økern i Oslo, hvor han ble bundet og ifølge tiltalen mishandlet med slag, spark, kvelning, og pisking med ledninger og kabler over ryggen.

Fire av de tiltalte, tre menn og én kvinne, erkjenner straffskyld for kidnapping og mishandling. De er ikke tiltalt for bestillingsdrap, da påtalemyndighetene mener de var ute etter å lure faren ved å ta de 250 000 kronene og bare sende ham bilder hvor det så ut som at den kidnappede mannen var død.

Tre av disse er treningskamerater, bosatt i Østfold. En sjette mann er tiltalt for å ha satt faren i kontakt med «treningskameratene».

Mannen ble sluppet fri etter omtrent et døgn.